Prethodni članak
Sljedeći članak

Proračun Grada Krapine za ovu godinu iznosi 76,3 milijuna kuna

U proračunu Grada Krapine po prvi put se nalazi i stavka za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji na području Grada Krapine


Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Krapine izglasan je proračun za 2021. godinu koji će iznositi 76,3 milijuna kuna, od čega se 52,3 milijuna odnosi na Grad, a 24 milijuna na proračunske korisnike. I u narednoj će godini Grad Krapina nastaviti s unapređenjem komunalne infrastrukture. Nastavlja se izgradnja, sanacija i modernizacija nerazvrstanih cesta i javnih površina, a, između ostalog, nastavit će se radovi i na izgradnji i uređenju spomen obilježja poginulim braniteljima s područja KZŽ te radovi na nastavku uređenja podzemne infrastrukture u naselju Šabac kao i na drugim lokacijama. Govoreći o proračunu gradonačelnik Grada Krapine, Zoran Gregurović, najavio je i neke od većih projekata. - U planu je sanacija odlagališta komunalnog otpada Gorjak, projekt vrijedan 7,1 milijuna kuna. Provodio bi se 30 mjeseci, i to prema predviđenoj dinamici, 2021. godine 65%, 2022. godine 25% i 2023. godine 10% - najavio je gradonačelnik ističući i da se nastavlja priprema projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade Kneippovog lječilišta.

 

Obrazovanje, socijala, sport

Što se tiče obrazovanja, osim redovnog financiranja školskog i predškolskog odgoja kao i sufinanciranja djelatnosti dadilja, Grad Krapina će i u 2021. godini sufinancirati prijevoz učenika srednjih škola s područja grada. Dodjeljivat će se stipendije učenicima i studentima kao i pomoći za nadarene učenike, sufinancirat će se pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama i brojne druge aktivnosti koje omogućuju kvalitetnije odvijanje odgojno-obrazovnog rada, kao što je nabava radnih bilježnica i radnih udžbenika. Osim toga, Grad će financirati troškove školske kuhinje za učenike OŠ Augusta Cesarca Krapina i OŠ „Ljudevit Gaj“ Krapina, koji su slabijeg imovinskog stanja. - Kao i do sada, Grad Krapina će i u 2021. godini osiguravati jednokratne novčane pomoći građanima, od najmlađih do onih najstarijih, pa će se tako, s ciljem doprinosa pronatalitetnoj politici, nastaviti s naknadama za roditelje novorođenih. Proračunom su, između ostalog, planirana i sredstva za jednokratnu pomoć umirovljenicima, kao i za naknade troškova stanovanja, sufinanciranje troškova odvoza otpada i podmirenje troškova pogreba socijalno ugroženim građanima – izjavio je Gregurović. U proračunu Grada Krapine po prvi put se nalazi i stavka za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji na području Grada Krapine. Vrste mjera, korisnici, uvjeti te postupak odobravanja sredstava utvrdit će se posebnom odlukom Gradskog vijeća. U ovoj su godini planirana i značajna sredstva za sport, odnosno sportsku infrastrukturu, a najveći je projekt nastavak radova na izgradnji nogometnog igrališta s umjetnom travom na ŠRC Podgora. Osim izgradnje igrališta, u sklopu tog projekta planira se i rekonstrukcija postojeće cestovne infrastrukture i rasvjete te izmještanje ceste koja ide od naselja Podgora Krapinska prema gradu, a koja će se izmjestiti između Krapinčice i glavnog igrališta. Vrijedi istaknuti kako u sufinanciranju pripremnih radova za podlogu igrališta (drenaža, rasvjeta, ograde) sudjeluje Ministarstvo turizma i sporta sredstvima u iznosu od 500.000 kuna, a samu umjetnu travu će donirati Hrvatski nogometni savez.

 

Dodatna ulaganja na vrtiću i školama

Grad Krapina nastavlja i s programima vezanima za adekvatno prikupljanje otpada pa se tako ove godine planira i sufinanciranje dodatnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Ove će se godine obnavljati i pješački most u Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda prema Pekomu, a u planu je i izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete. Nastavit će se sa financiranjem aktivnosti krapinskih udruga u području kulture i tehničke kulture, socijalne skrbi i zdravstva, poljoprivrede i lovstva kao i u području sporta. Grad potpomaže i rad Gradskog društva Crvenog križa Krapina te izdvaja sredstva za redovnu djelatnost, javne ovlasti, dodatne aktivnosti iz područja javnih ovlasti, sufinanciranje troškova kredita za kupnju poslovnog prostora i pružanje socijalne usluge Pomoć u kući, a tako će biti i ove godine. Financira se i redovna djelatnost dobrovoljnih vatrogasnih društava kao i djelatnosti gorske službe spašavanja. Nakon što su prošlih godina uređeni vatrogasni domovi u Krapini, Škaričevom i Lepajcima, ove se godine planira izdvojiti više sredstava za DVD Donja Šemnica za zamjenu stolarije i uređenje fasade. Ove su godine planirana i dodatna ulaganja na objektima Dječjeg vrtića Gustav Krklec (uređenje preostalog dijela fasade), OŠ „Ljudevit Gaj“ (zamjena unutarnje stolarije) i OŠ Augusta Cesarca (ugradnja lifta).

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook