Prethodni članak
Sljedeći članak

REGEA UZ BOK NAJBOLJIMA U EUROPI: Fotonaponske elektrane, energetske zajednice građana, geotermalna energija

Želimo i u sljedećem razdoblju biti vođa energetske transformacije RH, rekao je župan Kolar na potpisivanju ugovora o sufinanciranju rada REGEA - e


U Dvorcu Bračak danas je potpisan ugovor o sufinanciranju rada Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske od strane Krapinsko – zagorske županije, vrijedan 700.000 kuna.


Agencija posluje na području 4 županije, Krapinsko – zagorske, Zagrebačke, Karlovačke i Grada Zagreba, a od prvog dana županije sufinanciraju rad agencije. Ukupni udio sufinanciranja svih osnivača kreće se oko 30 – ak posto. Naš godišnji proračun ove godine će iznositi oko 15 milijuna kuna, to su sredstva koja se dobivaju na europskim natječajimja ili tržištu. Tako treba biti, uvjeren sam da kvaliteta rada odnosno način financiranja i upravljanja ustanovom ne smije ovisiti o vlasništvu, nego mi govorimo o dobrom ili lošem poslovanju. Ova financijska potpora svih osnivača je važna jer je to novac koji je previdiv i omogućava ulaganje u razvoj, edukaciju, širenje djelatnosti u neke projekte koji nisu isključivo profitabilni, već za dobrobit društva – rekao je ravnatelj REGEA – e Julije Domac.

Domac je istaknuo da je ovo vrijeme treće krize, nakon COVID – a i potresa, energetske krize, najbolje vrijeme za razmišljanje o čistim izvorima energije i projektima koje agencija uz potporu KZŽ provodi već 13. godinu. U ovoj će se godini baviti investicijama i pružati strčnu potporu Županiji REGEA u projektu gradnje za veliku investiciju Regionalnog centra kompetencija u turizmu. -Bavit ćemo se energetskim obnovama, fotonaponskim elektranama. Na javnim zgradama u županiji projektirana je 41 elektrana, ukupne snage čak 3,3 MW. Nedavno smo pustili u pogon elektranu na Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice, očekujemo ove godine radove na parkiralištu blizu OB Zabok, uz postojeću elektranu od 420 kW, vidjet ćemo novih 500 kW fotonaponske elektrane na natkrivenom parkiralištu bolnice – najavio je Domac.


Dodao je da je novim Zakonom o tržištu električne energije otvorena mogućnost za formiranje tzv. energetskih zajednica građana. - Agencija će sigurno takve projekte provoditi ovdje, projekt u Zaboku je već u pripremi, to je prva enegretska zajednica koja će se desiti u Krapinsko – zagorskoj županiji, a možda i prva u Hrvatskoj – rekoa je ravnatelj, pojasnivši da je 'energetska zajednica' nova mogućnost da građani koji senalaze na istom mjernom mjestu zajedno investiraju u fotonaponsku elektranu i tu električnu energiju dijele.


Radit će se i na aktivnostima za geotermalnu energiju. Na natječaj norveškog Fonda nedavno je prijavljen projekt istraživanja hidrološkog potencijala geotermalne energije za područje Krapinskih Tooplica, sada se radi na pripremi projekta u Stubičkim Toplicama. - Uz redovite aktivnosti na izradi strateških dokumneta, na edukaciji, 11. godinu za redom nastavljamo s programom Znanjem do ušteda, edukacijom učenika osnovnih i srednjih škola, što je jedinstveni program u Hrvatskoj. U četvrtom mjesecu bavit ćemo se i objedinjenom javnom nabavom za energete, za prirodni plin. Najavljujem i sasvim nove iskorake i aktivnosti. REGEA je početkom 2020. preuzela koordinaciju klimatskog paketa Climate Knowlege Innovation, pod pokroviteljstvom Europskog instituta za tehnologiju. Zajedno s našim Poduzetničkim centriom najavljujem natječaj za mlade tvrtke kojima ćemo nuditi mentorstvo i pomaganje u razvoju – najavio je Julije Domac.

Dodao je da REGEA odlukom osnivača i Upravnog vijeća postaje prva hrvatska energetsko – klimatska agencija, jedna od prvih nekoliko u Europi. - Ovdje razvijamo koncepte koji su uz bok najboljima u Europi, a ponekad i najbolji. Najavio bih da je REGEA nacionalni koordinator aktivnosti novog europskog bauhausa, dakle inicijative Europske komisije koja ide za tim da ubrza energetsku obnovu zgrada i poveže tu energetsku obnovu i zeleni plan s razvojem gospodarstva. Ovdje u Zagorju fokusirat ćemo se na zgrade kulturne baštine, zgrade pod zaštitom. Očekujem da ćemo moći tu puno doprinijeti – zaključio je Domac.

-Želimo i u sljedećem razdoblju biti vođa energetske transformacije RH, u našim okolnostima, koje kao kontinentalna županija možemo ostvariti – rekao je župan Željko Kolar, istaknuvši da je Zagorje opet bilo korak ispred. - Kao županija i kao institucija koja upravlja našim zdravstvenim ustanovama i školama, krenuli smo u projekt obnovljivih izvora energije kako bi smanjili trošak s jedne strane, a s druge pridonijeli energetskoj učinkovitosti u RH. Usudio bih se reći da nemamo alternative i da bi Hrvatska mogla poslati snažnu poruku i jednim jasnim programom iskoristiti sve mogućnosti koje ima, a one nisu male – rekao je župan, ističući da ministarstva ni približno ne koriste dovoljno znanje i iskustvo koje ima REGEA.

- Mi sebe brendiramo kao zelenu županiju, Europa nas je natjerala da svi projekte koje pripremamo za sljedeću financijsku omotnicu moraju imati dvije ključne komponente – digitalno i zeleno. Zagorje se ne zove bez razloga zeleno, a na nama je da ga zadržimo takvog. Da bi to uspjeli, bez ovih projekata koje smo pripremili kroz solarne elektarne, termalne izvore, to jednostavno neće biti moguće i naravno uz edukaciju, izuzetno je bitno da mlade educiramo o zaštiti okoliša. Nakon 5 godina vrlo odgovornog ponašanja naših ljudi i turista, ponovno nam se pojavljuje sve veći broj divljih odlagališta što je za svaku osudu i na koordinaciji načelnika i gradonačelnika koju planiramo sljedećih 14 dana, jedan od naglasaka bit će bolja i snažnija koordinacija između komunalnih redara i ostalih inspekcijskih službi koje se bave tim problemom – najavio je Kolar.
Istaknuo je da se željno očekuju natječaji i da će KZŽ u 2022. i 2023. godini imati na desetke novootvorenih gradilišta što se tiče solarnih elektrana. – Kroz projektnu dokumentaciju definirat ćemo projekte koje ćemo provoditi 2024. i 2025. godine, što se tiče termalnih izvora – zaključio je Kolar, uputivši čestitke Juliju Domcu i njegovoj ekipi na idejama i projektima koje ostvaruju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook