Prethodni članak
Sljedeći članak

RESTART PLANIRA PREKID KAMPANJE Markotić: Plenković ne mora u samoizolaciju

HDZ je pokušao profitirati na korona krizi, požurio se na izbore, mi smo upozoravali na rizik za zdravlje građana, tad su nam govorili da se bojimo izbora, rekao je Bernardić danas u Zagorju


Nakon 'uzavrele' situacije zbog neodlaska premijera Andreja Plenkovića u samoizolaciju, nakon teniskog turnira u Zadru, gdje se susreo s tenisačem Novakom Đokovićem i potapšao ga po ramenu, a pokazalo se da je Đoković pozitivan na koronavirus, situacija se ne smiruje. Alemka Markotić, šefica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević izjavila je da prema međunarodnim kriterijima, koji vrijede za sve, premijer ne zadovoljava uvjete za samoizolaciju. - Potrebno je da ste na otvorenom bili u kontaktu više od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra te da ste ostvarili bliži kontakt poput grljenja, rukovanja i ljubljenja. Isto se odnosi i na boravak duži od 15 minuta u zatvorenom prostoru gdje ima indikacija da je bilo zaraženih - rekla je Markotić.

Predsjednik zagrebačkog organka SDP-a Donja Dubrava Adriano Friganović pozitivan je na koronavirus. Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a i prvi na listi Restart koalicije u II. izbornoj jedinici, odmah se testirao i povukao u samoizolaciju. Isto će tijekom dana učiniti i ostali kandidati iz 2. izborne jedinice.

Kako pišu mediji, u Restart koaliciji razmišljaju hoće li prekinuti predizbornu kampanju, a odluku o tome će u 18 sati objaviti Davor Bernardić. - Naš kolega Adriano Friganović je pozitivan na Covid 19. Nakon toga je nositelj liste u drugoj izbornoj jedini otišao u samoizolaciju. Ovim primjerom želimo pokazati da nam nisu bitni mandati - nego zdravlje građana, rekli su u SDP-u.

Predsjednik SDP – a Davor Bernardić danas je prilikom obilaska Krapinsko – zagorske županije, komentirao prozivke premijera Andreja Plenkovića upućene predsjedniku Milanoviću u kojima je rekao kako je 5. srpnja predzadnji potencijalni vikend u priodu u kojem se moglo na izbore i kako je zapravo već sve moglo biti gotovo. – Nikad nije on kriv, uvijek je njemu kriv netko drugi. Prvo mu je kriva korona, onda su mu krivi korumpirani ministri, a ne on koji ih je birao, sad mu je kriv predsjednik Milanović, njemu je uvijek netko kriv. Jednostavno čovjek koji ne zna preuzeti odgovornost, ne može i nije zaslužio biti predsjednik Vlade – istaknuo je Bernardić i dodao kako on zna cijelu istinu oko datuma 5. srpnja.

– Korona kriza je došla, Stožer je zasjedao, HDZ je pokušao profitirati na korona krizi, požurio se na izbore, mi smo upozoravali na rizik za zdravlje građana, tad su nam govorili da se bojimo izbora, mi smo se bojali za zdravlje građana i raspisani su izbori. Ugrozili su zdravlje građana i doveli brojne živote u pitanje. Odgovornost je na vladajućima, dakle njihova odluka, njihova odgovornost – poručio je Bernardić.

Nastavno na neizvjesnu situaciju oko širenja COVID -a 19, Bernardić je odgovorio i kako će se organizirati izbori za one osobe koje su izolirane, zbog situacije s koronavirusom, u domovima ili sličnim ustanovama. – Izbori će se održati, mislim da je to važno. Važno je da ljudi poštujući sve epidemiološke mjere izađu na izbore jer izlazak na izbore znači određivanje smjere kojim će Hrvatska krenuti. Što se tiče epidemiološke situacije, potrebna je ozbiljnost, mi u SDP-u svakodnevno pratimo epidemiološku situaciju, naši timovi razmatraju konkretne poteze i mjere. Mi smo prije dva i pol mjeseca jedini predstavili kompletnu prilagodbu ovoj novoj situaciji, od protokola u javnom prijevozu, izolacije bolničkog sustava, i domova za umirovljenike... Činjenica je da se Hrvatska nije dobro pripremila za korona krizu, u prvom valu smo imali sreće, u drugom moramo biti puno odgovorniji – zaključio je Bernardić i dodao da očekuje od DIP-a da pronađe rješenje za osobe koje zbog izolacije ili sličnog nisu u mogućnosti doći na izbore. – Očekujem da se pravo glasa za sve građane poštuje i da svaki građanin Republike Hrvatske ima pravo dati svoj glas– kazao je Bernardić.

-Ako ne bi bilo moguće osigurati da svi glasaju, izbori bi tada bili neregularni. Ja vjerujem da ćemo pronaći način i da će DIP pronaći način da osigura da svavi građanin Republike Hrvatske, bez obzira gdje se on nalazi, da li u domu umirovljenika ili u svojoj kući, on glasa – zaključio je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook