Prethodni članak
Sljedeći članak

Radnici ovog prehrambenog diva u Hrvatskoj zarađuju 3200 eura neto mjesečno


Najveća svjetska prehrambena kompanija ostvarila je lani više od 88 milijardi eura prihoda, što je 1,5 posto manje nego godinu ranije.

Kako izvještava švicarski div Nestle, na devalvaciji brojnih valuta u svijetu izgubili su 7,8 posto financijskih prihoda. Inače, organski rast prodaje iznosio je 7,2 posto, a povećanje cijena u tom je rastu sudjelovalo sa 7,5 posto. Drugim riječima, Nestleova prodaja je količinski pala, piše Danica.hr.

Prihodi Nestlea, usporedbe radi, triput su veći od hrvatskog državnog proračuna za ovu godinu koji na prihodnoj strani iznosi 28,4 milijarde eura. Nestle je po prihodima 126 puta veća kompanija od koprivničke Podravke koja je lani imala oko 700 milijuna eura prodaje.

Lijepa povišica

U Europi Nestle je ostvario organski rast od 8,2 posto uz povećanje cijena proizvoda koje je u prosjeku iznosilo 10,6 posto. Iskazana prodaja u europskom području smanjila se za 0,2 posto, i to na 19,1 milijardu švicarskih franaka.

Nestle Hrvatska je pak lani imala organski rast od 13 posto, što znači da su cijene na našem tržištu povećane u prosjeku više nego u cijeloj grupi.

Prema službenim financijskim podacima za 2022. godinu, tvrtka Nestle Adriatic sa sjedištem u Zagrebu te je godine ostvarila prihode od 61 milijun eura i neto dobit od 1,3 milijuna eura. Imaju 115 zaposlenih čija je prosječna neto plaća iznosila više od 3200 eura mjesečno.

Nestle je prosječnu neto plaću u Hrvatskoj predlani povećao za oko 400 eura. Podaci za prošlu godinu još nisu objavljeni.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook