Prethodni članak
Sljedeći članak

Ravnatelji dobili striktne upute: Evo što moraju učiniti u slučaju nasilja u školi



Nakon tragedije u beogradskoj osnovnoj školi sve češće i kod nas izvještavamo o slučajevima vršnjačkog nasilja i prijetnjama koje maloljetnici upućuju vršnjacima preko društvenih mreža. Kako bi se podignula razina sigurnosti u školama, ali i učinkovitije reagiralo na neprimjerene sadržaje na društvenim mrežama u suradnji četiri ministarstva izrađene su i školama upućene posebne smjernice. U njima, među ostalim, stoji da svaku opasnu situaciju ravnatelji odmah trebaju prijaviti policiji, čak i zadržati osumnjičenog učenika do dolaska policajaca, a sve dokaze mogućeg kaznenog djela sačuvati. Policija će provesti istragu o svakoj takvoj prijavi, javlja HRT.


U zagrebačkoj osnovnoj školi Petra Preradovića često organiziraju radionice s učenicima. Teme su različite, među njima je i prevencija nasilja. Kao najučinkovitija mjera kod gotovo svakog neprimjernog ponašanja pokazali su se:

- Individualni razgovori s učenicima, ali i roditeljima gdje se upozorava na eventualno neprimjereno ponašanje njihove djece, kada je suradnja s roditeljima dobra, problemi se vrlo brzo riješe, tako da to se pokazalo najučinkovitijim, za HRT Dnevnik rekao je Zvonimir Radić, pedagog, OŠ Petra Preradovića, Zagreb.


Od jučer, škole trebaju postupati po smjernicama koje se prema uputi Ministarstva obrazovanja primjenjuju u svakoj za život opasnoj situaciji za učenika ili djelatnike, od prijetnji samoozljeđivanjem do međuvršnjačkog nasilja u školi, ali i izvan nje. Prva je poziv policiji.

- Problem, prema ovim smjernicama, procjena što je za kriminalističku istragu ili ne, mislim da ćemo si olakšati pa ćemo sve prijavljivati drugim institucijama. Po ovome će policija u školi biti često, objasnio je Denis Žvorc, ravnatelj OŠ Petra Preradovića, Zagreb.

No, život izvan škole i na društvenim mrežama sasvim je druga priča. Iako, ističe pedagog Radić, imaju sve više prijava o neprimjerenim porukama i nasilju na društvenim mrežama, a to teško mogu sankcionirati.

- Mi u tim situacijama upozoravamo roditelje, a ako se radi o ozbiljnim situacijama i druge institucije, međutim ako se te situacije ne događaju u školi nego izvan, onda ne možemo sankcionirati pedagoškim mjerama, istaknuo je Radić za HRT.


I prema policijskim statistikama bilježi se porast kaznenih djela među maloljetnicima na društvenim mrežama, uz ostalo snimanje i distribuiranje snimki vršnjačkog nasilja. Pa apeliraju na promatrače takvih događaja.

- U situacijama kada su svjedoci događaja ili slučajno ili u tom društvu, da ne snimaju, da ne pokušavaju osobno spriječiti to nego se obratiti odrasloj osobi za pomoć, rekla je Nikolina Grubišić Požar, voditeljica Odjela za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji, PUZ.

A u Ministarstvu obrazovanja ističu nakon svih nemilih događaja u susjedstvu smjernice trebaju osnažiti odgovorne u školama u situacijama s kojima se dosad nisu susretali.

- Sve se to i dosad radilo u školama, poslije ovih događanja malo više pažnje, dajmo malo više svi pažnje i odgojno-obrazovni radnici i mi roditelji svakom djetetu i sigurno ćemo im pomoć, kazao je Momir Karin, prof./ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

- Kada škola sama provodi i neke akcije i radionice ne doživljavaju nas baš previše ozbiljno, ali kad se uključe druge institucije, kao centar za socijalni rad i policija, onda to dobije na težini, onda se to malo ozbiljnije shvati, rekao je Žvorc.

Svi ravnatelji škola su i članovi novouspostavljenih timova za prevenciju i borbu protiv nasilja. Tako bi trebali, u čvršćoj suradnji s policijom, lakše rješavati rizične situacije. Kako natpisi kao što je "ovo je mjesto nulte tolerancije na nasilje", ne bi ostali mrtvo slovo na zidu, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook