Prethodni članak
Sljedeći članak

Šef DHMZ-a otkrio može li se opet desiti razorna oluja te moraju li poljoprivrednici strahovati od mraza


Ovih dana Zagreb i Hrvatsku prže ljetne temperature koje prelaze i 30 Celzijevih stupnjeva, a s obzirom na visoke vrućine, mnogi se boje i grmljavinskih nevremena koji ih obično prate.

Neki su tako zabrinuti da bi Zagreb ponovno mogla pogoditi razorna oluja koja je proteklog srpnja oduzela nekoliko života te napravila značajnu materijalnu štetu. Da je riječ o vrlo visokim temperaturama koje odgovaraju više lipnju nego travnju, potvrdio je dnevnik RTL-a ravnatelj Državnog hidrometerološkog zavoda Ivan Güttler, piše Zagrebinfo.

“Ovo su temperature koje bi više odgovarale početku lipnja, nakon vrlo tople veljača i ožujka nastavljaju se visoke temperature i u travnju. U nekim hrvatskim postajama su probijeni rekordi za te mjesece. Imamo jedan dotok toplog zraka, ne samo u Hrvatskoj nego u većem dijelu zapadne Europe”, rekao je.

Evo što je rekao o mogućnosti novih grmljavinskih nevremena: “Takav tip fenomena je prirodan i on će se događati i dalje, a s klimatskim promjenama sve češće, ali to ipak nije fenomen koji se događa toliko često kao toplinski valovi. Oni se puno češće pojavljuju, pet-šest puta tijekom godine”, kazao je.

Najavio je i da će ovo ljeto biti toplije od prosjeka. “Sezonske prognoze za ljeto se izdaju i za područje Europe postoji signal da će i ovo ljeto biti toplije od prosjeka. Ono što znamo na globalnoj razini da ipak izlazimo iz jedne tople faze koja je počela prošlo ljeto, a završit će ovog ljeta”, rekao je.

Neki poljoprivrednici strahuju od mrazova i niskih temperatura, ali šef DHMZ-a ih razuvjerava od toga. “Prve rane prognoze sjedeći tjedan pokazuju nešto niže temperature oko 15 stupnjeva u većem dijelu Hrvatske, ali to su ipak temperature koje su puno dalje od temperatura kada se pojavljuje mraz. Preporučujem poljoprivrednicima da prate prognozu, tjedan dana unaprijed možemo dobiti osjećaj dali dolazi takva nagla promjena vremena”, objasnio je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook