Prethodni članak
Sljedeći članak

REVITALIZACIJA GORNJOSTUBIČKE 'DONE': 'Ovo je školski primjer kako lokalna i regionalna samouprava treba surađivati s poduzetnicima i obrtnicima'

Na današnjoj konferenciji za novinare u Gornjoj Stubici predstavljeni su rezultati projekta u kojem je 13 obrtnika i gospodarstvenika iz zagorja uselilo u prostor nekadašnje tvornice Dona


-Mislim da je ovo klasičan, školski primjer kako zapravo treba lokalna i regionalna samouprava surađivati sa svojim poduzetnicima i obrtnicima, i slobodno bih rekao – čestitam svima nama na sjajno obavljenom poslu – istaknuo je župan Željko Kolar na današnjoj konferenciji za novinare u hotelu Puntar u Gornjoj Stubici, na kojoj su predstavljeni rezultati revitalizacije poslovnog kompleksa 'Dona'. Radi se o jedinstvenom projektu u kojem je 13 obrtnika s područja Krapinsko – zagorske županije uselilo u prostor nekada poznate tvornice za preradu voća i sokova, Done u Gornjoj Stubici, pokrenulo proizvodnju i pozitivnu stubičku priču.

Radi se, kako je istaknuo župan, o sinergiji poduzetnika i gospodarstvenika, Općine, Županije, Poduzetničkog centra, Zagrebačke banke i HAMAG – BICRO, a korist projekta bit će višestruka. - Prije svega, naši poduzetnici i obrtnici su dobili prostor gdje se mogu razvijati, tu su nove investicije i novo zapošljavanje koje će dodatno zaustaviti iseljavanje mladih iz KZŽ jer će ovdje moći naći posao, iako je naša županija jedna od onih gdje ljudi najmanje odlaze, to je zato jer smo u posljednjih nekoliko godina otvorili preko 4000 novih radnih mjesta i omogućili mladima da ovdje rade i osnivaju obitelj – rekao je župan te dodao da je u samom početku projekta Županija, uz Općinu Gornja Stubica, osigurala geodetsku podlogu, rad gospodarskog vještaka za parcelaciju kompletnog projekta, što je bio trošak od oko 120 tisuća kuna, a tu su i odvjetničke usluge da se ugovori realiziraju u kratkom roku, kao i kreditna linija Kreditom do uspjeha, za 5 poduzetnika koji su svoju financijsku konstrukciju zatvorili iz te mjere, a prema sporazumu Županija i Općina Gornja Stubica subvencionirat će kamatu.

Direktorica poduzetničkog centra Martina Jantol Županić istaknula je da je veseli što je Poduzetnički centra sudjelovao u 'prekrasnom i jedinstvenom projektu na nivou RH'. – Sve su tvrtke iz Zagorja, a ukupna vrijednost ulaganja je gotovo 20 milijuna kuna, za realizaciju kupnje, ulaganja u adaptaciju i modernizaciju prostora i adekvatnu opremu i strojeve. Sredstva su realizirali kroz nekoliko kreditnih linija, sa sufinanciranim kamatama, a istaknula bih susretljivost što se tiče HAMAG – BICRO, jer ovaj projekt je iznimno kompleksan i zahtjevan, preko linije ESIF - mali zajam osigurano je 5 zahtjeva, preko komercijalne banke i linije HABOR ESIF - rast i razvoj jedan zahtjev, i Mjera 1 Kreditom do konkurentnosti program s ministarstvom gospodarstva, KZŽ i Općinom vezano uz sufinanciranje kamata je 5 kreditnih zahtjeva, i preko komercijalnih kredita 2 kreditna zahtjeva – pojasnila je Jantol Županić.

Uspješnu poduzetničku priču pohvalila je i članica Uprave HAMAG – BICRO Marijana Oreb, istaknuvši da se u dijelu zajmova radi o vrijednosti 1,7 milijuna kuna u partnerstvu sa Zagrebačkom bankom.

Zadovoljstvo revitalizacijom prostora bivše Done nije krio niti načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić, koji je ulagače nazvao 13 – oricom veličanstvenih. – Prije godinu dana oni su se našli u ovim prostorima i počeli promišljati na koji način početi s ozbiljnijom proizvodnjom i riješiti probleme s premalim prostorima koji ne daju perspektivu da bi se mogli nositi s tržištem i širiti – rekao je Krizmanić. Dodao je da je površina bivšeg prostora Done, revitalizirana i kupljena, ukupno 163.496 kvadratnih metara, 138.457 otvorenog prostora i 25.309 kvadratnih metara zatvorenog prostora.

- Općina je dala mjere pomoći, donijeli smo odluku da, što se komunalne naknade tiče, sva društva i obrti koji budu radili i razvijali se bit će prve godine oslobođeni 100 posto, u drugoj godini 75 posto, u trećoj 50 posto, a za određen broj obrta odnosno tvrtki sufinanciramo i kamatne stope za kredite – istaknuo je Krizmanić. - Ono što očekujemo ulaskom ovih firmi u prostore Done odnosno u Poslovni centar Gornja Stubica, su 102 zaposlena, tokom ove godine još 32 novozaposlena, dakle oko 140 zaposlenih u ovoj godini, što je prva faza. Ono što očekujemo u drugoj fazi, dugoročno, je registracija Poslovne zone Gornja Stubica – rekao je načelnik Krizmanić, zahvalivši svim sudionicima u projektu.

Svima prisutnima obratio se i Matija Lešković, ispred tvrtke Etos Beton iz Gornje Stubice, zahvalivši na hrabrosti ulagačima, lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Poduzetničkom centru, banci i svima koji su omogućili ostvarenje projekta, koji će tvrtkama omogućiti razvoj i širenje proizvodnje.

U kompleks su ušle sljedeće tvrtke: Obrt Drvoprerada Sviben, Obrt Etos Beton , AMC Škorjanec d.o.o., EX Astris d.o.o., Inox Orka d.o.o., Bajs Viličari d.o.o., Hidraulika osrečak d.o.o., Auto prijevoz i niskogradnja vl. Zdravko Matija, Šuško, obrt za izradu drvenih proizvoda, Obrt Stolarija Bokun, Fergy Građenje d.o.o. i Bravarija Putar d.o.o.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook