Prethodni članak
Sljedeći članak

Recital kajkavske poezije i ove godine predstavio bogatstvo kajkavskog jezika

Iza nas je bogata festivalska srijeda u Krapini, a četvrtak donosi Dječji dan i zabavu na Vinskom placu i trgu


U Krapini je u okviru Tjedna kajkavske kulture i ove godine organiziran Recital kajkavske poezije na koji je preko natječaja pristiglo dvjestotinjak poetskih radova, od kojih je prosudbeno povjerenstvo u sastavu profesorice Marije Lamot, Dragice Ferjanić i Radovana Novine kao predsjednika, odabralo njih 72.

Na samom Recitalu, održanom u srijedu, izvedeno je 38 uradaka u interpretaciji Biserke Ipša, Marije Krpan, Ronalda Žlabura, Dee Presečki, Martina Grđana, Kristijana Potočki, Denisa Bosaka te Matije Čikira.
U ime grada Krapine, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Gregurović istaknuo je kako veliki značaj Recitala kajkavske poezije pokazuje duga tradicija njegovog održavanja.


„Nas posebno raduje što se već dugi niz godina održava ovaj recital koji je počeo sredinom šezdesetih godina, a može se vezati uz početke krapinskog festivala. Raduje nas što dolaze eminentni dramski umjetnici koji su interpretatori, a autori su iz svih djelova govornog kajkavskog područja. To je dosta bitno radi očuvanja naše kulture, jezika i književnosti, ne samo za ovaj dio Zagorja već i za cijelu našu domovinu”, kazao je Gregurović.


Pročelnica za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smilčić Slovenec istaknula je kako Krapinsko – zagorska županija nastoji što više podupirati stvaralaštvo djece i odraslih. „Županija nastoji podupirati ovakve manifestacije svakako hvale vrijedne. Želja nam je da se naš kaj njeguje, a pogotovo kroz ovakve manifestacije i društva koja nam daju prostora za razmišljanje, a budućim generacijama predstavljaju duboki trag kajkavštine. Ovakve nas manifestacije svakako uče i o važnosti čuvanja, govorenja i življenja kaja”, poručila je Smilčić Slovenec.

„Na natječaj su pristigli radovi iz cijelog kajkavskog govornog područja. Radovi su vrlo kvalitetni i prosudbena komisija u sastavu profesorice Zastupljeni su autori iz cijelog kajkavskog govornog područja - od Gorskog kotara pa do Podravine. U svim se radovima očituje bogatstvo kajkavskog jezika koji iz godine u godinu dokazuje da je mjestu i da je stara izreka „svaki zaseok ima svoj govor” zaista točna” kazao je Novina i dodao kako je Recital kajkavske poezije recentan primjerak kajkavskog suvremenog stvaralaštva kada je u pitanju poezija.
Glumica Biserka Ipša, dugogodišnja interpretatorica na kajkavskom recitalu rado tumači poeziju.
„Ne daj bože da kajkavski govor i ova manifestacija padnu u zaborav. Izvela sam pet prekrasnih pjesama i ne znam koja mi je draža i ljepša. Čuvajte to, ne dajte to i proširite to, nek toga bude što više. Naš kajkavski je blago ogromno”, poručila je glumica Ipša.


Program Tjedna kajkavske kulture obogaćen je i Zagorskim gospodarskim zborom u Parku Matice hrvatske i Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda koji će biti otvoren od danas do subote od 10.00 do 22.00 sati. Festivalsko popodne u četvrtak obilježit će Dječji dan, s početkom u 16.00 sati koji će kroz radionice i igraonice onim najmlađima pružiti veselje i zabavu u Parku Matice hrvatske, a od 17.00 sati u Gradskoj knjižnici Krapina. U 19.00 sati otvara se 36. dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“ Mali kaj 2021. Na Vinskom placu, kod OŠ „Ljudevit Gaj” od 19.00 za dobru glazbenu atmosferu pobrinut će se Podvinčani, a na Trgu Ljudevita Gaja grupa La Gef, nakon koje pozornicu zauzima grupa Vigor. Večer će završiti ispred festivalske dvorane, koncertom grupe Trnje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook