Prethodni članak
Sljedeći članak

[PURICA, LAZANJE OD MLINACA I DIMLJENI ŠTRUKLI] Josip Bival iz Blue Sun Hotela Kaj novi je Chtef Zagorski chef

Domaćin 9. po redu natjecanja bile su Terme Jezerčica


Josip Bival, kuhar Blue Sun Hotela Kaj iz Marije Bistrice novi je Chtef Zagorski chef. Tu je titulu zaradio svojim inovativnim jelom na temu purice, mlinaca i zagorskih štrukla. Pripremio je puricu pečenu na niskoj temperaturi s umakom od gljiva i jetrica i lazanje od mlinaca za glavno jelo te kuhane dimljene štrukle s umakom od sira za desert.

Statuu Zagorskog chefa, kao i prigodne nagrade uručili su mu potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek.

Novi je Zagorski chef skromno rekao kako je dobar osjećaj biti nositelj ove titule za koju se danas borilo sedam kuhara. Drugo mjesto osvojio je Krešimir Plašć iz Punkt Beer Housea, a treće Mislav Božić iz Hotela Vila Magdalena.

Svoja su jela prezentirali i Marko Šturlan (Majsecov mlin), Ivan Knezić Prigorec (Terme Jezerčica), Mirko Ljubić (Terme Tuhelj) i Matija Cvrtila (Klet Kozjak).

Domaćin današnjeg natjecanja, 9. po redu kulinarske manifestacije Krapinsko – zagorske županije, bile su Terme Jezerčica u Donjoj Stubici, koje su za natjecatelje pripremile prigodne nagrade, uz nagrade organizatora.

O pobjedniku je odlučivala stručna ocjenjivačka komisija u sastavu: Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Vesna Belošević, nastavnica kuharstva i slastičarstva u Srednjoj školi Pregrada.

 Predsjednik komisije Branko Čukelj čestitao je svim natjecateljima, uz konstataciju kako su svi pogodili temu, jedino su malo više trebali pripaziti kod odabira vina. – Jela su bila vrlo kreativna, dali su si oduška da ove namirnice prezentiraju na drugi način i vjerujem da ova jela mogu naći svoje mjesto u zagorskim restoranima – rekao je Čukelj, dodavši kako je odluka o pobjedniku bila jednoglasna, iako su razlike u ukupnoj podjeli bile za bod ili dva. Istaknuo je i kako su ova jela dokaz da se od tradicionalnih namirnice, poput purice, mlinaca i štrukli, može napraviti moderno jelo, što današnji gosti u restoranima i očekuju.

Vrlo zadovoljan ovogodišnjim izdanjem Chtefa Zagorskog chefa bio je i župan Željko Kolar. – Ovi su kuhari još jednom pokazali da je Krapinsko – zagorska županija kao Bajka na dlanu jedna regija koja je prepoznatljiva na više načina, a jedan od njih je i gastronomija. Prva smo županija i regija u Europi koja je uspjela zaštititi glavno jelo, prilog i desert, odnosno puricu, mlince i zagorske štrukle i vjerujem da to moramo iskoristiti, stoga smo i dali ovim kuharima izazov i omogućili im da budu kreativni. Od njih očekujem, ali i od drugih restorana u županiji da ovakva inovativno pripremljena jela ponude gostima – rekao je župan i napomenuo kako se razmišlja o tome da se izda certifikat restoranima koji pripremaju puricu s mlincima i štrukle te da će se to ostvariti već do idućeg izdanja Zagorskog chefa.

A osim delicija koje su pripremili natjecatelji, posjetitelji, među kojima su bili brojni zagorski načelnici i gradonačelnici te drugi uzvanici, su mogli kušati i ukusna jela koja je pripremio domaćin, Terme Jezerčica, zatim degustirati vina renomiranih zagorskih vinara Bodrena, Vuglerc Brega, IDA Nove, Vinarije Sever i Vinogradarstva Zdolc te guštati u zagorskim štruklima ZMH Horvat i kolačima po receptima s Babičinih kolača koje su pripremile Zdenkica Ljubić i Božica Lacković. OPG Krog ponudio je zagorski bagremov med, a Kogutex zagorske mlince, dok su za glazbeni predah bili zaduženi duo Hands&voice.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook