Prethodni članak
Sljedeći članak

Provjerili smo kako napreduju radovi na rekonstrukciji 'Industrijske' ceste u Zaboku

Završene prve dvije od 7 dionica rekonstrukcije državne ceste u Zaboku


Početkom rujna prošle godine na Industrijsku cestu u Zaboku stigli su strojevi i započeli su dugo očekivani radovi na njezinoj rekonstrukciji. Radovi su započeli od postojećeg kružnog raskrižja industrijske ceste DC1 i DC205, odnosno na početku Prilaza dr. Franje Tuđmana. Cijelo vrijeme izvođenja radova na trasi promet stanara, dostave, korisnika poslovnih subjekata i interventnih vozila te ostalih vozila odvija se preko gradilišta industrijskom cestom uz regulaciju semaforima. Promet je zabranjen gradilištem za kamione iznad 10 tona te se preusmjerava obilaznim pravcem preko kružnog raskrižja „Mokrice“ brzom cestom za Zlatar na Sv. Križ Začretje.

Sedam dionica

Sanacija ceste vršit će se u sedam dionica. Prva dionica u duljini od 330 metara i druga dionica u duljini od 490 metara trebale bi biti gotove do veljače 2020. godine. Dionica 3 (duljine 600m) završena bi bila do svibnja 2020., dionica 4 (duljine 420m) do srpnja 2020., dionica 5 (duljine 420m) do rujna 2020., dionica 6 (duljine 370m) do studenog 2020. godine i dionica 7 do veljače 2021. godine. Dakle, ukupno predviđeno trajanje radova bilo bi godinu i pol. Projektom je predviđena rekonstrukcija postojeće prometnice, izvođenje pješačko - biciklističke staze te nova rasvjeta u cijeloj dužini zahvata. Također, rekonstruiraju se 5 postojeća raskrižja u tipa kružni tok te 2 nova mosta na mjestima postojećih. Kružni će se tokovi tako graditi u neposrednoj blizini Tifona, na poziciji gdje je trenutno priključak za 'Trgocentar', na mjestu postojećeg priključka za Autobusni kolodvor u ulici Josipa Broza Tita, na mjestu postojećeg priključka za centar Zaboka (Ulica 103. brigade) te na postojećem ulazu u grad Zabok (lijevi priključak dio je postojeće ceste, a desni prelazi preko rijeke Krapinice i predviđen je za buduće širenje zone).

Lokacije kružnih tokova

Iz Hrvatskih cesta ističu kako će se rekonstrukcijom predmetne dionice državne ceste postići značajna sigurnost svih sudionika u prometu te se omogućiti siguran priključak novih kolnih ulaza i izlaza s obzirom na planirano širenje industrijske zone, kao i usklađenje sa postojećim priključcima. Procijenjena vrijednost radova je, 31, 5 milijuna kuna, a rok za njihov dovršetak je 18 mjeseci, odnosno godina i pol. Na toj se dionici predviđa izgradnja pet kružnih raskrižja. Lokacije kružnih raskrižja odabrana su prema lokacijama na kojima se nalaze postojeći priključci te na pozicijama na kojima su predviđeni budući priključci za platoe industrijske zone Zabok, a sve prema Prostorno planskoj dokumentaciji grada Zaboka. Trenutnom dinamikom radova u Hrvatskim cestama su zadovoljni. - U duljini od 800 m trase, od ukupno 3200 m, postavljeni su obostrano rubnjaci kolnika i pješačko biciklističkih staza, izmještene instalacije (vodovod, elektroinstalacije, plinovod), postavljeni stupovi javne rasvjete na rotorima 1 i 2, izveden zatvoreni sustav odvodnje u dužine 1200 m te DTK instalacije u duljini od 1700 m. U tijeku je i proširenje prometnice za izradu pješačko – biciklističkih staza – izvijestila nas je o dosadašnjim radovima glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić. Ugovorni rok završetka radova na predmetnom projektu je 01. veljače 2021. godine.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekao je kako je dinamikom radova i više nego zadovoljan, jer sve ide brže od očekivanog, čemu su doprinijele i povoljne vremenske prilike ove zime. Glavni problem je, kaže, da nema kontrole oko poštivanja signalizacije i oznaka, unatoč tome što je ograničen promet u tranzitu za vozila teža od 10 tona. – Ipak, mogu reći da velika većina vozača ima razumijevanja i prilagodila se situaciji. Svi unaprijed znaju da ne mogu proći dionicu za 2 minute. Strpljivi smo i vjerujemo da će radovi završiti u roku i da će to napokon biti cesta sigurna za vozače, ali i za bicikliste i pješake – rekao je Hanžek. - Obnova ove ceste čekala se od 1998. kada je država 'otela' industrijsku cestu grada Zaboka i proglasila je državnom. Cesta je bila namijenjena za potrebe lokalnog, industrijskog života i djelovanja, a kada je postala državna više nije zadovoljava standarde. To je cesta kojom prođe dnevno do 15.000 vozila i još je, začuđujuće, i dobro izdržala - rekao je Hanžek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook