Prethodni članak
Sljedeći članak

Prvi put u Hrvatskoj obavljena rekonstrukcija cijelog luka aorte


U Klinici za kardiovaskularne bolesti Magdalena prvi put u Hrvatskoj obavljena je iznimno složena rekonstrukcija cijelog luka aorte. Zahtjevan i skup zahvat u klinici će se moći obaviti i na teret HZZO-a, piše HRT.

Bez velikog reza i otvorene operacije, kroz otvor na ruci i preponama ugradnjom stentova u najosjetljiviji dio aorte pacijent je dobio novu šansu za normalan život. Klasičan kirurški zahvat bio je prerizičan.

- Pacijent je bio izuzetno zahtjevan, već je u prethodnih četiri do pet godina prošao nekoliko operacija, prva operacija bila je zbog disekcije aorte, odnosno pucanja aorte. To što je prvi puta izvedeno i što današnji zahvat čini posebnijim je da smo endovaskularnu rekonstrukciju cijelog luka aorte, to je onaj najzahtjevniji dio i za otvorenu kirurgiju, ali i endovaskularno, napravili uz pomoć velikih stentova, znači endovaskularnim pristupom, rekao je pročelnik Zavoda za kardiologiju Poliklinike Magdalena Zagreb prof. dr. sc. Krešimir Štambuk.

- Aneurizma odnosno proširenje aorte nije bilo dobro pokriveno i ona je s vremenom s približno 5 cm narasla gotovo na 9 cm u širinu i to je trebalo popraviti. Za sada izgleda dobro, a bit ćemo zadovoljni kada bolesnik ode kući, naveo je vaskularni kirurg u Klinici Magdalena Andrija Škopljanac, dr. med.

Zahvat je trajao tri i pol sata, posla su imali i tehničari, instrumentarke, intervencijski radiolog, ali i anesteziolog.

- Laici misle da je anestezija samo da ljudi spavaju. Anestezija znači praćenje svih funkcija i održavanje lijekovima optimalnog stanja za određeni segment ili dio operativnog zahvata, odnosno u ovom slučaju invazivnog kardiološkog zahvata, pojašnjava kardiovaskularni anesteziolog u Klinici Magdalena dr. med. Vlado Juranko.

- Volimo raditi takve novitete, sudjelovati tako da je to jedan velik izazov. Smatram da svi trebamo s godinama učiti. Jako smo zadovoljni, kaže glavna sestra angiosale u kardiološkom laboratoriju Klinika Magdalena Alemka Vujičić, bacc.med.tech.

Zadovoljan je i vaskularni kirurg iz Njemačke koji je kao gost sve nadzirao i pomagao jer iza sebe ima mnogo ovakvih zahvata.

- Performans je bio pravi, operacija je uspjela, tehnički na jako visokom nivou i osobito mi je drago da smo radili ovu operaciju po prvi puta u Hrvatskoj, što je jako velika stvar za čitavu zemlju, istaknuo je vaskularni kirurg s Universitätsklinikum Tübingen u Njemačkoj Mario Lešćan, dr. med.

Najveća je za pacijenta koji će, ako ne bude komplikacija, za nekoliko dana ići kući.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook