Prethodni članak
Sljedeći članak

Renomirani umjetnik Đuro Seder danas otvara izložbu u Zaboku

Pučko otvoreno učilište Zabok poziva vas na otvorenje izložbe pod nazivom 'Slikarstvo pokrenuto svjetlošću' umjetnika Đure Sedera


Pučko otvoreno učilište Zabok poziva vas na otvorenje izložbe pod nazivom 'Slikarstvo pokrenuto svjetlošću' umjetnika Đure Sedera. Izložba se otvara danas u utorak 22. rujna u 18 sati u Gradskoj galeriji Zabok s početkom u 18 sati.

Đuro Seder (Zagreb, 1927.), diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Antuna Mezdjića, a 1953. završio specijalku iz slikarstva kod Marina Tartaglie. Bio je član umjetničke grupe Gorgona. Radio je kao ilustrator i grafički dizajner do 1981., kada počinje raditi kao docent na ALU u Zagrebu, gdje i danas ima svoj atelijer u statusu profesora emeritusa.

 

Objavljivao je pjesme tijekom 1960- ih i 1970- ih (Razlog, Kolo, Forum, Republika), a u nakladi BiblioTeke godine 1978. izlazi mu zbirka pjesama „Otac iz lonca“.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja strukovnih udruga za životno djelo te glavnih nacionalnih nagrada (Vladimir Nazor, Danica s likom Marka Marulića).

Redovni je član HAZU od 2000. godine, a od 2011. obnaša i funkciju voditelja Gliptoteke HAZU. Radovi mu se nalaze u svim najvažnijim hrvatskim muzejskim, galerijskim, crkvenim i privatnim zbirkama, ali i izvan naših granica (Graz, München, Budimpešta, New York).

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook