Prethodni članak
Sljedeći članak

ŠAMPIONSKI ČVARCI: Najbolji čvarci na svijetu proizvode se u Oroslavju!

Tvrtka Gerić MG iz Zaprešića izgradila je najmoderniji poslovno – proizvodni kompleks u Oroslavju prema najnovijim standardima


Nakon što su se deset godina u premalom prostoru u Stubičkim Toplicama proizvodili najbolji čvarci na svijetu, za koje je tvrtka Gerić MG pokupila mnogobrojne međunarodne nagrade, proizvodnja je nedavno preseljena u novi poslovno – proizvodni prostor u Oroslavju. Izgrađen prema najnovijim standardima što se tiče proizvodnje hrane, prostor nam je predstavio vlasnik Marko Gerić.

Istaknuo je kako se potreba za puno većim prostorom pojavila još prije godina, no ove je godine konačno realizirana.


Prema najnovijim standardima
Zgrada u Oroslavju sastoji se od uredskih prostora na katu, gdje će biti zaposlena još jedna djelatnica koja će primati goste i stranke, konferencijske dvorane i showroom prostora s dobivenim medaljama, kroz koji će se putem starinskih stolova, kotlova i preša biti prikazan tradicijski način proizvodnje čvaraka, baš kao što je to u svojim počecima prije 11 godina radila i tvrtka Gerić MG, još dok je to bio hobi biznis. Maloprodajna trgovina u sklopu zgrade nudi svježe pečene čvarke, poluprešane i prešane, suhomesnate proizvode koji su novi asortiman od ove godine te brojne druge delicije domaćih proizvođača.

Naravno, tu je i veliki proizvodni pogon, uređen prema najnovijim standardima proizvodnje hrane. Rampa za ulaz robe, zatim za skladištenje i smrzavanje čvrstog masnog tkiva od kojega nastaju čvarci, prostori za odmrzavanje i rezanje špeka, komore za pacanje mesa i dozrijevanje suhomesnatih proizvoda te prostor za topljenje, odnosno pečenje čvaraka i pakiranje. No, Vlasnik Marko Gerić kaže kako unatoč puno većem prostoru, namjera, barem za sada, nije proizvoditi više.

– Godišnje istopimo između 270 i 320 tona čvrstog masnog tkiva. Nije nam plan dići te količine, jer smatram da za puno više ne postoji prostora na tržištu. Kad smo počinjali prije deset godina, postojao je jedan ili dva proizvođača, a danas ih je deset. Ne vjerujem da će se čvarci konzumirati više, ipak je to skupi delikatesni proizvod – kaže Gerić.


Rast cijene čvaraka
Novi je prostor izgrađen vlastitim sredstvima, bez ikakvih poticaja. Gerić kaže kako cilj nije bio napraviti plan za koliko će se vremena investicija u novi prostor otplatiti, već stvoriti nove prostore i riješiti problem premalog prostora u Stubičkim Toplicama i dodatnih skladišta u najmu.

Gerić MG trenutno ima deset zaposlenih u proizvodnji te u maloprodajnim trgovinama u Oroslavju i Zagrebu na Dolcu i Črnomercu, kao i kod nekih partnera, manjih mesnica i trgovinama Mini Mljekare Veronika. Cilj i dalje nisu veliki trgovački centri, ali jest inozemno tržište. Vlasnik kaže kako su trenutno u pregovorima s jednim velikim distributerom u Austriji, za austrijsko i njemačko tržište. Ova delikatesa trenutno na tržištu postiže cijenu od oko 180 do 22o kuna po kilogramu, odnosno 24 do 30 eura, dok ste prije deset godina za kilogram prešanih čvaraka trebali izdvojiti puno manje, oko 100 do 120 kuna.

– Nakon deset godina, naš je čvarak svega 20 posto skuplji, dok su troškovi porasli za puno više, samo je cijena sirovine veća za 70 posto – kaže Gerić. Unatoč tome što su zasada prisutni samo na hrvatskom tržištu i nešto malo na slovenskom, čvarci Gerić priznati su na svjetskim sajmovima zbog svoje izuzetno visoke kvalitete, a iz Slovenije su nedavno donijeli šampionsku nagradu sa sajma Agra, gdje već godinama čvrsto prešanu čvarci dobivaju zlatne medalje.

Priznata kvaliteta
Čvarci se ovdje proizvode prema recepturi koja se nije mijenjala deset godina, a nastala je prema tradicijskom načinu topljenja masti i pravljenja čvaraka. – Naši su čvarci zapravo najsličniji onima kako su ih domaćice nekada doma radile, a neke ih još uvijek rade. Prvi i osnovni korak je sama sirovina, odnosno čvrsto masno tkivo koje od prvoga dana nabavljamo od istog dobavljača iz Španjolske. Neke posebne tajne zapravo nema, no ključno je ručno miješanje. Mogli smo kupiti kotlove koji sami miješaju i daleko lakše bi radili, no to onda ne bi bilo to, ne bismo dobili isti okus i kvalitetu – kaže Gerić.

Ipak, kako bi se olakšao taj najteži dio posla, miješanje, u pomoć kroz mjesec dana stižu nova dva djelatnika, roboti Dragec i Štef. – Zapravo su to robotske ruke koje ćemo montirati iznad kotlova, a koje će primiti kuhaču i miješati isto ko i sam čovjek. Tako ćemo olakšati posao djelatnicima, ali ostati na istoj kvaliteti ili ju dići čak za razinu. Naime, dok ljudi miješaju čvarke, stanu barem malo, na trenutak. Dragec i Štef će miješati konstantno – pojasnio je vlasnik Marko Gerić, dodavši kako osim čvaraka, u ponudi imaju i svinjsku mast, za koju su također dobivali dobre nagrade, a od ove godine i vlastite suhomesnate proizvode, koji se također rade prema domaćim recepturama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook