Prethodni članak
Sljedeći članak

Sasvim izvjesno: Ukidaju se granični prijelazi i Hrvatska ulazi u Schengen od Nove godine?

Izvjestitelj Europskog parlamenta: 'Stigao je taj trenutak'


Ako je suditi po raspravi koja se u Europskom parlamentu vodila u srijedu, ovog četvrtka, kada će zastupnici glasati o toj temi, za očekivati je da će Europski parlament dati zeleno svjetlo da Hrvatska od 1. siječnja 2023. godine uđe u Schengen.

-Schengen je čekao Hrvatsku. Hrvatski narod je čekao i sada je stigao taj trenutak - rekao je izvjestitelj za ulazak Hrvatske u schengensko područje Paulo Rangel prilikom jučerašnje rasprave te naglasio kako je za pristup schengenskom prostoru ispunila 281 preporuku u osam područja, ali i da je Hrvatska jedina članica EU-a koja je uspostavila neovisni mehanizam nadzora postupanja policije.

Slovenski eurozastupnik Matjaž Nemec je, govoreći ispred kluba socijaldemokrata (S&D), rekao da Hrvatska “zaslužuje” ući u Schengen i pozvao Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove da jasno podrži ulazak Hrvatske, ali naglasio da će se nastaviti pratiti postupanja hrvatskih organa na granici.

Očekuje se da će zastupnici danas (četvrtak) velikom većinom glasova potvrditi da Hrvatska ispunjava sve potrebne uvjete za ulazak u Schengen, a nakon toga će 09. prosinca o tome odlučivati Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove EU.

Naime, u postupku pridruživanja Schengenu uloga Europskog parlamenta je samo savjetodavna, ali prema proceduri, Vijeće, odnosno države članice, moraju zatražiti mišljenje od Parlamenta. Konačnu odluku donijet će 22 države članice EU-a koje su članice schengenskog prostora.

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas naglasio je da je EK još 2019. dala zeleno svjetlo i da je Hrvatska “učinila sve što je potrebno” i poželio dobrodošlicu Hrvatskoj u schengenski prostor, a eurozastupnik Valter Flego (Renew/IDS) istaknuo je da je “sretan i ponosan što je moja Hrvatska na vratima schengena, a što će moja Istra od 1.1. 2023. biti prava europska regija bez granica”.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook