Prethodni članak
Sljedeći članak

Proračun Grada Klanjca 'težak' je 24,4 milijuna kuna

Na posljednjoj sjednici klanječkog Gradskog vijeća donesen je proračun za 2020. godinu


Na posljednjoj sjednici klanječkog Gradskog vijeća donesen je proračun za 2020. godinu. Proračun je donesen jednoglasno prisustvom svih gradskih vijećnika.

Planirana zaduženja

– Proračun je 'težak' 24.413.000 kuna. Vlastita sredstva odnosno prihodi Grada su 8.400.000 kuna, dok ostala sredstva iznose oko 14 milijuna kuna. Planirana su zaduženja koja iznose ukupno 9 milijuna kuna, od čega 1,5 milijuna kuna ide za promjenu javne rasvjete koja će se sufinancirati iz ESIF kredita s kamatnom stopom od 25 posto. On će se u potpunosti isplaćivati od uštede koja će nastati. Uzet ćemo 7 milijuna kuna revolving kredita Hrvatske poštanske banke uz kamatnu stopu od 1,45 posto na deset godina uz godinu dana počeka. Taj kredit je revolving kredit i 3, 7 miljuna kuna odnosno 50 posto koliko trebamo dobiti nakon što završimo izgradnju vrtića, budući da smo 50 posto dobili avansa, a drugih 50 posto morate unaprijed platiti, završiti investiciju da bi dobili povrat novaca. Tih 3.700.000 kuna ćemo vratiti jednokratno i ostat će nam kredit u iznosu od 3.300.000 kuna, a to su vlastita sredstva koja ćemo uložiti u izgradnju vrtića – rekao nam je klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek.

Nova asfaltiranja

Gradonačelnik je dodao da, prema svemu sudeći, radi svih komunalnih i infrastrukturnih radova koje Grad ima oko proširenja groblja, oko novih asfalitiranja, izgradnje stepenica u centru, najvjerojatnije će se zadužiti za još milijun kuna tijekom ove godine, a to će biti financijska sredstva koja će vraćati u sljedećih pet godina. - Mislim da je to pametnije nego da svake godine moramo trošiti enormna sredstva zbog dovođenja kamenog materijala, a vremena su takva da u toku godine ima jako puno obilnih kiša, bujica koje odnesu kameni materijal s prometnica te ih onda ponovno moramo navažati na gradske ceste – objasnio je Brlek. Što se tiče ostale preraspodjele, za dječji vrtić i ostale dječje vrtiće imamo osigurana novčana sredstva kao i za osnovnu školu, za kulturu, udruge na nivou prošle godine. Brlek je naglasio da je proračun kojeg je Grad planirao isključivo takav jer se temelji na sredstvima koje je Grad uprihodovao u proračun. - Ove godine bi trebalo ostati, što se tiče prihoda, na istoj razini kao što je bilo u 2019. godini. Što će biti za 2021. godinu, vidjet ćemo. To će ovisiti o poreznim reformama – rekao je Brlek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook