Prethodni članak
Sljedeći članak

REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJA ZLATIBOR I REGEA POTPISALE MEMORANDUM O SURADNJI: 'Želimo preslikati uspješne projekte i mehanizme Regionalne agencije Sjeverozapadne Hrvatske'

Svečano potpisivanje se održalo u Energetskom centru Bračak


Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), prva regionalna energetska agencija u Hrvatskoj i  Regionalne razvojne agencije Zlatibor d.o.o. iz Srbije danas su potpisale Memorandum o suradnji u Energetskom centru Bračak. Svečano potpisivanje koje se održalo u Energetskom centru Bračak, istaknuto je na konferenciji, otvorilo je put širenju hrvatskog znanja, iskustva i stručnosti, a u kojem i ovog puta prednjači Krapinsko – zagorska županija koja će kroz REGEA-u predstaviti i plasirati hrvatsko znanje u susjednu Srbiju kako bi im pomogla u pokretanju tamošnje prve regionalne energetske agencije.

Prusutnima se obratio Saša Vasilić, predsjednik radne grupe za biomasu, energetsku efikasnost Zlatiborske oblasti i zamjenik predsjednika općine Priboj u Zlatiborskoj oblasti u Srbiji. - Dosta smo se upoznali s radom Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske. Želimo ono što je ona napravila na području Hrvatske prenijeti na područje jugozapadne Srbije. Želimo uskoro krenuti i na sličan način riješiti energetske probleme, a posebno želimo primjenjivati obnovljive izvore energije, posebice one na biomasu koji je značajan energent – rekao je Vasilić dodavši da je želja njegove agencije da se u Srbiji riješi problem uporabe fosilnih goriva. – Želimo biti energetski nezavisna oblast, a imamo dovoljno resursa. Nadamo se da ćemo uz pomoć naših hrvatskih partnera u tome brzo uspjeti – rekao je Vasilić.

Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor d.o.o. rekao je da mu je drago što su osobno došli u REGEA-u kako bi iz prve ruke vidjeli kako se ondje radi. – Rad Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske pratili smo nekoliko godina jer nam je cilj da na osnovi iskustva i na osnovi buduće razmjene projekata i inicijativa primjenimo uspješne primjere koje je Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske provela na teritoriju četiri županije – istaknuo je Lukić i dodao kako je želja Regionalne razvojne agencije Zlatibor primjeniti rad kojeg je REGEA primijenila u gradu Zagrebu. – Zbog procesa ulaska Hrvatske u Europsku uniju, dragocjena su nam iskustva Hrvatske i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske kod korištenja financiranja iz Europskih fondova . objasnio je Lukić.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac izjavio je kako mu je iznimno drago što potpisuje ovaj Memorandum. – Vjerujem osobno i ispred REGEA-e da je budućnost u suradnji i da energetska tranzicija kojom se bavimo odnosno prelazak na čiste izvore energije nemaju alternative više nigdje u Europskoj uniji, a ni globoalno. Veselim se što ćemo zajedno raditi na tim temama – rekao je Domac istaknuvši da REGEA i Regionalna razvojna agencija Zlatibor imaju puno zajedničkih tema te puno toga što mogu učiti jedni od drugih.  – Zajedno možemo napraviti još bolje projekte i vjerujem da je ovo početak jedne dobre suradnje – istaknuo je Domac.

Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor rekao je kako njima posebno zanimljivo istraživati i pronaći nove modele u financiranju energetike i energetske učinkovitosti. - Tu prvenstveno mislim na uključivanje privatnog sektora u čitav proces jer domaća i EU sredstva nisu dovoljna za tu oblast - rekao je Lukić spominjući primjer postavljanja fotonaponskih ćelija na OB Zabok i bolnicu hrvatskih veterana od strane privatne tvrtke kao odličan primjer takvog funkcioniranja. Kaže, REGEA je uistinu jedan od lidera u energetici dok je zlatiborska agencija na dobrom putu, no još dosta daleko od Regionalne agencije Sjeverozapadne Hrvatske. - Sva iskustva koja REGEA ima dragocjena su nam kao i čitav mehanizam kako je organizirana i oformljena. To želimo preslikati - naglasio je Lukić dodajući kako je prenošenje znanja, konzultantske usluge, ali i proučavanje projektnih modela ono od čega mogu učiti od REGEA - e.

Julije Domac, direktor REGEA- e istaknuo je pak kako bi njima moglo biti korisno iskustvo Regionalne razvojne agencije Zlatibor u projektima korištenja biomase kao izvora energije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook