Prethodni članak
Sljedeći članak

Rad i upornost kod njih se isplatila, Tomislav Kuharić izgradio novu modernu farmu za 60 muznih krava

Mladi poljoprivrednik i naš najbolji hrvatski orač završava veliku investiciju


Mladi poljoprivrednik i naš najbolji hrvatski orač Tomislav Kuharić iz Vinipotoka u općini Lobor završava veliku investiciju. Izgradio je novu modernu farmu od 1200 kvadrata za 60 muznih krava i pomladak. Uz sam objekt, investiralo se u silos za silažu, novu mehanizaciju i 30 junica iz Austrije. Investicija je vrijedna više od 11 milijuna kuna, a Kuharić čeka od Agencije za plaćanje povrat od 70% uloženih sredstava.

Puno rada, muke i strpljivosti
Nova farma OPG-u Kuharić bila je prijeko potrebna. Imaju 24 muzne krave, junice, od toga 10 bređih i nešto teladi. Krave su držali u tri staje, tako da jedva čekaju preseljenje u jedan objekt, što će im uvelike olakšati posao. - Da se nije otvorio ovaj natječaj i da nismo uspjeli investirati u novu staju, mislim da bi 31.12. 2020. bio zadnji datum kada bi krave išle iz staje van. Jednostavno je bilo preteško– ispričao je Kuharić. No, ipak su bili ustrajni i strpljivi i nova farma je pod krovom.

Wolf System
- Ovo je Wolfov System, staja je otvorenog tipa, na bočnoj strani su rolete koje se prema strujanju vjetra, temperaturi i kiši same reguliraju, neovisno o ljudskom faktoru. Uz to, montirani su veliki ventilatori koji ljeti mogu napraviti propuh, da se ne zadržavaju muhe i da je mikroklima bolja. Nabavili smo i 30 junica iz Austrije, tako da će farma biti kompletno puna – rekao je Kuharić. Izmuzište je tipa riblje kosti, pod je rešetkasti, a farma ima i iglu za individualni boravak teladi te svu ostalu moderniziranu tehniku.

Godine čekanja
Iako još uvijek mlad poljoprivrednik, nema ni 40. (barem u tu kategoriju EU svrstava mlade poljoprivrednike), Tomislav je u poljoprivredi već više od dva desetljeća. – Na našem gospodarstvu su uvijek bile 3 do 4 krave koje su hranili otac i majka uz posel, i pokojna babica. Veliku staju za 20 krava izgradili smo 1997. i od tad je to krenulo ozbiljno. Još smo 2007./2008. imali planove za novu farmu, no nismo imali parcelu, došlo je i do izmjene Prostornog plana, sto problema… Za ovu farmu smo s prikupljanjem papira krenuli 2016/2017. Dok smo posložili sve financije, sve se pomaknulo za 3 godine. No, sama izgradnja krenula je brzo, prošle zime i u još u doba korone, ali se uspjelo – prisjeća se Kuharić, dodajući da im je Krapinsko – zagorska sufinancirala samu prijavu na projekt. Država kroz svoje mjere potiče stočarstvo i ratarstvo i bez toga, realno, ističe, bilo bi puno teže.

Mlijeko ekstra kvalitete
- Mlijeko predajemo Dukatu. Prošlu smo godinu zaključili sa 170.000 litara, ekstra kvalitete 4,3 % m.m i 4,7 proteina. U ARKOD –u imamo 62 hektara i još dobar dio van toga. Uz dobru tehnologiju, kvalitetnim radom i mehanizacijom postižemo jako dobre rezultate i to ne samo mi, nego i svi mljekari u ovoj našoj okolici – zaključuje Kuharić. Uz novu moderniziranu farmu nadamo se da će ovom vrijednom gospodarstvu posao biti puno lakši, a kravice na kraljevskom tretmanu kako bi mogle proizvoditi još više mlijeka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvora NOVIGRAD i odmorišta VUKOVA GORICA u smjeru Dubrovnika. Molimo korisnike za strpljenje. Prometna nesreća na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvora BREZNIČKI HUM i čvora KOMIN...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program