Prethodni članak
Sljedeći članak

[Prošla tehnički pregled] Nova dionica spojne ceste Zabok - Krapina otvara se za promet. Doznali smo kad

"Nedopustiva je situacija da se cesta pusti u promet s očiglednim nedostacima na koje kontinuirano upozoravamo", rekao nam je načelnik Kos.


Novoizgrađena dionica spojne ceste Zabok – Krapina, od čvora Sveti Križ Začretje do čvora Lepajci, prošlog je tjedna prošla tehnički pregled, a tijekom idućeg tjedna očekuje se da će dobiti uporabnu dozvolu te biti puštena u promet, potvrdili su za Zagorje.com iz Hrvatskih cesta.

- Na tehničkom pregledu nisu utvrđeni značajniji nedostatci, ali se još uvijek očekuju očitovanja javnopravnih tijela koja nisu prisustvovala tehničkom pregledu – rekla nam je glasnogovornica Hrvatskih cesta, Tamara Đurijanček, a na naše pitanje koja to tijela nisu prisustvovala tehničkom pregledu, odgovorila je da ih ima više, ali da to nije ništa neuobičajeno. - Postoji zakonska mogućnost dostave očitovanja u roku od 8 dana. Nakon isteka tog roka, smatra se da nemaju primjedbi – pojasnila nam je Đurijanček detalje procedure ishođenja uporabne dozvole.

No, iako se ne očekuju primjedbe javnopravnih tijela, Općina Sveti Križ Začretje, tamošnja Osnovna škola, ali i brojni mještani, već godinama imaju itekakve primjedbe, uglavnom na sigurnost dvaju velikih raskrižja koja nova spojna cesta čini s dvije najprometnije svetokriške ulice. Zabrinuti su, kažu, za sigurnost pješaka, ponajviše djece, ali i ostalih sudionika u prometu, budući da smatraju kako su ta raskrižja opasna i da na njima treba izgraditi rotore ili postaviti semafore.

Unazad nekoliko godina Općina i Škola slale su brojne dopise Hrvatskim cestama, Ministarstvu prometa i Vladi, u kojima su ih upozoravali da će, ukoliko se u promet pusti s ovakvim projektnim rješenjima, ta cesta postati nova 'cesta smrti', no njihovi dopisi nisu urodili plodom.

Stoga su se uoči Uskrsa ove godine mještani, predvođeni općinskim načelnikom, Markom Kosom, odlučili na potpisivanje peticije. U samo pet dana sakupili su petstotinjak potpisa, koje su s priloženim pismom poslali svim nadležnim institucijama, kao i premijeru Plenkoviću.

Ubrzo nakon toga glasnogovornica Hrvatskih cesta potvrdila nam je kako će se ipak na spornim raskrižjima postaviti semafori te da će Hrvatske ceste odmah pokrenuti potrebne procedure i predradnje za semaforizaciju. No, očito, sve to nije odgodilo tehnički pregled, a sasvim je izgledno, neće odgoditi ni izdavanje uporabne dozvole, kao ni njeno otvaranje za sav promet.

Inače, nakon što je održan tehnički pregled, načelnik Marko Kos nam je otkrio kako je Općina Sveti Križ Začretje tražila od Hrvatskih cesta dozvolu da njeni predstavnici prisustvuju tehničkom pregledu, međutim, to im nije omogućeno. Stoga je iz Općine ponovno, po tko zna koji put, upućen dopis Hrvatskim cestama.

 - Općina Sveti Križ Začretje nije bila pozvana na tehnički pregled dionice druge faze spojne ceste Zabok – Krapina. No, kako smo neformalno bili upoznati da tehnički pregled navedene dionice započinje dana 01.06.2022. godine, pokušali smo se uključiti u postupak pregleda dionice i iznijeti svoje primjedbe te ih pismeno obrazložiti. U tome smo pokušaju odbijeni od strane predstavnika Hrvatskih cesta pa smo isti dan, kao i nebrojeno puta do sada, uputili dopise Hrvatskim cestama d.o.o. i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u kojima smo još jednom upozorili na nedostatke i zastarjeli koncept prometnih rješenja koji su uočeni na terenu nakon puštanja u promet prve faze te na očigledne nedostatke druge faze spojne ceste Zabok – Krapina. Nedopustiva je situacija da se u današnje vrijeme, kada postoje napredna tehnička i prometna rješenja, cesta pusti u promet s očiglednim nedostacima na koje kontinuirano upozoravamo – rekao nam je načelnik Kos.

Kako god, prema svemu sudeći, ova će se priča bez sumnje nastaviti i nakon otvorenja novoizgrađene dionice spojne ceste, a mještanima i općinskom načelniku ostaje samo nada da se njihove 'crne slutnje' neće ostvariti te da, dok se čekaju semafori, neće biti nesreća s tragičnim posljedicama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook