Prethodni članak
Sljedeći članak

Sanja Čukman iz Marije Bistrice najbolja je hrvatska tajnica

Voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i opće poslove Jedinstvenog upravnog odjela Općine Marija Bistrica ravnopravno dijeli godišnju nagradu EA 2021 s još četiri kandidatkinje


U Smaragdnoj dvorani Hotela Esplanade Zagreb u Zagrebu u subotu je održana dodjela nagrade EA 2021, 26. po redu, najboljim hrvatskim tajnicama. Među ovogodišnjim dobitnicama je i Sanja Čukman iz Marije Bistrice, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i opće poslove Jedinstvenog upravnog odjela Općine Marija Bistrica.

Hrvatska poslovna tajnica - HPT, nacionalna strukovna udruga, od 1996. godine proglašava pet najboljih hrvatskih tajnica/ka godine – godišnja nagrada EA - u kategorijama: mala, srednja i velika tvrtka, proračunska i neprofitna organizacija. Godišnju nagradu EA jedna osoba može dobiti samo jednom. HPT je neprofitna strukovna udruga (ne prima novac iz državnog proračuna), a projekt dodjele godišnje nagrade EA najboljim hrvatskim tajnicama ostvaruju svih ovih godina isključivo uz pomoć donacija/sponzorstva. Ovo je prvi i izvorni takav projekt u Hrvatskoj. Autorica projekta je mr. sc. Branka Maurović, v. pred. HPT je osnovana i djeluje u cilju promicanja razvitka i unapređenja suvremenih potreba menadžmenta uredskog poslovanja; utvrđivanja strukovnih standarda; učlanjivanja i povezivanja s drugim odgovarajućim organizacijama i institucijama; zaštitu članstva; poticanje stručnih, društvenih i humanitarnih aktivnosti članstva. U proteklih 26 godina 128 gospođa i 2 gospodina primile/li su godišnju nagradu EA za najbolju hrvatsku tajnicu/ka; 8 gospođa dobilo je priznaje za životno djelo jer su više od 30 godina radile kao poslovne tajnice, čak i u istoj firmi (jedna čak i s istim direktorom) i 1 gospođa dobila je posebno priznanje jer je, u srednjoj životnoj dobi, bila najbolja studentica u generaciji s prosjekom 5,0. na smjeru studija Poslovni tajnik/ca.

Sanja Čukman ravnopravno dijeli godišnju nagradu s još četiri kandidatkinje. To su Nada Kokša, tajnica predsjednice Uprave Narodnih novina d.d., Mirjana Kožić, tajnica direktora HEP ELEKTRA d.o.o., Branka Miočević Kovačević, voditeljica ureda u firmi MICRO-LINK d.o.o. i Dubravka Tenšek, tajnica u uredu Uprave Belupa u koncernu Grupe Podravka. Ove godine dodijeljena je i nagrada za životno djelo, a dobila ju je Ana Horvat, voditeljica ureda Uprave Elka d.o.o. u Zagrebu.

Sanja Čukman završila je Fakultet organizacije i informatike. Radi kao voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i opće poslove Jedinstvenog upravnog odjela Općine Marija Bistrica. Od stranih jezika poznaje engleski te se stalno usavršava na stručnim seminarima u stjecanju novih informatičkih znanja te znanja iz struke s područja menadžmenta uredskog poslovanja (posebno područja: arhivar, javna nabava, zaštita osobnih podataka, pravo na pristup informacijama). Krase ju razvijene vještine poslovnog komuniciranja, kao i organizacijske sposobnosti. U slobodno vrijeme bavi se djecom, kućnim ljubimcima, čitanjem, šetnjama. Dugogodišnja je volonterka Crvenog križa. Zbog Covid-19 i mjera zaštite dodjela je održana samo u najužem krugu osoba vezanih uz projekt EA.

- Cijeli radni vijek radim u lokalnoj samoupravi i teško mi je zamisliti da radim nešto drugo. Kroz moj ured u većini slučajeva prođu svi koji nas nešto trebaju i prva sam osoba koju stranke čuju i vide. To je ujedno i najljepši i najteži dio posla. Rad s ljudima, suradnja s drugim kolegicama iz JLS, komunikacija s udrugama, organizacija raznih događanja su dijelovi posla koje volim i za koje učim svaki dan. Ovaj ured je uspješan onoliko koliko je uspješna suradnja mojih kolega, pročelnice i načelnika, a obzirom na ovu nagradu, izgleda da odrađujemo dobar posao - kaže Sanja Čukman.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook