Prethodni članak
Sljedeći članak

SDP TRAŽI POLA MILIJARDE KUNA VIŠE ZA KZŽ: 'U državnom proračunu za 2020. od Zagorja nema ni slovo Z'

Najvažniji amandman odnosi se na dogradnju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u vrijednosti 260 milijuna kuna


Proračun RH, s naglaskom na Krapinsko – zagorsku županiju, bio je tema današnje konferencije za medije zagorskog SDP – a u Zaboku, na kojoj su potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnik Marko Vešligaj predstavili 8 amandmana na proračun, kojima traže preraspodjelu 496 milijuna kuna više za Krapinsko – zagorsku županiju.

- Iako je je proračun porastao na 145 milijardi kuna, a rashodi rastu na 147 milijardi kuna, nezadovoljni smo distribucijom proračunskih sredstava za KZŽ. Mi ne padamo na ona lažna obećanja održavanja sjednice Vlade koje se održavaju diljem Hrvatske, gdje, kao, Vlada RH u tim županijama i gradovima pod navodnicima nešto daje. Što se tiče KZŽ svi veći kapitalni infrastrukturni projekti ugovoreni su davno ranije, a kada ogolimo proračun za 2020., vidimo da u njemu od Zagorja nema ni slovo Z – istaknuo je Hajdaš Dončić te naveo da se najvažniji amandman odnosi na dogradnju Specijalne bolnice za medicinsku rehabiliatciju Krapinske Toplice u vrijednosti 260 milijuna kuna. – Dogradnja je prioritetna jer su više od 80 posto korisnika usluga Specijalne bolnice rezidenti RH i smatramo da je nužno, moralno i opravdano da Ministarstvo zdravstva preuzme financiranje dogradnje Specijalne bolnice. U sustavu zdravstva KZŽ radi preko 2600 ljudi, to je područje koje definitivno doprinosi zapošljavanju, a isto tako i najviše doprinosi općinskim, gradskim i regionalnom proračunu - istaknuo je Hajdaš Dončić, a na novinarsko pitanje odgovorio da, prema zadnjim informacijama, nije se, barem za sada, uspjelo dogovoriti da specijalne bolnice uđu u sljedeću financijsku omotnicu za financiranje preko EU fondova.

Da se loša poruka šalje s proračunom, jer se smanjuju sredstva za potpomognuta područja, a u KZŽ ih ima 13, te za brdsko – planinska područja, kojih KZŽ ima 8, smatra i Marko Vešligaj, pa se amandmanom traži povećanje od 43 milijuna kuna za brdsko – planinska i 10 milijuna kuna za potpomognuta područja. - Smatramo da općenito na razini cijele Hrvatske nisu dovoljna sredstva odvojena za elementarne nepogode, samo 20 milijuna kuna za sanaciju šteta, a svake godine su se na razini države štete mjerile u stotinama milijuna kuna, pa smo predložili da se za stavka podigne barem na 100 milijuna kuna – rekao je Vešligaj.

Za izradu projektne dokumentacije za Zdravstveno – edukacijski centar ZeZ u Donjoj Stubici traženo je 2,5 milijuna kuna, a za potporu Veleučilištu Hrvatsko zagorje Krapina 5 milijuna kuna. – Veleučilište još nema svoje mjesto u proračunu, i dalje traju prebacivanja tko ga treba financirati. Ukoliko ga je država preuzela, a jest, onda treba naći i svoje mjesto u proračunu, za pokrivanje dugova i tekućeg poslovanja – rečeno je na pressici.
40 milijuna kuna amandmanom se traži za rekonstrukciju OŠ Krapinske Toplice i izgradnju trodijelne školske sportske dvorane, a 50 milijuna kuna za potporu poboljšanja materijalnih uvjeta zgrada DVD – a. – Ako Hrvatska vatrogasna zajednica novim zakonom o gospodarstvu postaje središnji državni ured, treba osigurati sredstva za sufinanciranje u suradnji s JLS za izgradnju domova. Iako su imali projektnu dokumentaciju, na mjeri 7.4.1. sredstva za gradnju domova nisu dobila brojna društva u Hrvatskoj, a u našoj županiji DVD Pregrada, Prišlin i Mihovljan – rekao je Vešligaj. Ta bi se sredstva, prema amandamanima, preraspodijelila od sredstava namijenjenih Sigurnosno – obavještajnoj agenciji, Ministarstvu obrane te Uredu predsjednice.

- S obzirom na rast prihoda koji se očekuje oko 7 posto, mislim da smo dali realne amandmane i smatram da to KZŽ, s obzirom na doprinos koji daje kompletnom gospodarsvu i izvozu RH, svakako zaslužuje. Sutra ćemo braniti te amandmane pred Hrvatskim saborom – zaključio je Vešligaj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook