Prethodni članak
Sljedeći članak

SASTANAK VLADE I SINDIKATA: Štrajk i prosvjed idu dalje


Danas je održan sastanak predstavnika sindikata u školstvu i predstavnika vlasti. Uz čelnike sindikata, sastanku su nazočili ministri Josip Aladrović, Zdravko Marić i Blaženka Divjak. Bio je to pokušaj sklapanja dogovora kojim bi se štrajk napokon završio. Zasad, prosvjed 6. studenoga ide dalje, kao i štrajk. Ali, određeni pomaci su napravljeni, piše portal Vijesti.hr

- Konačno imamo priliku iznijeti naše zahtjeve, argumentirati ih i vidjeti jesmo li bliže rješenju problema ili ne - istaknuo je čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Ministrica znanosti i obrazovanja Blažena Divjak djelovala je iznimno optimistično, ponajviše iz razloga što se počelo razgovarati o problemu. To je, tvrdi, prvi korak, piše Vijesti.hr.

- Sigurna sam da će doći do kompromisa u idućim danima jer je situacija ozbiljna s obzirom na dane štrajka. U sljedećih nekoliko dana sigurna sam da ćemo doći do kompromisnog rješenja, jer to moramo napraviti obzirom da je situacija u školama ozbiljna obzirom na dugotrajni štrajk - kazala je ministrica, ali njen optimizam ne dijeli prvi čovjek Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

- Mislim da neće biti ništa od dogovora, Vladin prijedlog je nesuvisao - rekao je Ribić. - Konačno održan prvi pregovarački sastanak sa sindikatima koji su u štrajku. Od Vlade smo dobili obećanje da će njihov prijedlog biti u pisanoj formi, a mi smo od nje zatražili da se očituje o našem prijedlogu. Dogovorili smo novi sastanak ovaj tjedan, ali točan termin nije dogovoren i ugovore. Prosvjed i štrajk idu dalje, a više o prosvjedu u srijedu ćemo na konferenciji za medije - istaknuo je Mihalinec pa naglasio da o pregovorima neće govoriti jer su zatvoreni od javnosti.

Što se samog štrajka tiče, ide dalje dok se ne postigne rješenje. - Kad dođe do eventualnog rješenja, svi sudionici u štrajku će se referendumom izjasniti prekida li se ili ne - dodao je Mihalinec.

Nije razočaran što se nije sjelo za stol s premijerom Andrejom Plenkovićem jer tvrdi da ministri imaju sve potrebne ovlasti za pregovore i dogovore. Nešto direktnija bila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. - Najvažnije je da štrajk ide dalje. Sve sindikalne aktivnosti su i dalje u tijeku. U srijedu je veliki prosvjed, borba za naše dostojanstvo u školama. Sindikati i dalje pažljivo slušaju zahtjeve svojih članova. Razgovori idu dalje jer problemi u obrazovanju moraju se rješavati. Iskomunicirali smo što zaposleni u školama očekuju. Dajemo priliku Vladi da razmisli o postavljenim prijedlozima -  izjavila je Šprem, prenosi portal Vijesti.hr.

Ministar rada Josip Aladrović najavio je ovaj sastanak odmah nakon sjednice Vlade u četvrtak 31. listopada te naglasio da će sa sindikatima obrazovanja koji su u štrajku sjesti za stol i dati im službenu ponudu. Riječ je o onoj koja je dogovorena na sastanku vladajuće koalicije, odnosno HDZ-a i HNS-a.

- Ako do 30. 6. ne dođe do redizajna sustava plaća u tom slučaju ćemo razgovarati o povećanju dva posto koeficijenata unutar sustava obrazovanja. To je određena kompenzacijska mjera ili dogovor čije je rješenje ishodovano unutar koalicije -  rekao je Aladrović, dodajući da očekuje određenu razinu dogovora.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook