Prethodni članak
Sljedeći članak

Seljačka buna nažalost i ove godine bez gledatelja


Manifestacija Seljačka buna, koja je posljednjih godina prije pandemije okupljala i do nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, nažalost će se i ove godine, zbog epidemiološke situacije, održati bez gledatelja. Potvrdio nam je to predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža, koja je pokrenula obilježavanje Seljačke bune u stubičkom kraju kao i samu manifestaciju koja je prerasla čak i našu županiju te je postala zanimljiva posjetiteljima iz svih krajeva Hrvatske, pa i iz inozemstva.

U svom punom obimu, manifestacija je održana 2020. godine po 12. puta, kada je privukla more posjetitelja koje se slilo u Donju Stubicu, na dan Bitke kod Stubice, koja je održana kod dvorca Stubički Golubovec. Posljednjih se godina, u organizaciji Družbe te Turističke zajednice područja Gupčev kraj, uz brojne pokrovitelje i sponzore, manifestacija održavala u dva vikenda. Prvog vikenda održavalo se puntanje kmetova u Hižakovcu i pod Gupčevom lipom te drugoga vikenda kada se raznovrsni program uz predstave, glazbu, ponudu hrane i pića te domaćih proizvoda odigravao u Parku Jure Stubičanca, a potom i kod dvorca Golubovec.

Prošle, pa tako i ove godine, manifestacija je svedena na minimum. Naime, kako se ne bi prekinula tradicija, Družba vitezova i ove će godine održati manifestaciju, no isključivo za nekoliko sudionika, bez gledatelja. U subotu, 12. veljače, održat će se puntanje kmetova, a u nedjelju 13. veljače napad na Tahyjev grad. Organizatori kažu kako im je žao što se ni ove godine manifestacija ne može održati u punom obimu i sjaju kao proteklih godina te se nadaju da će se to već iduće godine promijeniti i da će Stubica ponovo moći primiti veliki broj posjetitelja i zaljubljenika u Seljačku bunu.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook