Prethodni članak
Sljedeći članak

Radobojske razglednice u Suvenirnici Muzeja Radboa

Učenici OŠ Side Košutić Radoboj su odlučili izraditi dječje razglednice kao prigodni radobojski suvenir koji bi objedinio sve kulturno-povijesne i prirodne znamenitosti Radoboja


Hrvatsko zagorje puno je kulturno – povijesnih znamenitosti i zanimljivosti, pa tako i predivni Radoboj. Radoboj predstavlja bogat i zanimljiv kraj koji je sve više privlačan turistima. Bogatu kulturno-povijesnu baštinu prenosi Muzej Radboa u Radoboju putem rudarske, geološke i arheološke zbirke. Geološko blago Muzeja Radboa čine mnogi fosili koji su pronađeni na ovim prostorima od početka 19. st. Fosilni list vinove loze starosti 10 do 14 milijuna godina najpoznatiji je radobojski fosil, a ujedno i najstariji takve vrste u Europi. Posebnost Radoboja nadaleko je poznata i po rudnicima izrazito kvalitetnog sumpora i ugljena koji su se na ovim prostorima eksploatirali počevši sa 1811. godinom. Interes kod znanstvenika pobuđivala su i arheološka istraživanja koja su se već tada počela provoditi.

Upravo zahvaljujući spomenutim posebnostima Radoboj je bio predmet istraživanja i učenika razredne nastave Osnovne škole Side Košutić Radoboj pod vodstvom učiteljice Dragice Pospiš. Učenici su odlučili izraditi dječje razglednice kao prigodni radobojski suvenir koji bi objedinio sve kulturno-povijesne i prirodne znamenitosti Radoboja i pritom ujedno potaknuo turiste na obilazak svih mjesta sa razglednica.

Razglednice nekog mjesta su najbolje ogledalo i prikaz njegovih promjena i razvoja. Izrađeno su tako kroz razne likovne tehnike četiri prekrasne razglednice s radobojskim motivima. Razglednice se zajedno sa ostalim suvenirima mogu kupiti u Suvenirnici Muzeja Radboa u uredovno radne vrijeme za posjetitelje od 9:00 do 16:00 sati, od utorka do subote.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook