Prethodni članak
Sljedeći članak

RECITAL KLASIČNE GLAZBE: Doris Tkalčević i Domagoj Gušćić


Pučko otvoreno učilište Zabok poziva na recital klasične glazbe, koji će se održati u Gradskoj galeriji Zabok (Zivtov trg 10/I) u utorak 23. svibnja u 17 sati. Nastupit će Doris Tkalčević i Domagoj Gušćić

DORIS TKALČEVIĆ je mlada violinistica iz Zaboka. Svoje osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje završava u klasi prof. Ive Smojver 2016. godine sa odličnim uspjehom. Nadalje, završava srednjoškolsko obrazovanje u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, smjer medijski tehničar te paralelni smjer srednje glazbene škole pri Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, smjer glazbenica violinistica u klasi slijedećih profesora i profesorica: prof. Gabrijele Balaž Frčko (2016. - 2017.), prof. Tvrtka Barača (2017. - 2018.), prof. Svena Markovića (2018. - 2019.) i prof. Martine Filipan (2019. - 2020.). Oba smjera završava s odličnim uspjehom te je proglašena učenicom generacije 2016.-2020. Trenutno je na 3. godini studija violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi red. prof. art. Marije Ćepulić. Nastupa na mnogim značajnim koncertima, izložbama i promocijama u Krapinsko-zagorskoj županiji, a i šire. Organizira vlastite i suradničke koncerte u Gradskoj galeriji Zabok od 2018. godine. Osvaja nagrade na međunarodnim i državnim natjecanjima kao solistica (Bistrički zvukolik 2017. - 2. nagrada, Bistrički zvukolik 2018. - 2. nagrada, Hrvatsko regionalno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa 2020. - 1. nagrada, 1st International Music Competition Dugo Selo 2020 – 3. nagrada, Hrvatsko državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa 2022. – 2.. nagrada), kao članica komornih sastava (Hrvatsko regionalno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa 2018. - 2. nagrada, Hrvatsko regionalno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa 2019. - 2. nagrada) te u disciplini solfeggio (Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus op. 5 2019., 2. nagrada). Od 2020. godine, aktivna je članica Orkestra mladih glazbenika, a od 2023. godine obnaša ulogu tajnice. Trenutno svira na violini majstora Mije Bučara koja je izgrađena 2017. godine. Osim glazbe, bavi se pjevanjem, grafičkim dizajnom i fotografijom.

DOMAGOJ GUŠĆIĆ (Zagreb, 1982.) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i usavršavao se u klasi Đure Tikvice. Aktivan kao solisti i komorni glazbenik, Domagoj je nastupao u brojnim europskim zemljama, Rusiji i SAD-u. Surađuje s nizom eminentnih hrvatskih i stranih umjetnika. Nastupao je kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Muzičke akademije, Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra te Komornog orkestra glazbene škole Pavla Markovca. Od 2014. djeluje kao orkestralni pijanist Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, od studenog 2016. surađuje sa Zagrebačkom Filharmonijom, a od travnja 2017. sa Varaždinskim komornim orkestrom. Također surađuje s komornim ansamblom WISE (Wien International Soloists Ensemble), te ansamblom OKTOS, čiji stalni član je postao u rujnu 2021. Osnovao je Max Bruch trio s klarinetistom Markom Zavišićem i violisticom Hiwote Tadesse na jesen 2017., s kojim je ostvario niz zapaženih koncertnih nastupa diljem Hrvatske te osvojio 2. nagradu na natjecanju Papandopulo u kategoriji neklasičnih komornih sastava u jesen 2019. Sudjelovao je na brojnim pijanističkim i komornim festivalima, među kojima se ističu recitali na međunarodnim festivalima Nei suoni dei luoghi, Vareš Classic Festivalu s ansamblom WISE, festivalu “Dubrovnik u pozno ljeto” u Kneževom dvoru, festivalu “Musica Maxima”, MAG Sezoni te na Fermata Festivalu na Korčuli. Nastupao je u sezonama “Lisinski subotom” i “Ljeto u Klovićevim dvorima” te sudjelovao u ciklusima “Mladi u Lisinskom“ te “Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj”. Ostvario je zapažene nastupe u ciklusu Virtuoso u Hrvatskom glazbenom zavodu, u kojem sudjeluje od osnivanja, među kojima se ističu solistički recital s djelima S. Rahmanjinova 2004. te nastup na večeri 24 sata F. Chopina 2010. godine. Radio je kao službena klavirska pratnja na međunarodnim natjecanjima “Antonio Janigro”, “Antonio Janigro za mlade celliste”, “Papandopulo”, “Vaclav Huml”, “Mladi virtuozi”, “Poreč Fest”, “Rudolf Matz” i “Bistrički zvukolik” u Hrvatskoj te na međunarodnom natjecanju “SVIREL” u Sloveniji. Od listopada 2010. sudjeluje je na Međunarodnom Hugo Staehle festivalu za mlade pijaniste u Kasselu, Njemačkoj kao predavač. U svibnju 2012. sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji Transformacija obrazovanja i glazbena kultura: tradicija i sadašnjost u Odessi, Ukrajini gdje je održao recital s predavanjem. Od 2008. član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a od 2012. stalno je zaposlen na Muzičkoj akademiji kao umjetnički suradnik.

 

PROGRAM

 

J.S. Bach: Sonata br. 1 za solo violinu u g-molu, BWV 1001

II. Fuga

 

C. Franck: Sonata za violinu i klavir u A-duru

I. Allegretto ben moderato

II. Allegro

III. Ben moderato: Recitativo-Fantasia

IV. Allegretto poco mosso

 

N. Paganini: Caprice br. 23

 

D. Pejačević: Elegija

 

J. Hubay: Carmen fantazija

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook