Prethodni članak
Sljedeći članak

Sanacija crne točke za vodozemce: Od stradavanja je spašena 401 žaba

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno od 18. ožujka do 11. travnja provodila je aktivnost sanacije crne točke za vodozemce na županijskoj cesti Sveti Križ Začretje – Zabok


Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno od 18. ožujka do 11. travnja 2022. godine provodila je aktivnost sanacije crne točku za vodozemce u Štrucljevu na županijskoj cesti Sveti Križ Začretje – Zabok. Uz rub ceste bila je postavljena mobilna ograda dužine 350 m koja je sprječavala prelazak žaba preko ceste i usmjeravala ih prema ispustu ispod ceste tako da one sigurno stignu do obližnjeg jezera te prema kantama koje su bile ukopane u zemlju. Radnici JU Zagorje zeleno i volonteri svakog su dan obilazili lokaciju i prenosili žabe preko ceste. Nakon završetka migracije, ograda je uklonjena. Ukupno je preneseno 401 žaba preko ceste te su tako spašene od stradavanja.

Najveću brojnost imala je smeđa krastača sa 340 jedinki te šumska smeđa žaba sa 61 jedinki. - Zanimljiva je pojava ampleksusa mužjaka i ženke smeđe krastače. Mužjaci se popnu ženkama na leđa te se uhvate u ampleksus i dodatno ga učvršćuju palčanim žuljevima tako da većina ženki dolazi na mrjestilište već noseći mužjaka na leđima. Ukupno smo zabilježili 70 parova smeđe krastače. Tijekom obilaska lokacije mjereni su brojni parametri. Prosječno je 20 automobila koji su prošli cestom u 20 minuta. Najveća brojnost žaba zabilježena je 31.3. kada je padala kiša. Kada je temperatura bila oko 0 stupnjeva i niža, žabe nisu migrirale. Ovom aktivnosti željeli smo pridonijeti očuvanju populacija vodozemaca, kako bi oni mogli normalno obavljati svoje životne funkcije koje doprinose očuvanju ravnoteže u prirodi budući da veliki broj žaba strada na prometnicama. Hvala svima koji su doprinijeli da ova akcija uspije – poručuju iz Javne ustanove Zagorje zeleno. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook