Prethodni članak
Sljedeći članak

Radovi na klizištu između Marije Bistrice i Konjščine te gradnji novog mosta u Sušobregu završit će do konca srpnja

Do 1. kolovoza, u špici hodočasničke zone, cesta će se moći pustiti u promet, rečeno je na obilasku radova


Župan Željko Kolar danas je obišao radove na Ž2204 Marija Bistrica – Poljanica Bistrička – Konjščina na kojoj su u tijeku 742 tisuće kuna vrijedni radovi na sanaciji klizišta te 606 tisuća kuna vrijedne radovi na gradnji novog mosta Sušobreg.

Klizište je predstavljalo ugrozu po pitanju sigurnosti prometa, ali i prijetilo stambenim objektima. Cesta je to koja je jako prometna, naseljena, a u ljetno doba puno je koriste hodočasnici. Ravnatelj ŽUC-a Stjepan Sirovec rekao kako se gradi potporna zaštitna konstrukcija temeljena na dubinskom pilotiranju, nakon čega slijedi izgradnja armirano betonske konstrukcije te uređenje samog kolnika. Radovi su vrijedni oko 742.000 kuna, dinamima ide dobro te se završetak očekuje do 31. srpnja. Riječ je o još jednom klizištu koje ŽUC sanira u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom i Hrvatskim vodama.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički zahvalio je ŽUC-u i Županiji što su sanaciju klizišta na ovoj cesti stavili u prioritet i što će do 1. kolovoza u špici hodočasničke zone cesta moći pustiti u promet. - Na ovoj cesti nalazi se još jedno klizište, i kada bi se ono saniralo, cesta bi dobila punu sigurnost – rekao je Milički.

Župan Željko Kolar zahvalio je Vladi na programu koji se realizira preko Hrvatskim voda. Da ga nema, dodao je, bili bi u ozbiljnim problemima. Rekao je da se nada da će Vlada zadržati ovaj program i da će ga moći i u narednim godinama koristiti. - Mi u 4 godine uložimo 20 mil. kuna vlastitih sredstava u sanaciju klizišta dok nam se istovremeno toliko i otvori – ističe Kolar. Ponovio je kako će uzeti 30 mil. kuna kredita koje će uložiti u poboljšanje kvalitete prometnica i sanaciju propusta, ali ne i za sanaciju klizišta. To će morati kroz proračun koji ćemo morati povećati za tu stavku.

Mladen Burić, pomoćnik ravnatelja ŽUC – a, upoznao je prisutne s radovima na sanaciji propusta u Sušobregu. - Sama sanacija iziskuje rušenje propusta te sanaciju prilazne ceste. Procijenjena vrijednost je 606 tisuća kuna s PDV – om. Radove izvodi tvrtka Tarac iz Bedekovčine. Vrlo sam zadovoljan dinamikom radova, do 31.7. trebaju biti gotovi, pa molim mješane okolnih mjesta za strpljenje – rekao je Burić.

Anita Curiš Krok, nova načelnica Općine Konjščina, istaknula je da je sanacija ove dionice i mosta važna za Općinu Konjščina. - Pozivam mještane i mještanke na strpljenje jer promet u narednim tjednima ovuda neće biti moguć, a stvaraju se određene gužve po obilaznim putevima. Nadam se da će svi što više koristi obilaznu cestu, državnu cestu Marija Bistrica - Zlatar Bistrica. Nadam se da će radovi teći prema planu i radujem se dobroj suradnji s KZŽ i Općinom Marija Bistrica jer ova cesta je glavna poveznica Konjščine i Marije Bistrice, naših hodočasnika prema marijanskom svetištu – rekla je Curiš Krok.

Župan Željko Kolar rekao je da je ova dionica vrlo prometna i neka je vrsta hodočasničkog puta. - Iskoristili smo priliku i planski na istoj dionici napravili dva gradilišta. Kada otvorimo i klizište i ovaj propust, promet će normalno teći. Za jedno i drugo gradilište je predviđen završetak radova 31. srpnja i on će se poštivati – rekao je župan, ističući da je ovo dosta komplicirano gradilište i bilo je potrebno preregulirati kompletan potok, a problem su stvarale i obilne kiše u protekla 2 tjedna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook