Prethodni članak
Sljedeći članak

Projektom 'Banovina 0-99' središte Svetog Križa Začretja postat će prekrasan urbani humak

Kompletna Banovina kroz povijest prolazila je kroz ruke raznih vlasnika i uvijek ju se promatralo kao neku gospodarsku građevinu, plac ili skladišni prostor koji je, više – manje, zapušten. Danas se razvija projekt pod radnim nazivom Banovina 0-99


Kako je trenutno Trg hrvatske kraljice Jelene veliko raskrižje i parkiralište, u Svetom Križu Začretju počelo se razmišljati o oplemenjivanju tog dijela koji se nalazi između tri središnje svetokriške jedinice: dvorca, crkve i škole. – Razmišljamo o oplemenjivanju tog prostora na način da kombiniramo staro i novo, a da se pri tome svim građanima pruži još i više. Ono što nam danas pruža dječji vrtić je pomirba između novog i starog dijela jer on svojom arhitekturom miri stare i nove građevine s obzirom da je riječ o kombinaciji moderne arhitekture i prirodnih materijala. Cijeli taj dio možemo nazvati Banovina. Kad smo počeli razvijati ideju dobili smo od bivšeg vlasnika, Zagorskog metalca, projekt kojeg dorađujemo. Naime, kompletna Banovina kroz povijest prolazila je kroz ruke raznih vlasnika i uvijek ju se promatralo kao neku gospodarsku građevinu, plac ili skladišni prostor koji je, više – manje, zapušten. Danas se razvija projekt pod radnim nazivom Banovina 0-99 koji treba povezati cijeli središnji dio Svetog Križa Začretja. Uredit će se prostori korisni svom stanovništvu općine Sveti Križ Začretje – objasnio je načelnik Općine Sveti Križ Začretje, Marko Kos.

 

Banovina neće biti samo parkiralište


Svetokriški trg riješit će se na način da se barem dio parkirališnih mjesta preseli na prostor bivše Banovine. - No, nema smisla da Banovina bude samo parkiralište ili samo zelena površina skupa za održavanje, a ne funkcionalna, pa se razmišlja o toj građevini kao multifunkcionalnoj. Dio projekata smo naslijedili od bivšeg vlasnika, koji je razvijen u jednom dobrom smjeru – gospodarstva. Taj smo smjer sada nadopunili s društvenim sadržajima. Tako ovaj veliki kompleks nekadašnjih štala odnosno gospodarskih građevina treba postati urbano središte. Zadnji dio građevine treba se povezati sa svetokriškim pijacom. Velikim parkiralištem i kombinacijom dvosmjerne i jednosmjerne ulice u tom skrivenom dijelu omogućit ćemo građanima da ipak dođu na sam Trg i Banovinu, a da automobili nisu u prvom planu. Znači, analiziran je prostor na način da građani mogu doći na parkiralište, a na domak ruke im je vrtić, ambulanta, škola i sam trg. S druge strane svi građani moći će provesti vrijeme u prirodi, unutar starih građevina i uz nove gospodarske, turističke, kulturne i umjetničke sadržaje – kaže načelnik Kos.

 


Prva faza već traje


Projekt je podijeljen u nekoliko faza. Prvo je parkiralište. Ta faza je već započela, a uredit će se parkovi i vanjske plohe, a nakon toga odmah, ukoliko proljeće dozvoli, počinje rekonstrukcija krovišta 'štale'. - Projekt ne najavljujemo kao neku revoluciju koja će se dogoditi sutra, međutim to je uistinu hvalevrijedan projekt koji će novim sadržajima privući nove posjetitelje, a nama građanima omogućiti jednostavniji i kvalitetniji život. Kako je arhitektura zanimljiva, arhitekti su pomirili veliku građevinu, odnos prirode i prirodnih materijala s razvojem kreativnosti građana i naših najmlađih. Prostor se nadovezuju na dječji vrtić, a pruža mogućnost igre, razonode i plesa. Naravno, upotrijebit će se svi stari elementi koji su prisutni na svim građevinama te duh vremena kad je sama građevina građena. U sklopu same Banovine bit će pozornice koje će zaokružiti priču onog najmanjeg izvođača i velikih orkestara. Također, projektom uz igralište u sklopu dječjeg vrtića osmišljavamo igralište koje bi trebalo biti uz samu zgradu Banovina. To je igralište koje probuđuje maštu i znatiželju svakog djeteta. Nije se razmišljalo o najsuvremenijim spravama. Ne želimo natrpati plastiku i metal već želimo korištenje novog vida razonode s prirodnim materijalima i elementima kojima se probuđuje dječja mašta, a da se opet mogu bezbrižno igrati i družiti u tom kompleksu – rekao nam je načelnik Kos. Cijeli kompleks je ukupne površine oko 10.000 četvornih metara od čega je esplanade oko 3500, parka 5500 i zgrada, nekadašnja staja, više od 1800 četvornih metara. Unutar samog kompleksa sadržaji se još razrađuju, no načelnik Kos je siguran da će u jednom dijelu ispred štala biti osmišljen manji amfiteatar. Iskorištavaju se svi elementi koji su već sad prisutni, pojilo i drugi izvori koji u Svetom Križu Začretju postoje. Kad je riječ o unutarnjem dijelu štala, ideja se također još razrađuje.


U 'štali' i muzejsko - galerijski prostor


Želja nam je u budućem periodu dobijemo festivalsku dvoranu, prostor knjižnice koja više neće biti samo police i knjige već jedan veliki prostor i arhive i multifunkcionalnog prostora kako bi se dobio prostor i za učenje, informatizaciju i drugo, a da pri tome međusobno imamo svoju privatnost. Razmišljamo na način da ugostiteljski sadržaji budu na 200-tinjak kvadrata, obim koncertne dvorane 180 kvadrata, da imamo veliku dvoranu u gornjem dijelu, koncertnu dvoranu koja bi bila oko 600 kvadrata i da jednostavno ti sadržaji budu povezani i s nekim prostorima gdje imamo mogućnost uvježbavanja. Također je predviđen prostor za muzejsko – galerijski dio u kojem bi se prikazala kompletna povijest Svetog Križa Začretja gdje će naša svetokriška knjiga biti pretočena po epohama kroz vrijeme. Cilj je napraviti građevinu koja će biti otvorena 365 dana svim našim građanima, svih dobnih skupina u kojem će rado boraviti. Ovo je i arhitektonski izuzetno vrijedan kompleks zbog sklopa arkada koji povezuje cijelu zgradu koja odolijeva vremenu i zaslužuje da je se obnovi i da zaživi – kaže svetokriški načelnik Marko Kos. Kad je o novcu riječ, već je sklopljen ugovor za rješavanje dijela prometa kroz novo parkiralište, dobivena je potpora Ministarstva graditeljstva, u proračun za iduću godinu osigurat će se novac za uređenje parkova i vanjskog dijela te za konzervaciju, a kad je o zgradi riječ, dio novca je osigurala Udruga za kulturu od tvrtke Petrol i on se namjenski mora utrošiti za kulturu u ovoj i idućoj godini, a projekt se priprema za mjere EU.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju. Vozače pozivamo da brzinu i način vožnje prilagode trenutačnim uvjetima na cesti i pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila. Zbog prometne nesreće u tunelu...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program