Prethodni članak
Sljedeći članak

Prvi glas Zagorja ove godine u potpuno drugačijem ambijentu u dvorcu i bez publike

Festivalski tjedan trajat će četiri dana, a sam Festival moći će se pratiti preko televizijske i drugih platformi


Organizatori tradicionalnog festivala pjevača amatera ‘Prvi glas Zagorja’ odlučili su, nakon dosta promišljanja, da će se ovaj tradicionalni Festival u Svetom Križu Začretju održati. Bit će to u drugačijem ambijentu i bez publike, no svih onih nekoliko tisuća ljudi, koji uobičajeno tih dana dolaze u Sveti Križ Začretje, moći će ga pratiti virtualno, preko svih mogućih komunikacijskih kanala.

 

Festival se ove godina vraća i u prostor svog ishodišta – Dvorac Sveti Križ Začretje. Audicije nisu održane, već će na završnici revijalno pjevati pobjednici iz prošlih godina.
- Manifestacija će se ipak održati. Treba naglasiti kako "novo normalno" postavlja mnoge izazove u organizaciji bilo kojeg javnog okupljanja, pa tako i našeg Festivala. Naravno, redovito pratimo obavijesti i preporuke stožera Civilne zaštite i epidemiološke službe i u planiranju se držimo postavljenih okvira. Upravo zbog loše epidemiološke situacije prouzrokovane COVID19 virusom, audicije nisu održane. One se obično održavaju početkom travnja, što ove godine, zbog opće blokade sustava, nije bilo moguće. Audicije ni neće biti priređivane, već smo se odlučili za drugačiji pristup gdje ćemo pozvati finaliste Festivala unatrag desetak godina – objasnio nam je predsjednik Izvršnog odbora Udruge za kulturu, zabavu i sport Sveti Križ Začretje, Danijel Likar. Priznaje, ozbiljno se razmišljalo i o tome da se uopće ne održi. S jedne je strane postojala snažna želja da se Festivalska tradicija ne prekine, a s druge postoje epidemiološke preporuke koje nikako ne dopuštaju organizaciju Festivala na kakav smo navikli. Predsjednik Likar ističe da je bilo izuzetno teško odlučiti kojim smjerom krenuti jer epidemiološke preporuke koje su na snazi predstavljaju ogroman organizacijski iskorak i strahovit rizik od možebitne pojave zaraze ukoliko se dopusti sudjelovanje publike i posjetitelja. To je rizik kojeg organizatori nisu bili spremni preuzeti.

Festivalski tjedan tako će ove godine trajati četiri dana, održat će se od 27. do 30. kolovoza. Prvi dan, u četvrtak 27. kolovoza svirat će se u okviru Zagorje Blues i Etno Festivala. U petak će u Žitnici biti otvorena izložba "Hrvatski sveci i blaženici". Subota je tradicionalno festivalski dan. Ove godine bit će to revijalna pjevačka večer u Dvorcu Sv, Križ Začretje uz televizijski i online prijenos. - Sam festival, odnosno pjevački dio, bit će organiziran i izveden u Dvorcu Sveti Križ Začretje. Nažalost, bez publike u dvorani, ali ćemo kamerama prenositi festival na nekoliko platformi tako da će ljubitelji Festivala ipak imati prilike vidjeti i čuti ovogodišnje nastupe. Što se tiče izložbe i ostala dva koncerta, striktno ćemo se držati uputa Stožera o dopuštenom broju posjetitelja pa ću događaju biti upriličeni uz minimalan broj posjetitelja – objasnio je Danijel Likar. Ove godine, dakle, pjevači se neće natjecati za titulu Prvog glasa Zagorja što znači da neće biti ni pobjednika koji bi stekao pravo nastupa na Krapinskom festivalu već će to biti revijalna večer uz provjerene izvođače u Dvorcu Sveti Križ Začretje. Program zadnjeg dana, nedjelje 30. kolovoza će se održati u crkvi Svetog Križa, a riječ je o koncertu iz ciklusa Heferer.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook