Prethodni članak
Sljedeći članak

Savjet mladih KZŽ je zbog brojnih provedenih aktivnosti prepoznat na nacionalnoj razini

Održana 10. sjednica Savjeta mladih KZŽ


foto: ilustracija

Na 10. sjednici Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije održanoj prošlog petka usvojen je Izvještaj o radu za 2019. godinu u sklopu kojeg je istaknut čitav niz aktivnosti koje je Savjet provodio u protekloj godini.

Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije je u 2019. godini djelovao prema Programu rada, koji se sastojao od pet tematskih područja:

-Obrazovanje, profesionalno osposobljavanje i usavršavanje u kontekstu cjeloživotnog učenja;

-Zapošljavanje, poduzetništvo mladih i socijalna politika za mlade;

-Aktivno sudjelovanje mladih u društvu, volonterski rad i politička participacija mladih

-Zdravlje, sport i kultura;

-Mladi u europskom i globalnom okruženju

Predsjednik Županijskog savjeta mladih Hrvoje Novak istaknuo je kako je cilj Savjeta mladih zagovarati interese mladih prema donositeljima odluka, ali jednako tako i uspostaviti njihov međusobni dijalog.

- U tom smislu Savjet mladih KZŽ prošle je godine osmislio poseban projekt te ga u suradnji sa Županijom prijavio Agenciji za mobilnost i programe Europske unije. Projekt je nazvan „Za mlade u Zagorju – djelujem i mijenjam“ i provodi se u suradnji s tri srednje škole iz Pregrade, Oroslavja i Konjščine. Njegov je cilj osnažiti mlade za aktivnu participaciju u društvu i informirati ih o načinima kako mogu sudjelovati u donošenju odluka, ali i kroz svoj aktivizam u zajednici promijeniti položaj mladih – istaknuo je predsjednik Savjeta mladih Hrvoje Novak.

Brojne lokalne i međunarodne aktivnosti

Na sjednici je istaknuto kako je Savjet mladih KZŽ u protekloj godini sudjelovao i u niz drugih aktivnosti na području naše županije, a posebno se razvila suradnja s organizacijama civilnog društva poput Mreže udruga Zagor, drugim županijskim radnim tijelima poput Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Antikorupcijskog povjerenstva te LAG-om Zagorje-Sutla. Mjesto održavanja brojnih aktivnosti, prvenstveno onih održanih u suradnji s Mrežom udruga Zagor, bio je Centar za mlade Krapinsko-zagorske županije. Tako je tamo održana i edukativno-informativna radionica povodom Međunarodnog dana žena te edukacija Vijeća učenika koju je Savjet mladih KZŽ u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske prvi put organizirao 2018. godine, 2019. nastavio je suradnju s Mrežom udruga Zagor i Savjetom za razvoj civilnog društva KZŽ, a iste aktivnosti planiraju se održati i u 2020. godini.

Savjet mladih KZŽ je s ciljem podizanja svijesti mladih o odgovornom seksualnom ponašanju povodom Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a, u suradnji s Crvenim križem Krapinsko-zagorske županije i Mrežom udruga Zagor, mladima dijelio edukativni materijal te je u Centru za mlade KZŽ organizirao prikazivanje filma „Transit“. - Ne možemo pobjeći od činjenice da mladi sve ranije stupaju u seksualni odnos i da je to u društvu još uvijek taboo tema. Činjenica je i da obrazovni programi poput spolnog i seksualnog odgoja u našim školama još nisu zaživjeli, zbog čega je potrebno i dalje kontinuirano educirati mlade o odgovornom ponašanju prema vlastitom, ali i tuđem tijelu te smo ovaj dan iskoristili kako bismo još snažnije istaknuli važnost odgovornog ponašanja – naglašava predsjednik Savjeta Novak.

Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije sudjelovao je i u projektima „Mladi u Centru“ koji je provodio Grad Pregrada, a za cilj je imao osmisliti sadržaj i izgled novog centra za mlade u Pregradi. Također, u Pregradi, Klanjcu i Zaboku provodio se veliki projekt pilotiranja participativnih proračuna za mlade pod nazivom „Uzmi pare i napravi nešto za mlade“ gdje je u aktivnostima mladima koji su sudjelovali u projektu prezentirana uloga Savjeta u donošenju i provedbi politika za mlade. „Naše aktivnosti informiranja i educiranja mladih, ali i donositelja odluka savršeno se pokazuju na primjeru Grada Klanjca koji je nakon tih radionica odlučio pokrenuti osnivanje Savjeta mladih na svom području, kao i kroz razgovore s Gradom Oroslavjem koji je nakon konzultacija sa Županijskim savjetom mladih raspisao natječaj za osnivanje gradskog Savjeta mladih. Cilj nam je potaknuti sve dionike u procesu donošenja odluka da slušaju mlade, a mlade informirati i potaknuti na aktivno uključivanje u zajednicu“ – istaknuo je predsjednik Savjeta mladih KZŽ Hrvoje Novak.

Savjet mladih KZŽ kao primjer dobre prakse

Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije je zbog brojnih provedenih aktivnosti i na nacionalnoj razini prepoznat kao primjer dobre prakse. Predstavnici Savjeta sudjelovali su na tribini „Zagreb u strukturiranom dijalogu“ u organizaciji Mreže mladih Hrvatske, koja je za cilj imala približiti procese strukturiranog dijaloga te informirati relevantne dionike i donositelje odluka u Gradu Zagrebu o mogućostima dijaloga s mladima. Rad Savjeta predstavljen je i na međunarodnoj konferenciji „#EUSave“ u Kumrovcu, na edukaciji članova i članica savjeta mladih RH u Zadru te kroz trening „Youth work for resilience“ čiji je cilj osnažiti osobe koje rade s mladima kroz jačanje demokratske kulture i demokratskih vrijednosti dijalogom između mladih i osobama koje rade s mladima. Konačna potvrda odličnog rada ovog Savjeta mladih došla je imenovanjem predsjednika Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije Hrvoja Novaka u deveteročlanu Nacionalnu delegaciju stručnjaka u području rada s mladima u sklopu projekta „Europe Goes Local“ koji provodi Agencija za mobilnost i projekte Europske unije. „Iznimna je čast kada se prepozna tvoj rad, ali i velika odgovornost kada moraš znanje i vještine koje posjeduješ kao pojedinac i organizacija prenijeti na jedinice lokalne samouprave poput Grada Dubrovnika i Općine Huma na Sutli koje sudjeluju u projektu, a čiji sam mentor kako bi kvalitetno razvijali modele podrške rada s mladima“ – zaključio je predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije Hrvoje Novak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Vremenski su uvjeti povoljni za vožnju, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Za sav promet zatvorena je državna cesta DC1 (Karlovačka cesta) ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program