Prethodni članak
Sljedeći članak

Seljačka buna bit će još veća, program će paralelno započeti i u centru i kod dvorca

Družba vitezova Zlatnog kaleža održala izbornu skupštinu na kojoj se razgovaralo i o planovima za iduću godinu


Družba vitezova Zlatnog kaleža održala je izbornu skupštinu na kojoj je ponovo za predsjednika izabran Ivan Štefek te Matija Djanješić i Ivan Markulin kao zamjenici. Izabrani su i novi zapovjednici sekcija; Mario Milat zapovjednik je streličara, a Stjepan Grden puškara.

15 godina djelovanja

U sklopu skupštine, udruga je proslavila 15. obljetnicu djelovanja. – U 15 godina, otkako smo počeli i prvi organizirali viteški turnir, puno je takvih manifestacija. Nekad smo imali 2-4 nastupa godišnje, a sada gostujemo i po 50 puta u godini kod prijateljskih udruga na njihovim manifestacijama – rekao je predsjednik udruge Ivan Štefek. Na proslavi se okupilo 75 članova udruge koji su nekada bili aktivni, kao i oni koji su danas, a svake godine primaju nove članove i stažiste. Razgovaralo se i o planovima za narednu godinu, osobito za Seljačku bunu, koja je prva na redu početkom godine. – Manifestacija je svake godine sve veća, pa tako planiramo i ove godine. Program će se paralelno odvijati u centru Donje Stubice, kao i kod Dvorca Golubovec – najavio je Štefek. Uz okupljanje u centru gdje će biti prezentirana kmetska priča odakle će kmetovi krenuti na Tahyjevu vojsku, posjetitelji će se moći okupljati i kod dvorca od 11 sati, gdje će biti prikazana viteška priča.

Bogati program Seljačke bune

Bit će postavljen srednjovjekovni sajam i srednjovjekovno selo, gdje će se posjetiteljima prezentirali stari zanati, a svoja će vrata svima zainteresiranima otvoriti viteški kamp, gdje će se moći razgledati viteška oprema i doznati mnogo o životu vitezova. – Bit će tu i bogata ugostiteljska ponuda uz zabavni program, a stajalište ZET – a bit će na dvije lokacije, u centru i kod dvorca, tako da će posjetitelji moći odlučiti hoće li ići u povorci s kmetovima iz centra ili će čekati kod dvorca – kaže Štefek. Kao i uvijek, nakon bitke, posjetitelji će se moći zabaviti uz koncerte, ove godine za zabavu će se pobrinuti Let 3, Picksiebneri i Bee Sharp band. Osim manifestacija koje sami organiziraju, Družba je aktivna i u sudjelovanju na drugim manifestacijama u našoj županiji, gdje prezentiraju posjetiteljima život u Srednjem vijeku, a njihovo je pojavljivanje uvijek atraktivno mladima i starima. Manifestacija Seljačka buna koju su pokrenuli manifestacija je u Krapinsko – zagorskoj županiji koja okupi najviše posjetitelja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook