Prethodni članak
Sljedeći članak

Proslava 75 godina djelovanja Milosrdnih sestara sv. Križa u Krapini


Misno slavlje u nedjelju, 16. lipnja u Župi Sv. Nikole biskupa u Krapini, predvodio je don Velimir Tomić, hrvatski misionar u Tanzaniji u gradu Kisongu, u su slavlju s župnikom Davorom Štuljanom i  gvardijanom franjevačkog samostana u Krapini, fra Franjom Tomaševićem. Don Velimir djeluje u Misiji Uzvišenja Sv. Križa, pa je zanimljivo kako je upravo on bio dio Euharistijskog slavlja u kojem je cijela župna zajednica slavila 75 godina djelovanja Milosrdnih sestara svetoga Križa u Krapini. Uz spomenuti jubilej, također smo proslavili 60 godina redovništva sestre Blažene i 50 godina redovništva sestre Mihajle.

U homiliji, župnik Davor spomenuo se prispodoba u kojima nam Isus govori o Svojoj dubini i veličini Božanske stvarnosti. Na taj način Isus je želio ljude upoznati s Bogom. Govorio je ljudima na jednostavan način kako bi mogli razumjeti poruku koju On daje! Njegove riječi svi razumiju, prodiru u središte svačijeg života te nas potiču da budemo bolji ljudi, vjernici i da nasljedujemo Boga. U nedjeljnom Evanđelju čuli smo prispodobu o sijaču i Bogu. Bog sije jer mu je stalo do čovjeka i zemlje koju je stvorio. Sije sjeme Božje ljubavi kako bi nas dotaknuo i posijao tu ljubav te dobrotu koju je on darovao svima. Bog sije u obilju. Nikad ne prestaje sijati sjeme ljubavi! Zašto? Stalo mu je da se svi ljudi spase! Time nam je župnik Davor poslao jasnu poruku: „budite plodno tlo za Božju riječ!“

U drugom djelu homilije, župnik se spomenuo 75 godina djelovanja sestara u Krapini. Rekao je kako su 1949. godine došle prve časne u Krapinu te kako baš na današnji dan slavimo njihovu nebesku zaštitnicu i utemeljiteljicu, blaženu Mariju Tereziju Scherer koja se rodila i živjela u Švicarskoj. Kada je ustanovljen red Milosrdnih sestara svetog Križa, sestre su se brinule o bolesnima, nemoćnima, potrebitima i djeci. Iz Švicarske su se preselile na sve kontinente pa čak i na afrički kontinent. U Hrvatskoj, u gradu Đakovu nalazi im se središnja kuća. Na kraju homilije župnik je pobliže opisao sve što naše sestre rade za župu (vođenje kateheza, briga o starijima i nemoćnima, vođenje dječjeg i odraslog zbora, molitva – njihova tiha prisutnost, briga o crkvi…).

Na kraju svete mise, župnik je zajedno sa svojim suradnicima uručio poklon i riječi zahvale časnim sestrama koje djeluju u Krapini, s. Blaženi, s. Mihajli, s. Hermili i za s. Bogomilu koja je u Krapini djelovala više od 40 godina, a trenutno se nalazi u domu. Uz župnika, svoje je zahvale i prigodni govor časnama uputio i gradonačelnik, Zoran Gregurović koji je uz svoju suradnicu uručio zajednički poklon za časne s. Mihajli.

Nakon Gradonačelnika, prigodno se obratila s. Nikolina Nikolić, zamjenica provincijalne poglavarice. Zahvalila je na radu sestara u Krapini ali i župniku te cijeloj župnoj zajednici na svakoj podršci i molitvi koja se kontinuirano, svih ovih godina prepoznaje i iznimno cijeni. S. Nikolina je zahvalila je i bivšim župnicima koji su djelovali u Krapini te još jednom čestitala sestrama slavljenicama na njihovom djelovanju.

Nakon završnog blagoslova svaki je zbor (odrasli, mladi i dječji) otpjevao po jednu pjesmu kao zahvalu časnama na svemu što čine i za njihovu prisutnost kroz molitvu i toplu riječ, stisak ruke te zagrljaj.

Druženje i zajedništvo se nakon mise nastavilo uz ručak i kolače u dvorištu župnog dvora.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook