Prethodni članak
Sljedeći članak

Rajku Jutriši povelja i plaketa s likom Gjure Stjepana Deželića

Veliko priznanje za tajnika Vatrogasne zajednice KZŽ


U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Druškovec u četvrtak, 15. travnja 2021. godine, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković svečano je uručio “Povelju i plaketu s likom Đure Deželića” Rajku Jutriši.

 

Riječ je o jednom od najviših vatrogasnih priznanja za životno djelo koje dodjeljuje Hrvatska vatrogasna zajednica. Rajko Jutriša obnaša dužnost tajnika Vatrogasne zajednice KZŽ, a član je DVD-a Druškovec, koje djeluje u sklopu VZO Huma na Sutli. Rođen je 20.03.1956. u Druškovcu Humskom, općina Hum na Sutli, a član matičnog društva je od 15. veljače 1972. godine. Po zvanju je vatrogasni časnik I klase. Dužnost tajnika Vatrogasne zajednice KZŽ obnaša od 2009. godine kao tajnik - volonter. Jutriša nikada nije bježao od odgovornosti i dužnosti u vatrogastvu, pa je tako u svom društvu bio zapovjednik od 1978. do 1984. godine, tajnik od 1992. do 2009., a aktualni je predsjednik od 2009. godine. U općinskoj vatrogasnoj zajednici bio je tajnik od 1993. do 1995. i od 2001. do 2017., a trenutno je pri kraju prvog mandata kao predsjednik zajednice. Ujedno je i aktivni član Odbora Hrvatske vatrogasne zajednice za informativno - promidžbenu i nakladničku djelatnost od 2013. te član Odbora za osposobljavanje VZ KZŽ, a 1994. bio je i jedan od osnivača VZ KZŽ. Obavljajući razne odgovorne dužnosti u DVD-u Druškovec zaslužan je za uređenje vatrogasnog doma, nabavu vatrogasnih vozila i vatrogasne opreme, prijemu novih članova u društvu, školovanje vatrogasnih kadrova, radu sa vatrogasnom mladeži. Mentor je za rad sa vatrogasnom mladeži.

 

 Jedan od osnivača VZ KZŽ

Nakon novog ustrojstva lokalne samouprave sudjeluje u osnivanju Vatrogasne zajednice općine Hum na Sutli  i aktivno se uključuje u njen rad kao tajnik VZO, te cijelo vrijeme aktivno sudjeluje u nabavi vatrogasnih vozila i opreme za društva udružena u VZO Hum na Sutli. Posebno treba napomenuti aktivnost VZO Hum na Sutli iz 2006. godine kada su kupljena 3 nova mala navalna vozila i vatrogasna platforma. Njegovo matično društvo - DVD Druškovec danas posjeduje malo navalno vozilo Iveco, vozilo za gašenje šumskih požara Unimog-Mercedes, zapovjedno vozilo Land Rover, te potrebnu vatrogasnu opremu prema Pravilniku.

 

U poboljšanju rada VZ KZŽ zapažen je njegov doprinos na svim poljima. Posebno treba napomenuti njegov doprinos  u aktivnostima oko školovanja vatrogasnih kadrova, poboljšanju rada sa djecom i mladeži i poboljšanju komunikacije između DVD-a i VZ KZŽ. Sudionik je humanitarnih i komunalnih akcija na razini lokalne zajednice i KZŽ. Rajko Jutriša je 48 godina aktivan član vatrogasne organizacije i za svoj rad i zalaganje i do sada je primio je brojna Vatrogasna odlikovanja, od spomenica za 10, 20, 30 i 40 godina, preko brončanih i srebrnih medalja i plamenica do zlatne vatrogasne medalje, odlikovanja za posebne zasluge i spomenice vatrogasni veteran.

 

Primitak povelje i plakete s likom Gjure Stjepana Deželića vrhunac je priznanja za njegov dugogodišnji rad u vatrogasnim organizacijama. No, valja napomenuti da je Jutriša i sudionik domovinskog rata 1991. -1995. godine, pričuvni natporučnik Hrvatske vojske, nositelj Spomenice Domovinskog rata, Spomenice Domovinske zahvalnosti i Odlikovanja  Red Hrvatskog trolista. Impresivan je životopis Rajka Jutriše, koji je tako iz ruku Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića i više nego zasluženo primio ovo veliko vatrogasno priznanje, povelju i plaketu s likom Gjure Stjepana Deželića. Svečanosti koja je organizirana prema epidemiološkim mjerama, prisustvovali su i načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, predsjednik i zapovjednik VZ KZŽ Stjepan Skuliber i Marijan Lovrenčić, te članovi DVD-a Druškovec, ali preostala tri društva iz VZO Hum na Sutli (Straža, Klenovec i Prišlin-Hum). Skuliber i Lovrenčić uručili su Jutriši i mali poklon ispred VZ KZŽ. 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook