Prethodni članak
Sljedeći članak

RIDE&BIKE 2: 'Biciklizam i jahanje sve je popularnije, a naš prekrasan krajolik s obje strane Sutle dodatan je mamac za takve goste'

U Krapini je održana završna konferencija projekta Ride&Bike II, koji se nakon 30 mjeseci intenzivnog rada privodi kraju


U Krapini je danas održana završna konferencija projekta Ride&Bike II, koji se nakon 30 mjeseci intenzivnog rada privodi kraju. Riječ je o nastavku projekta iz 2015. i 2016. Godine, u sklopu kojeg se razvija infrastruktura za biciklistički i konjički turizam. Projekt je financiran iz programa prekogranične suradnje INTEREG V-A Slovenija Hrvatska.


Kako je istaknula Tanja Ivek, voditeljica projekta, proveden je niz aktivnosti kojima su se spajali konjički i biciklistički turizam, kako bi ga se pametno integriralo i spojilo s prirodnom i kulturnom baštinom kojom ovo prekogranično područje obiluje. Projektni partneri su bili Zagorska razvojna agencija kao vodeći partner, TZ KZŽ, zatim TZ Savsko – sutlanska dolina i brigi koji su provodili svoje aktivnosti na području Zagrebačke županije, odnosno području općina Dubravica, Marija Gorica i Brdovec te slovenski partneri. - Aktivnosti koje smo provodili bile su orijentirane da spojimo prirodnu i kultrnu baštinu te da je pametno integriramo s konjičkim turizmom kojeg smo razvijali na ovom području – rekla je Ivek.


Zagorska razvojna agencija provodila je aktivnosti vezane uz cikloturizam, a TZ KZŽ za konjički turizam. Izrađena je zajednička strategija razvoja Ride&Bike destinacija koja uključuje plan upravljanja posjetiteljima, definiran je akcijski plan dugoročne uradnje kako bi se aktivnosti nastavile nakon završetka. Napravljeni su i prekogranični biciklistički itinerari. - Organizirali smo nekoliko biciklijada, proveli niz online kampanja putem kojih smo htjeli poboljšati vidjljivost web stranice, a izradili smo i zajedničku web stranicu projekta, rideandbike.eu te redizajnirali postojeću web stranicu. Organizirali smo i edukaciju za biciklističke vodiče, tako da sada imamo 20 –ak vodiča koji mogu voditi cikloturiste po našoj destinaciji. Organizirali smo i edukaciju koja je bila specijalizirana da spojimo cikloturizam s prirodnom i kulturnom baštinom. Trasirali smo i digitalizirali pet novih biciklističkih ruta, koje su specijalizirane za obiteljski turizam i 6 MTB ruta. Dodatno je razvijena jedna konjička staza koja je koja je digitalizirana i uploadana na web stranicu zagorjeride.com.hr, koja je ažurirana. Definirali smo i standard kojim obilježavamo objekte koji zadovoljavaju ride friendly i professional standarde i organizirana je jedna međunarodna konjička karavana. Osim toga, izradili smo i interpretatitvne punktove, napravili ih 5 za biciklistički i 2 za konjički turizam – nabrojila je Tanja Ivek.


Branimir Gregurić, viši stručni suradnik za EU fondove, Općina Brdovec, uključen u projekt u ime TZ Savsko – sutlanska dolina i brigi, istaknuo je da su završne aktivnosti u tijeku. – Upravo smo pri kraju s digitalnim marketingom, izrađene su karte cjelokupne prekogranične destinacije, trasiranje i digitalizacija konjičkih i biciklističkih staza na našem području, izrada itinerara, edukacije, napravili smo trojezičnu slikovnicu odnosno bojanku koja djeci prezentira naš kraj na zabavan i zanimljiv način. Osim toga na području TZ izgrađena su 3 interpretativna punkta – rekao je Gregurić.

Župan Željko Kolar čestitao je Zagorskoj razvojnoj agenciji i partnerima iz Slovenije na još jednom odlično odrađenom projektu te s jedne strane na povlačenju sredstava iz EU, a s druge rekao je da je to poruka da smo jedni drugima partneri u turizmu, da se zajedničkim izgradnjom infrastrukture i zajedničkom ponudom mogu ostvariti puno bolji rezultati od pojedinačnih. - Vjerujem da je svaki od ovih 846 tisuća eura koji je stigao i na područje Slovenije i Krapinsko – zagorske županije itekako dobro uložen. Biciklizam i jahanje postalo je sve popularnije u Europi i naravno da je to, s obzirom na naš prekrasan krajolik s obje strane Sutle, dodatni mamac za tu vrstu gostiju, a to su gosti koji u prosjeku troše više od običnog turista. Bitno je i da se vraćaju ako im je lijepo i ako su zadovoljni uslugom te uvijek još nekoga dovedu sa sobom. To je ono što nam mora biti zadatak: da goste kad jednom dođu ne izgubimo već da oni dovedu nove – istaknuo je župan. Dodao je da i se i sjedne i druge strane Sutle vodi briga o zaštiti okoliša, o održivom razvoju, OPG-ovima, zdravoj hrani, a to je ono što biciklisti i jahači zapravo i žele kao dodatnu ponudu. Župan je zahvalio i slovenskim partnerima. - Oni su financijsku omotnicu koristili prije nas pa smo također koristili njihova iskustva, a oni su to rado podijelili s nama - zaključio je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook