Prethodni članak
Sljedeći članak

Sjajni Tondach nanio prvi poraz lideru Karlovcu

4. NL – središte 13. kolo: Tondach – Karlovac 2:1


Tondach je u subotu u 13. kolu 4. NL središte dočekao Karlovac. Bio je to veliki izazov za Tondach, jer u goste je stigla vodeća ekipa lige, ove godine sjajan Karlovac, koji je na ovo gostovanje stigao sa vodeće pozicije i to sa 34 od 36 mogućih bodova, dakle uz 11 pobjeda i samo jedan neodlučen rezultat i gol razliku 34:7. Njegova prednost pred Trešnjevkom je iznosila 8, a pred Moslavinom 12 bodova. No, Tondach je kod kuće ove sezone svima tvrd orah. Primio je samo jedan gol od Gradića u porazu 0:1, dok je u preostala 4 nastupa upisao 3 pobjede i jedan neodlučen rezultat, uz 11 zabijenih golova.

Nakon vrlo dobrih 45 minuta na odmor bez golova

Od samoga početka vidjelo se da su domaćini jako željni nadigravanja sa jakim protivnikom, a što je još važnije vidjela se vjera da se može i do pobjede. Iako je Tondach vrlo agresivno i borbeno krenuo i imao više loptu u nogama, prva prijetnja stigla je na drugoj strani. U 7. minuti gosti su strpljivo igrali dugu akciju, koja je krenula s lijeve strane, a završila udarcem Ivana Mamića, ali u blok. Domaćini su dobro blokirali i slijedeći pokušaj, u 9. minuti, kada je iz slobodnog udarca pucao Daniel Mićunović. U 11. minuti jedna loše vraćena lopta gostiju u zadnju crtu obrane donijela je priliku Juri Štimcu, koji se probio po desnoj strani, ali je i njegov udarac blokiran. Štimac je pak oduzeo jednu loptu na centu u 15. minuti i proigrao Karla Frtalja, koji se spušta po lijevoj strani, ali ga Luka Vinski zaustavlja. Gosti su najbliže golu u prvom dijelu bili u 17. minuti kada je Mamić odigrao odličnu loptu za Antonija Turkalja u dubinu, a ovaj krenuo prema golmanu Damiru Družincu. No, u stopu ga je pratio Jurica Hendija i uz pomoć Družinca zaustavio. U 20. minuti Mićunović puca sa 25 metara preko gola. I to je uglavnom bilo sve od gostiju u prvih 45 minuta. Odlični Tondach sve više se dizao i sve ozbiljnije prijetio. U 25. minuti nakon ubačene lopte u gostujući kazneni prostor, lopta je u gužvi nekoga pogodila u ruku, ali bez reakcije suca. U 27. minuti Krunoslav Sedak je ubacio s lijeve strane, a Štimac, koji je bio sam na 4-5 metara na desnoj strani promašio je loptu.

U nastavku akcije Andrija Frančina puca sa 25 metara malo pored desne stative golmana Ivana Jurić-Barea. U 34. minuti mala kontra domaćina, koju je povukao Sedak, dao za Frtalja na rubu kaznenog prostora, a ovaj opet vrača Sedaku, koji se probija kraj trojice do korner crte i daje povratnu, no Vinski izbija u zadnji čas ispred Filipa Merlina. U 38. minuti Frančina je izborio slobodan udarac na 18 metara skoro po sredini. Vrlo dobro pucao je Franko Borovčak, a Jurić-Bare odbija kratko do Merlina, koji šalje loptu u gol. No slavlje brzo prekida podignuta zastavica pomoćnog suca – zaleđe je. U 40. minuti Merlin i Frtalj su kombinirali na desnoj strani, Frtalj puca jako, ali Jurić-Bare sjajno brani. No, lopta se odbija na drugu stranu i do nje opet dolazi Frtalj, vrača za Sedaka, kojeg ruše, pa Borovčak opet ima priliku iz slobodnjaka, no ovaj puta puca preko gola. Zadnji udarac u 1. poluvremenu ima Merlin, ali sa 20 metara puca u blok. Bilo je to 45 odličnih minuta Tondacha, koji je možda zaslužio i više. No, postoji i nastavak.


U nastavak Tondach kao da je ušao sa nešto manje agresivnosti. O otvaranju nekoliko lopti koje su redovito ostajale kod domaćih igrača, ovaj puta završavale su kod gostiju. Tako je Hendija jednu loptu glavom odbio u 50. minuti na centru baš na nogu Mamiću, koji nabacuje u kazneni prostor. Tamo skače Ivan Bosec i odbija glavom, ali samo na 20-tak metara do Danijela Marinića, koji daje kratko Turkalju, koji opet vraća Mariniću, a koji vrlo precizno i neobranjivo pogađa sam gornji lijevi kut Družinca za 0:1. Marinić je pucao i u 58. minuti sa 25 metara, ali preko gola, a nakon toga Tondach se oporavlja od šoka i dolazi do izjednačenja. Akcije je počela u 60. minuti. Slobodan udarac iskosa s desne strane izveo je Borovčak. Domaća obrana izbija loptu na rub kaznenog prostora, gdje ju čeka Hendija i puca iz prve, a golman gostiju brani. No, akcija nije gotova, jer odbijenu loptu opet prihvaćaju domaćini i ona dolazi do Sedaka, koji iz koljena sjajno puca preko obrane u sam donji desni kut. Jurić-Bare fantastično brani, ali udarac je predobar da bi prihvatio loptu, pa ju kratko odbija. Na nju dolazi kapetan Robert Jurina i gura ju u mrežu za zasluženih 1:1. U 65. minuti gosti su mogli opet do vodstva. Nakon ubačaja s desne strane Mamić je ostao sam na 4-5 metara iskosa na lijevoj strani, no Družinec je sjajnim refleksom obranio nogom njegov udarac.

U 67. minuti nakon kornera gostiju lopta je došla do Mićunovića, koji na 20 metara, smiruje loptu sa malo tehniciranja i puca u paraboli, ali tik preko prečke. U zadnjih 20 minuta Tondach kreće po pobjedu. Bila je to želja i klupe i tribina i igrači su odgovorili na sjajan način, potpuno nadigravši lidera u tom periodu. Karlovac do kraja nije ozbiljnije zaprijetio. A Tondach sve opasniji. U 73. minuti Dario Kralj je kod centra poslao jednu dugu loptu uz samu aut crtu. Merlin ju prima i spušta za Frtalja, koji se probija par metara i daje povratnu. Lopta se od nekoga odbila i došla na nogu Lorenu Jurini, koji je ušao u nastavku. On sa 12-13 metara šalje loptu tik pored gola. U 78. minuti Merlina u napadu mijenja iskusni Martin Sedlar i nakon 10 sekundi provedenih u terenu jednu ubačenu loptu s desne strane glavom zahvaća, ali puca preko gola. U 86. minuti opet ubačaj s desne strane, opet gužva i opet prilika za Tondach, ovaj puta za Kralja, koji se našao pred Jurić-Bareom, no bio je doslovno preblizu za bolju reakciju. I onda u 90. erupcija oduševljenja. Korner za domaćine izveden je s desne strane. Opet je gostujuća obrana izbila loptu, ali ne dovoljno kvalitetno i ona dolazi na kontra strani u kaznenom prostoru do Sedlara, koji puca iz prve i pogađa za 2:1. Bio je to znak za početak velike fešte, koja je i službeno mogla početi 3 minute kasnije, kada je završila i sučeva nadoknada. Tondach je prvi ove sezone srušio lidera, i to više nego zasluženo, i na kraju valja dodati bez legende kluba i najboljeg igrača Marija Čehulića, koji je ozlijeđen. No, Tondach u subotu nije imalo slabog mjesta, što je uz sjajnu borbenost i vjeru da se može srušiti Karlovac donijelo ovakav rezultat.

Drago Bartolić, trener NK Tondach:

''Prije svega čestitam svojoj ekipi na prikazanoj igri, zalaganju, htjenju i pobjedi. Mislim da je pobjeda sasvim zaslužena protiv ekipe koja do sada nije imala poraza, igrali smo ravnopravno s njima tijekom cijele utakmice te veći dio bili bolji te na kraju zasluženo pobijedili. Utakmica je bila pravi derbi te mislim da su gledatelji mogli uživati u prikazanoj igri i atraktivnim potezima. Još jednom čestitam svojoj ekipi na pobjedi, odradili su sve što smo dogovorili.''

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook