Prethodni članak
Sljedeći članak

RIDE&BIKE 2: 'Biciklizam i jahanje sve je popularnije, a naš prekrasan krajolik s obje strane Sutle dodatan je mamac za takve goste'

U Krapini je održana završna konferencija projekta Ride&Bike II, koji se nakon 30 mjeseci intenzivnog rada privodi kraju


U Krapini je danas održana završna konferencija projekta Ride&Bike II, koji se nakon 30 mjeseci intenzivnog rada privodi kraju. Riječ je o nastavku projekta iz 2015. i 2016. Godine, u sklopu kojeg se razvija infrastruktura za biciklistički i konjički turizam. Projekt je financiran iz programa prekogranične suradnje INTEREG V-A Slovenija Hrvatska.


Kako je istaknula Tanja Ivek, voditeljica projekta, proveden je niz aktivnosti kojima su se spajali konjički i biciklistički turizam, kako bi ga se pametno integriralo i spojilo s prirodnom i kulturnom baštinom kojom ovo prekogranično područje obiluje. Projektni partneri su bili Zagorska razvojna agencija kao vodeći partner, TZ KZŽ, zatim TZ Savsko – sutlanska dolina i brigi koji su provodili svoje aktivnosti na području Zagrebačke županije, odnosno području općina Dubravica, Marija Gorica i Brdovec te slovenski partneri. - Aktivnosti koje smo provodili bile su orijentirane da spojimo prirodnu i kultrnu baštinu te da je pametno integriramo s konjičkim turizmom kojeg smo razvijali na ovom području – rekla je Ivek.


Zagorska razvojna agencija provodila je aktivnosti vezane uz cikloturizam, a TZ KZŽ za konjički turizam. Izrađena je zajednička strategija razvoja Ride&Bike destinacija koja uključuje plan upravljanja posjetiteljima, definiran je akcijski plan dugoročne uradnje kako bi se aktivnosti nastavile nakon završetka. Napravljeni su i prekogranični biciklistički itinerari. - Organizirali smo nekoliko biciklijada, proveli niz online kampanja putem kojih smo htjeli poboljšati vidjljivost web stranice, a izradili smo i zajedničku web stranicu projekta, rideandbike.eu te redizajnirali postojeću web stranicu. Organizirali smo i edukaciju za biciklističke vodiče, tako da sada imamo 20 –ak vodiča koji mogu voditi cikloturiste po našoj destinaciji. Organizirali smo i edukaciju koja je bila specijalizirana da spojimo cikloturizam s prirodnom i kulturnom baštinom. Trasirali smo i digitalizirali pet novih biciklističkih ruta, koje su specijalizirane za obiteljski turizam i 6 MTB ruta. Dodatno je razvijena jedna konjička staza koja je koja je digitalizirana i uploadana na web stranicu zagorjeride.com.hr, koja je ažurirana. Definirali smo i standard kojim obilježavamo objekte koji zadovoljavaju ride friendly i professional standarde i organizirana je jedna međunarodna konjička karavana. Osim toga, izradili smo i interpretatitvne punktove, napravili ih 5 za biciklistički i 2 za konjički turizam – nabrojila je Tanja Ivek.


Branimir Gregurić, viši stručni suradnik za EU fondove, Općina Brdovec, uključen u projekt u ime TZ Savsko – sutlanska dolina i brigi, istaknuo je da su završne aktivnosti u tijeku. – Upravo smo pri kraju s digitalnim marketingom, izrađene su karte cjelokupne prekogranične destinacije, trasiranje i digitalizacija konjičkih i biciklističkih staza na našem području, izrada itinerara, edukacije, napravili smo trojezičnu slikovnicu odnosno bojanku koja djeci prezentira naš kraj na zabavan i zanimljiv način. Osim toga na području TZ izgrađena su 3 interpretativna punkta – rekao je Gregurić.

Župan Željko Kolar čestitao je Zagorskoj razvojnoj agenciji i partnerima iz Slovenije na još jednom odlično odrađenom projektu te s jedne strane na povlačenju sredstava iz EU, a s druge rekao je da je to poruka da smo jedni drugima partneri u turizmu, da se zajedničkim izgradnjom infrastrukture i zajedničkom ponudom mogu ostvariti puno bolji rezultati od pojedinačnih. - Vjerujem da je svaki od ovih 846 tisuća eura koji je stigao i na područje Slovenije i Krapinsko – zagorske županije itekako dobro uložen. Biciklizam i jahanje postalo je sve popularnije u Europi i naravno da je to, s obzirom na naš prekrasan krajolik s obje strane Sutle, dodatni mamac za tu vrstu gostiju, a to su gosti koji u prosjeku troše više od običnog turista. Bitno je i da se vraćaju ako im je lijepo i ako su zadovoljni uslugom te uvijek još nekoga dovedu sa sobom. To je ono što nam mora biti zadatak: da goste kad jednom dođu ne izgubimo već da oni dovedu nove – istaknuo je župan. Dodao je da i se i sjedne i druge strane Sutle vodi briga o zaštiti okoliša, o održivom razvoju, OPG-ovima, zdravoj hrani, a to je ono što biciklisti i jahači zapravo i žele kao dodatnu ponudu. Župan je zahvalio i slovenskim partnerima. - Oni su financijsku omotnicu koristili prije nas pa smo također koristili njihova iskustva, a oni su to rado podijelili s nama - zaključio je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama. Na dionicama cesta na kojima su u tijeku radovi moguće su poteškoće u prometu, vožnja u koloni i kraći zastoji. Najava radova za večeras, 25./26. veljače: -od 00:00 do 02:00 sata ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program