Prethodni članak
Sljedeći članak

[REJTING STRANAKA] HDZ je i ovaj mjesec najjača stranka

SDP se učvrstio na drugom mjestu


U središnjem Dnevniku HTV-a objavljeni su rezultati istraživanja političkih stranaka. HRejting je proveden od 19. do 21. travnja na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,95%, a pouzdanost istraživanja je čak 95%. Burno je na političkoj sceni, oporba zaziva izbore, u proceduri je i zahtjev za raspuštanje Hrvatskog sabora. No premijer poručuje da o izborima još dvije godine mogu samo sanjati. HDZ je i ovaj mjesec najjača stranka, SDP se učvrstio na drugoj poziciji, a razlika između trećeg Možemo i četvrtog Mosta sve je veća, javlja HRT.

Anketom je obuhvaćeno 17 političkih stranaka. Od toga samo dvije trenutačno nisu parlamentarne. Od preostalih 15, u slučaju izbora, u Hrvatski sabor ne bi ušlo čak 10 stranaka - naravno, pod uvjetom da se predizborne koalicije zabrane, a cijela Hrvatska pretvori u jednu izbornu jedinicu. Uz postojeći izborni zakon, mandat se opet smiješi i onima koji trenutačno nemaju ni pola posto biračke potpore, ali će si u savezu s najjačima priskrbiti prolazno mjesto na listi.

I ovaj mjesec najjači je HDZ (25,2%) kojemu glas daje četvrtina ispitanika.

SDP (17,0%) se ustabilio na drugoj poziciji, pa se opet bez susprezanja može nazivati najjačom oporbenom strankom.

Možemo! je treća politička snaga u zemlji s 12,3%. Sve je veća razlika između njih i najveće im prijetnje - Mosta, koji je ovaj mjesec na 9,7%.

Peta i zadnja stranka koja bi, da su danas bili prijevremeni izbori ostala u Saboru, jest Domovinski pokret s 5,7% potpore.

Slijedi niz od 10 stranaka za koje bi samostalno osvajanje saborskog mandata bilo u rangu svjetskog čuda.

Najviše u toj skupini ima Centar, ali je to samo 2%. HSS ima potporu od 1,8%, Fokus 1,3%, IDS 1,1% te vladajući HNS 1%.

Narodna stranka - reformisti, kojoj je na čelu Radimir Čačić, ima potporu od 0,8%, Radnička fronta 0,8%, Živi zid 0,7% i Hrvatski suverenisti 0,7%. HSU ima potporu od 0,5%, HSLS 0,4% i stranka Milana Bandića 0,4%. Kad bi se anketni glasovi svih njih zbrojili, opet nisu ni blizu broju neodlučnih birača kojih je u travnju čak 17,1%, donosi HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook