Prethodni članak
Sljedeći članak

[SIMPOZIJ O PORODU U OB ZABOK] Primjena 'rajskog plina' majkama olakšava porođajnu bol, a našem rodilištu upravo je to cilj


Danas se u Općoj bolnici Zabok održava simpozij na temu obezboljavanja i humanizacije poroda te obilježavanje treće obljetnice od prve primjene dušićnog oksidula (donopa), poznatijeg kao 'rajskog plina' u obezboljavanju poroda na području Hrvatske u rodilištu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina istaknuo je da se se bolnica zaista može ponositi svojim rodilištem. – Kod nas ima 900 poroda godišnje, a iz Odjela ginekologije već smo napravili Zavod za  integrativnu ginekologiju, opstetriciju i minimalnu invazivnu ginekološku kirurgiju. Ovo današnje predavanje samo je nastavak našeg rada, a prije svega, želimo osvijestiti našu javnost o kvaliteti našeg rodilišta – istaknuo je Vančina.

Pročelnik Zavoda Rajko Fureš također je istaknuo da je zabočko rodilište prvo počelo s obezboljivanjem poroda. - Uvijek smo pokušavali ići u korak sa suvremenim spoznajama u medicini, pa tako i na području obezboljavanja poroda dušičnim oksidulom. Radi se o neinvazivnoj metodi koja je potpuno sigurna i za majku i dijete, čini porod puno ugodnijim, žene su obezboljene i kvalitetnija su iskustva, zadovoljstvo daleko veće, što je svima nama nekakav motiv za daljnji kvalitetan rad. No niti tu nismo stali i moram s ponosom reći da smo bili jedno od prvih rodilišta na području Hrvatske koje je dobilo prestižnu titulu prijatelja majki, upravo smo prošli četvrtu  reocjenu, očekujemo vrlo skoro službeno priznanje – rekao je dr. Fureš. - Od 1994. godine kada je u bolnici napravljena prva laperoskopska histerektomija, odjel je ostao predvodnik laperoskopske ginekološke endoskopije na ovim prostorima, što je rezultiralo dodjeljivanjem prestižnog naslova pa smo postali Zavod za  integrativnu ginekologiju, opstetriciju i minimalnu invazivnu ginekološku kirurgiju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo fakulteta u Osijeku. To nam je čast, podstrek i doprinos za što kvaliteniji rad i napredovanje na boljitak naših pacijentica – zaključio je dr. Fureš.

Zamjenica župana Jasna Petek napomenula je da zabočka bolnica ima dugu tradiciju rodilišta. – U ovih 50 godina rodilište je stasalo u jedno vrlo respektabilno rodilište, po mnogim stvarima prvo u državi. Tako smo i u ovoj humanizaciji i obezboljavanju poroda upravo upotrebom plina s prvi u Hrvatskoj i već nekoliko godina ga vrlo uspješno ovdje provodimo. Dokaz kvalitete rodilišta je to što u naše rodilište dolaze roditi žene iz raznih dijelova Hrvatske. Naše rodilište je Rodilište - prijatelj djece, bili smo među četiri opće bolnice koje su bile u pilot projektu Rodilište – prijatelj majki, samim tim to govori o tome koliko se puno pažnje posvećuje zadovoljstvu rodilja, obitelji koje očekuje dijete i svih djelatnika koji rade na tom odjelu. I današnji događaj ovaj simpozij i stručno predavanje je dokaz i prilog tome koliko je važno ulagati u stručnost liječnika i svog medicinskog kadra koje radili na svim odjelima bolnice. Krapinsko – zagorska županija je u proteklih nekoliko gopdina pratila što treba našem rodilištu i uključivali smo se u sve akcije koje se tiču oprmenaja osuvremenjavanja i medicinskih usluga – dodala je Jasna Petek.

- Možemo govoriti o našim iskustvima jedne metode koja je saživjela u hrvatskim rodilištima kao altnernativa epiduralnoj analgeziji. Ta metoda je zgodna za mala rodilišta kod kojih često nedostaje anesteziologa. U Općoj bolnici Zabok ova je metoda dobro uhodana i u širokoj primjeni, a kada smo pratili zadovoljstvo žena nakon poroda  nije im bio motiv obezboljavanje nego je tu još bilo komponenti i 80 posto žena bi se odlučilo za tu novu metodu - rekla je doktorica Jadranka Šanjug subspecijalistica fetalne medicine i opstetricije u Općoj bolnici u Zaboku.

Prednosti su da je ta metoda neinvazivna, brzo djeluje i brzo prestane djelovati uz sve komponente sedacijskog, analgetskog djelovanja ima i  anksiolostičko i umirujuće djelovanje - naglasila je Šanjug i dodala kako ova metoda ni na koji ne šteti djetetu.

Katarina Šakić Zdravčević, profesorica na brojnim medicinskim fakultetima, a ujedno i predavačica na današnjem događanju, rekla je kako je porođajna bol najteža bol, a da je liječenje boli temeljno ljudsko pravo. – Mi smo kao liječnici dužni da svojim znanjem radimo na što uspješnijem liječenju boli – naglasila je Šakić Zdravčević.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook