Prethodni članak
Sljedeći članak

ŠAMPIONA IMA MLADA PČELARKA MARTINA KROG: Idemo u povećanje proizvodnje jer je naš zagorski bagremov med tražen i van Hrvatske


Mlada pčelarka Martina Krog sa zagorskim bagremovim medom osvojila je šampionsku titulu ovogodišnjeg 18. Ocjenjivanja i izložbe meda Krapinsko – zagorske županije, a medalju za najbolji med uručio joj je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je na uručenje medalja i diploma stigao direktno iz Londona gdje je Krapinsko - zagorska županija sudjelovala na vodećem gospodarskom sajmu Going global Live. Uz pehar uručena joj je i novčana nagrada Krapinsko – zagorske županije, poklon Grada Pregrada i sponzora. Drugo mjesto u ukupnom poretku sa također zagorskim bagremovim medom osvojio je Željko Zozoli, a treće Stjepan Ožegović.

-Jučer sam primila diplomu Agronomskog fakulteta, magistrica –inženjer agronomije i nastavit ću tradiciju u pčelarstvu jer to je ono čime se moja obitelj već dugo bavi. Male su nijanse koje presuđuju koji će med biti šampion, no najbitnije je da se sve napravi na vrijeme i puste pčele da izventiliraju med – kaže Martina, kojoj je sljedeći cilj proširiti broj košnica i proizvodnju jer je njihov med, kaže, tražen kako u Hrvatskoj tako i šire. Pčelarstvu M&J Krog iz Štuparja ovo je šesta medalja za šampionski med. Do sada je tata osvojao medalje, a da jabuka ne pada daleko od stabla, ovoga puta dokazala je, Krogova kći.

Ocjenjivanje i izložba meda Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Savezom pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije te domaćinom Gradom Pregrada održana je danas u sportskoj dvorani SŠ Pregrada. Na natjecanju je sudjelovalo 59 pčelarki i pčelara, koji su dostavili ukupno 70 uzoraka meda. Prema deklaraciji pčelara na natjecanje je ušlo: 42 uzoraka bagremovog meda, 9 uzoraka cvjetnog meda, 9 uzoraka kestenovog meda, 5 uzoraka medljikovca, 3 uzoraka livadnog meda,1 uzorak lipovog meda i 1 med od lipice. meda. Na izložbi su dodijeljena 22 zlata, od čega čak 17 za bagremov med, zatim 22 srebra, 25 bronce i 1 zahvalnica. Ove su godine najviše uzoraka dostavili pčelari iz pčelarskih udruga Krapina i Nektar Konjščina (po 18)

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je svim pčelarkama i pčelarima na sjajnim rezultatima, unatoč ponovno teškoj godini za pčelarstvo. - Naš zagorski bagremov med se nalazi visoko na ljestvici kvalitete, ali i u gastronomiji. Dobio je nacionalnu oznaku, a uskoro će dobiti i europsku, čime će postati četvrti naš proizvod nakon purice, mlinaca i štrukli s europskom oznakom. I ono što moramo, je agresivnije se okrenuti stranom tržištu - rekao je župan te dodao da je u Londonu dogovoreno kulinarsko predstavljanje RH u srpnju iduće godine. Svoju gastromoniju imat će prilike predstaviti sjeverozapad Hrvatske - Zagorci, Varaždinci i Međimurci, dok je tu priliku dosada, rekao je, imao samo Dubrovnik i Istra.

Domaćin, gradonačenik Pregrade Marko Vešligaj rekao je kako je med jedan od najprepoznatljivijih proizvoda na području Krapinsko – zagorske županije. Pohvalio je pčelarke i pčelarke koji ustraju u svom radu i proizvode kvalitetan med, posebno Udrugu pčelara Medeni iz Pregrada koja obilježava 20. godina uspješnog rada. Rekao je kako pomažu rad udruge kako kroz davanje potpora, ali i kroz poljoprivredne mjere za kupnju sadnica medonosnog bilja i opreme.

Predsjednik Saveza pčelarskih udruga KZŽ Zdravko Bedeniković rekao je kako je na ocjenivanje pristigao mali broj uzoraka, 70, dok je prijašnjih godina znalo biti i do 120 uzoraka. Razlog je loša godina zbog vremenskih prilika, pa su prinosi i do 30 posto manji. Zahvalio se Krapinsko – zagorskoj županiji na potpori i financijskoj pomoći koja će im biti isplaćena ovih dana.

Zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek rekao je kako su odlukom župana kroz rebalans proračuna osigurana dodatna sredstva kako bi se pomoglo zagorskim pčelarima da pčele prežive zimsku godinu, i to 200.000 kuna, uz ostale mjere ruralnog razvoja kojima potiču proizvodnju.

Prije podjela medalja održano je i stručno predavanje Promocija zaštićenog proizvoda - Zagorski bagremov med.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook