Prethodni članak
Sljedeći članak

‘SESTRINSTVO JUČER, DANAS, SUTRA’: ‘Medicinske sestre su puno više cijenjene van granica Hrvatske'

Uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana medicinskih sestara, u Općoj bolnici Zabok otvorena je izložba učeničkih radova


Uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana medicinskih sestara, u Općoj bolnici Zabok otvorena je izložba učeničkih radova ‘Sestrinstvo jučer, danas, sutra’. Izložba je organizirana u suradnji s Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana, Društvom za povijest sestrinstva Hrvatske udruge medicinskih sestara i Zbirkom HUMS-a, uz koordinaciju Božice Jurinec. Povijest, sadašnjost i budućnost sestrinstva prikazani su umjetničkim izražavanjem učenika 3. i 4. razreda Medicinskog učilišta Srednje škole Bedekovčina.

Danica Horvat, magistra sestrinstva, koja je posljednje 2 godine na radnom mjestu glavne sestre OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana te pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, kratko je komentirala današnji položaj medicinskih sestara u Hrvatskoj.

-Na žalost, medicinske sestre su puno više cijenjene van granica naše države, ne samo kao članovi tima, već su i financijski drugačije plaćene. Najveći problem nije nam trenutno dobivanje radnog mjesta t u Hrvatskoj, jer sestara nedostaje u sustavu zdravstva, a to se naročito vidjelo za vrijeme COVID pandemije. No, školstvo ide naprijed i formalno obrazovanje sestara, ali sustav zdravstva ne prepoznaje magistre sestrinstva odnosno diplomirane medicinske sestre, pa čak ni sve prvostupnice nemaju priznato formalno obrazovanje kada izađu iz sustava školstva. Gotovo svaki dan čujem da kolegice odlaze ili su već otišle van Hrvatske, i tamo su puno su zadovoljnije, a naši pacijenti vape za kvalitetnom uslugom – rekla je Horvat.

Vera Hrvoj, ravnateljica SŠ Bedekovčina dodala je da škola već 30 – ak godina školuje medicinske sestre i tehničare te fizioterapeutske tehničare. - Što se tiče medicinskih sestara, imaju kurikulum u kojem se obrazovanje odvija kroz 5 godina. Prve dvije godine su opći predmeti, a 3., 4., i 5. godina su predmeti vezani uz struku i osim teorijske nastave, tu je i puno vježbe u zdravstvenim ustanovama. Naše medicinske sestre mogu istog trena nastaviti svoj posao u zdravstvenim ustanovma, jer je velika potražnja za poslom – napomenula je Hrvoj.

Božica Jurinec, nastavnica zdravstvene skupine predmeta u SŠ Bedekovčina, istaknula je da je interes za upis u medicinsku školu velik, a velike su potrebe i za meeicinskim sestrama. - Naši završni razredi jako su motivirani za ostati u Hrvatskoj, jako vole taj svoj posao, odabrali su to s ljubavlju, neki već imaju i neka radilišta koja ih čekaju i koja su planirali i gdje se vide – kaže Jurinec. Što se organizacije same izložbe tiče, SŠ Bedekovčina surađuju s OB Zabok od samih početaka školovanja medicinskih sestara koje je krenulo 1992. godine. - Specifično je da naša šola ove godine obilježava 30. obljetnicu Medicinskog učilišta, već dug niz godina obrazujemo medicinske sestre i kako bismo se prisjetili važnih povijesnih činjenica i vidjeli što su medicinske sestre radile, gdje smo danas i gdje ćemo možda biti sutra, pripremili smo ovu izložbu – rekla je Božica Jurinec.

Petra Slovenec, učenica 4. r. SŠ Bedekovčina, rekla je da je upisala ovu školu jer joj se svidio rad medicinskih sestara i voli pomagati drugima. – Za vrijeme korone bilo je teško školovati se, nismo imali uvid u praksu, sve smo odrađivali online, preko kamere i to nije nimalo jednostavno, jer nismo imali osjećaj kao da smo kod pravog pacijenta. Sada kada je sve krenulo, sretni smo jer možemo sve to skupa bolje osijetiti i naučiti – rekla je Petra.


Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je u Krapinsko – zagorskoj županiji nešto više od 1400 medicinskih sestara i tehničara. - U županiji imamo velik broj zdravstvenih ustanova, bolnica, klinika koje velikim dijelom zapošljavaju upravo medicinske sestre i tehničare, ali nemojomo zaboraviti i sve ustanove socijalne skrbi, privatne ustanove, domove za starije i nemoćne. KZŽ ima izuzetne dvije srednje škole, SŠ Bedekovčina i SŠ Pregrada, koje u svojim programima imaju i program za zanimanje medicinska sestra i medicinski tehničar. Važnost obrazovanja u tom području je velika, jer potrebe tržišta rada su velike i zapravo mi na Zavodu za zapošljavanje imamo već nekoliko godina unazad vrlo malo medicinskih setsra i tehničara koji se kratko zadržavaju na Zavodu, to je definitivno zapošljivo zanimanje – rekla je Petek.

Zamjenica župana dodala je da je to i veoma teško i zahtjevno zanimanje, jer raditi s ljudima je teško, a s bolesnim ljudima je najteže. - U jednom medicinskom timu i kod donošenja dijagnoza, liječenja i rehabilitacije izuzetno je važno da postoji osoba koja vodi i upućuje pacijenta, savjetuje ga, koja mu upućuje lijepu riječ i koja ima možda malo više vremena od liječnika. Medicinske sestre i tehničari u našem zdravstvenom sustavu jako su važna karika. Čestitam svim medicinskim sestrama i tehničarima njihov sutrašnji dan, jer ne samo da imaju svoje zanimanje, imaju životni poziv za koji je izuzetno važna čovječnost, predanost poslu i humanost i upravo na tome veliko im hvala – zaključila je Petek.

Tihomir Vančina, ravnatelj OB Zabok, rekao je da je u bolnici preko 350 medicinskih sestara. - U zadnje dvije godine bilo je najteže medicinskim sestrama i liječnicima. Divim im se i čestitam što su izdržali svo ovo vrijeme s najtežim bolesnicima. Loše je to da se situacija nastavlja i da moramo odrađivati zaostatke, što je dodatno opterećenje. S obzirom na situaciju, da medicinskih sestara na tržištu nema, a potrebe su jako veliko, tu dolazi do iscrpljivanja osoblja. U siječnju smo imali 50 medicinskih sestara na bolovanju zbog COVID – a, ne računajući dugotrajna bolovanja. Teško je tako organizirati posao i hvala našim sestrama i tehničarima što bez obzira na ovo vrijeme koje je izazovno daju sve od sebe da se zdravstvena zaštita odvija normalno – rekao je Vančina.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook