Prethodni članak
Sljedeći članak

'Projektom Stub – kultura vrijednim 1,8 mil. kuna obogatit ćemo kulturni život Donje Stubice'

Program je vrlo raznolik i bazirat će se na baštini Donje Stubice, Hrvatskog zagorja i njegovanju kajkavskog narječja, a prve aktivnosti kreću tijekom rujna


U Domu kulture u Donjoj Stubici predstavljen je projekt Stub-kultura. Projekt Stub - kultura od svibnja 2020. provodi Udruga Kajkaviana, društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine iz Donje Stubice zajedno s partnerima – Gradom Donja Stubica te udrugama Profesor Baltazar i Multimedijalnim centrom Stub-klub.

Predsjednica Kajkaviane Ines Krušelj-Vidas rekla je kako se kroz ovaj projekt nastoji obogatiti kulturni život naše sredine usprkos COVID-u 19. - Projekt u vrijednosti od 1.847.554,86 kn sufinancirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (OPULJP), od čega su EU sredstva 1.570.421,63 kn, a 277.133,23 kn osigurava Ured za udruge Vlade RH iz Državnog proračuna. Bespovratna sredstva dobivena su putem natječaja Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice – rekla je Krušelj -Vidas.

 

Sam projekt je ukratko predstavila voditeljica, članica udruge Kajkaviana Daria Mikulec. Rekla je kako će se kroz ovaj projekt oformiti prostor sudjelovanja u središtu Donje Stubice tzv. Fellerovoj zgradi, zaštićenom kulturnom dobru koje je Grad Donja Stubica ustupio na korištenje Udruzi Kajkaviana, a čijoj će djelomičnoj obnovi pridonijeti i sredstva dodijeljena u ovom projektu. - Društveni centar bit će jedan javni prostor za provođenje radionica projekta, programa i događanja kulturno – kreativnog tipa namijenjenog svim građanima Donje Stubice te bliže i šire okolice. Program je vrlo raznolik i bazirat će se na baštini Donje Stubice, Hrvatskog zagorja i njegovanju kajkavskog narječja - istaknula je Mikulec. Tijekom prva tri mjeseca provedba projekta prvenstveno je bila usmjerena na organizacijske i pripremne radnje za provedbu programa, dok će projektom planirane aktivnosti za građane započeti u rujnu. Najavila je tako za 14. rujna prvu u nizu kreativnih radionica; radionicu za osobe s invaliditetom – djecu s poteškoćama te plesnu večer 54+, zatim i arheološke radionice, radionice ljudskih priča i dr.

 

O partnerskoj ulozi Grada Donja Stubica govorio je gradonačelnik Nikola Gospočić koji je naglasio kako je ovo prvi ovakav veliki projekt na području Grada Donja Stubica. – Grad Donja Stubica u suradnji s Udrugom Kajkaviana već dugi niz godina vrši rekonstrukciju i sanaciju naše Fellerove zgrade čija je krajnja funkcija da u budućnosti postane i dom naše Kajkaviane, ali i središte kulturnog života na području Grada Donja Stubica. S obzirom da s radovima nismo došli do faze do koje smo htjeli, odlučili smo se u suradnji s ZARA-om i Kajkavianom Donju Stubicu pretvoriti u jedan kulturni centar tako da će se aktivnosti odvijati na nekoliko lokacija na području grada, u Domu kulture, dvorcu Stubički Golubovec... U gradu smo izuzetno ponosni na ovaj projekt, posebice jer naše dvije najjače udruge Kajkaviana i Multimedijalni centar Stub – klub sudjeluju u ovom projektu, a kroz koji su zaposleni i novi ljudi – rekao je Gospočić. Dodao je i da će Grad sudjelovati u svim aktivnostima i pomoći koliko treba te da vjeruje da će biti još ovakvih sličnih projekata u Donjoj Stubici.

 

O informativnim kanalima na kojima se građani mogu informirati o aktivnostima projekta govorio je Zvonimir Babić, koordinator društvenog centra za multimediju i Multimedijalnog centra Stub- klub. - Kako bi aktivnosti doprle do što većeg broja građana projekt zahtjeva i promotivne aktivnosti.Društvene mreže stavit ćemo u prvi plan. Također otvorena je Facebook stranica Stub – kultura i Instagram gdje će građani moći redoviti pratiti aktivnosti, događanja i izvješća s radionica. Bazirat ćemo se i na lokalni i regionalni tisak te na lokalne i regionalne tv postaje.

Na predstavljanju projekta bila je i Emina Jukić, koordinatorica za održivi razvoj, ispred Udruge Profesor Baltazar koja je organizator Znanstvenog piknika koji će se i ove godine održati u dvorcu Stubički Golubovec, a na kojem će se također održati radionice iz ovog projekta.

 

Pozdravila je i Jelena Burić iz Zagorske razvojne agencije koja pomaže u administraciju. Na predstavljanju projekta bila je i zamjenica ravnateljice ZARA –e. Helena Matuša.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook