Prethodni članak
Sljedeći članak

Prvi uradak dvoje mladih umjetnika: Kratkometražni eksperimentalni film koji prikazuje život čovjeka kroz godišnja doba oduševio publiku


U Kinu Toplice u Krapinskim Toplicama jučer je održana premijera kratkometražnog eksperimentalnog filma 'Doba', autora Marte Čaržavec i Florijana Lacka.

Radi se o projektu dvoje mladih umjetnika, filmu koji prikazuje život jedne osobe kroz proljeće, ljeto, jesen i zimu.

Autorica, redateljica i glumica filma, kolegica novinarka Marta Čaržavec, otkrila je kako se ideja za ovaj film rodila dok je na završnoj godini studija glume radila na tekstu za diplomski rad. – Film je namjerno koncipiran u četiri godišnja doba i film možete gledati od koje god točke krenete, on ima svoju liniju i ima smisla. Polazišna ideja filma je sloboda, a što se glume tiče, u filmu je ruban moment mene kao Marte i lika u filmu, i po tome je film specifičan. Scene se izmjenjuju jedna za drugom, što se može preslikati na naš život. a Ono što dolazi na kraju, ovisi o vjeri, a ja sam to povezala i s tradicijom – ispričala je Čaržavec.

Jedan od autora projekta, snimatelj i montažer Florijan Lacko, rekao je kako nisu željeli napraviti klasični kratkometražni film, već malo eksperimentirati. Zbog toga je pri snimanju i montiranju korištena moderna tehnologija. – Željeli smo pokazati kako nas neimanje opreme, poput kamera i računala, ne smije spriječiti da možemo nešto stvoriti i pokazati publici. Zato smo i snimali i montirali na mobitelu. U takvom načinu postoje određena ograničenja, no zapravo je bilo super i jednostavno, a koristili smo i neke moderne tehnologije kojima smo postigli zvučne efekte , kao i umjetnu inteligenciju, što je zapravo zbor koji se pojavljuje u filmu – rekao je Lacko.

Inače, projekt je sufinanciran kroz natječaj Javnih potreba u kulturi Krapinsko – zagorske županije, stoga je osim obitelji, prijatelja i drugih posjetitelja, kao i nekih zagorskih načelnika i gradonačelnika, premijeri filma prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Od Marte uvijek možemo očekivati nešto drugačije, nešto inovativno, a mislim da je svatko od nas večeras u ovom filmu mogao pronaći sebe – rekao je Kolar te čestitao autorima na uratku, dodavši kako će Krapinsko – zagorska županija uvijek podržavati mlade ljude i ovakve projekte.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook