Prethodni članak
Sljedeći članak

Sanacija aktivnih klizišta na području općine Radoboj nastavlja se i ove godine

Općina Radoboj je za 2021. godinu za sufinanciranje sanacije klizišta od strane Hrvatskih voda prijavila je dva klizišta, kod kućnog broja Radoboj 78A te klizište na Bregima Radobojskim


Klizišta i odroni predstavljaju značajne rizike po ljude i materijalna dobra te javnu infrastrukturu uzrokujući pri tome štetne posljedice uz velika financijska sredstva. Nisu zaobišli ni područje općine Radoboj. Unatrag nekoliko godina registrirano je desetak klizišta i odrona koji ugrožavaju i oštećuju javnu komunalnu infrastrukturu te ugrožavaju stambene objekte naših mještana. U proteklom trogodišnjem razdoblju Općina je u suradnji s Hrvatskim vodama sanirala pet velikih klizišta na svom području. Izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva iz 2017.godine propisano je da se prihod od vodnog doprinosa između ostalog koristi i za sufinanciranje troškova sanacije klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica kojima je ugrožena javna infrastruktura. Naprijed navedenim izmjenama i dopunama Zakona u velikoj mjeri omogućena je sanacija klizišta koja predstavljaju veliko opterećenje za proračune JLS. Omjer sufinaciranja sanacije klizišta je 60% vrijednosti sanacije financiraju Hrvatske vode, dok Jedinice lokalne samouprave sufinanciraju preostali dio od 40%. Općina Radoboj je za 2021. godinu za sufinanciranje sanacije klizišta od strane Hrvatskih voda prijavila dva klizišta na svom području.

Klizište kod kućnog broja Radoboj 78A gdje je zbog relativno malog nagiba okolnog tla, te specifične školjkaste morfologije, otežano procjeđivanje oborinskih voda te se iste sabiru u površinskom nadslojnom dijelu, uslijed čega dolazi do klizanja tla, te klizište na Bregima Radobojskim u zaseoku Galovići gdje je na predjelu deformiranog nestabilnog pokosa došlo do površinske translacije kliznog tijela koji pod hidrogeološkim uvjetima postaje nestabilan. U svrhu sanacije ovih klizišta tokom 2020. godine provedeni su potrebni geomehanički istražni radovi te je izrađena potrebna dokumentacija za sanaciju istih. Sukladno Planu upravljanja vodama za 2021. godinu kojeg donose Hrvatske vode, ovih dana izvršene su pripremne radnje za potpisivanje ugovora za sufinanciranje sanacije klizišta na području općine Radoboj. Sanacijom ova dva klizišta u narednom periodu spriječit će se daljnja oštećenja na komunalnoj infrastrukturi, a našim mještanima omogućiti siguran i normalan život.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook