Prethodni članak
Sljedeći članak

Pučka pravobraniteljica rekla da se godinama upozorava na manjak inspektora koji nadziru rad domova

Prema posljednjom izvješću pučke pravobraniteljice, inspekcija Ministarstva demografije provela je nadzor nad samo 13 posto obiteljskih domova, u okviru kojih je u 75 posto slučajeva utvrđen niz nedostataka


foto: ombudsman.hr

Prema posljednjom izvješću pučke pravobraniteljice, inspekcija Ministarstva demografije provela je nadzor nad samo 13 posto obiteljskih domova, u okviru kojih je u 75 posto slučajeva utvrđen niz nedostataka – nedostaju li medicinske sestre ili njegovatelji, je li puno veći broj korisnika od dopuštenog broja donosi Dnevnik.hr. Pravobraniteljica Lora Vidović za Dnevnik Nove Tv rekla je da se ti podaci odnose ne samo na kapacitete za domove za starije i nemoćne već i na domove za djecu i osobe s invaliditetom. Kazala je da je Ured pučke pravobraniteljice upozoravao na manjak inspektora. – Upućivali smo preporuke Saboru, odnosno Ministarstvu demografije o tome da je potrebno više kapaciteta što se tiče već godinama. Ponešto su ti kapaciteti povećani. Primjerice, prije par godina je bilo pet inspektora, a sada ih je 12. To je dobrodošlo, ali sigurno nije dostatno za potrebe i zlouporabe koje se događaju – rekla je Vidović, prenosi Dnevnik.hr.

Pravobraniteljica kaže da bi bilo potrebno da se na teren izlazi i preventivno. ''Možda je ovo prilika pozvati korisnike i članove obitelji koji primjećuju, svjedoče i trpe nepravilnosti u domovima da ih prijavljuju inspekciji, pa onda možda i nadzora bude više'', poručila je i dodala da je ''pitanje što bi bilo da su inspektori prošli mjesec bili u ovom domu i provjerili kakav je smještaj'', prenosi Dnevnik.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook