Prethodni članak
Sljedeći članak

Proslavljen blagdan sv. Jelene Križarice u Zaboku


Dana 22. svibnja u Zaboku je svečano proslavljen blagdan nebeske zaštitnice sv. Jelene Križarice. Župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio župnik Branko Risek te su vjernici mogli čuti nadahnute i vrlo sugestivne riječi ohrabrenja u ovim vremenima surove današnjice. Ujedno smo se kroz svibanjske pobožnosti pridružiti molitvi za duhovnu obnovu i rast naše župe, hrvatskog naroda i čitavog svijeta, za nova duhovna zvanja, a napose za što skoriju obnovu naše župne crkve stradale od potresa.


Na blagdan svete Jelene središnje misno slavlje u 18:30 sati u zabočkom vatrogasnom domu predslavio je vlč Branimir Jagodić, studentski kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta u zajedništvu s dekanom Krapinskog dekanata preč. Vladimirom Drnetićem, vlč. Anđelkom Horvatićem, župnikom župe sv. Petra i Pavla Petrovsko i domaćim župnikom Brankom Risekom koji je na početku slavlja pozdravio braću svećenike, župljane i hodočasnike iz drugih župa.


Vlč. Jagodić je homiliju započeo riječima iz današnjega Evanđelja: „Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene naći će ga“. Život za čovjeka predstavlja radost, kad se u obitelji rodi dijete to je dan koji je radostan, dan u kojem zahvaljujemo na daru života koji je došao na ovaj svijet. Tijekom čitavog našeg života koliko god bilo problema, koliko god bilo ne nedaća svatko od nas voli živjeti, svatko od vas ljubi svoj život ma kakav god on bio, i opet u konačnici ako dignemo dimenziju života na jednu malo višu razinu svatko od nas se nada prispjeti u onaj život vječni i ondje se naći s Gospodinom i taj život baštiniti i u njemu saživjeti. Zatim je povezao naše živote s križem. Koliko god ti križevi bili teški, iscrpljujući, ono što bi htjeli ostaviti i baciti sa svojih leđa može zapravo biti sredstvo koje će nas dovesti u nebo, te može biti sredstvo našega spasenja i na koncu našega vječnoga života – ističe vlč. Jagodić i nastavlja da nam je taj primjer upravo pokazala sveta Jelena kako voljeti život a zatim ga živjeti koliko je god ljepše moguće uz Gospodina u svim životnim trenucima, dobrim i onim manje dobrim. Sv. Jelena bila je velika majka i osoba duboke vjere i pouzdanja u Boga i njegovu ljubav prema svakom čovjeku. Bila je žena koja je u sebi imala usađeni strah Božji jer je živjela po Božjim zapovijedima, slušala Riječ Božju i činila dobra djela te je to poziv i svima nama da to činimo kako bi jednog dana bili baštinici života vječnoga. – zaključuje homiliju vlč. Jagodić.


Na kraju domaćin susreta vlč. Branko Risek zahvalio je svima, ponajprije Bogu i svetoj Jeleni na današnjem danu, zatim vlč. Branimiru Jagodiću na nadahnutim riječima homilije, kolegama braći svećenicima, čitačima, ministrantima, pjevačima i voditeljici Višnji i na kraju svima okupljenima na današnjem slavlju pozvavši vjernike da mole za njega, za nova duhovna zvanja, za svećenike ali i za što skoriju obnovu župne crkve stradale od potresa. Zahvalio je još jednom našem DVD Zabok i Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog na ustupljenim prostorima za misna slavlja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook