Prethodni članak
Sljedeći članak

PROJEKT 'PTIČEK': 'Osnažujemo ove mlade ljude da smislenije i odlučnije nego mi rade u korist prirode'

Edukaciju u projektu mladih čuvara prirode u ovih 14 godina prošlo 333 djece, a bile su uključene sve zagorske škole


Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno organizirala je dvodnevne radionice u sklopu programa „PTIČEK - program senzibiliziranja i potvrđivanja mladih čuvara prirode u Krapinsko – zagorskoj županiji“ kojeg Ustanova provodi po 14. put. Ove godine na radionicama su sudjelovala 24 učenika iz 6 škola s područja Krapinsko-zagorske županije (OŠ V. Bosnar Stubičke toplice, OŠ J. Leskovara Pregrada, OŠ Konjščina, OŠ Lijepa naša Tuhelj, OŠ Đurmanec, OŠ Sveti Križ Začretje). Radionice su se održale 20. rujna u Radoboju kod Centra za prirodu Zagorje i 21. rujna na području značajnog krajobraza Zelenjak- Risvička i Cesarska gora, a vodili su ih vedukatori sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, Geološkog odsjeka PMF-a te Javne ustanove.

Po završetku radionica, danas je u restoranu „Villa Zelenjak - Ventek“ održana svečana podjela potvrda sudionicima radionica kao dokaz uspješno obavljene edukacije. Svrha programa je ciljanim senzibiliziranjem i edukacijom pridobiti širok krug budućih suradnika, a posebno mladih za razumijevanje, kasnije i sudjelovanje u provođenju raznovrsnih akcija i mjera zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti na području Krapinsko-zagorske županije kao što su istraživanja, opažanja, dojavljivanja, praktično sudjelovanje u projektima, rad u udrugama i slično.

-Javna ustanova Zagorje zeleno osim što upravlja zaštićenim područjima naše županije Natura 2000 i bavi se EU projektima, veliki naglasak stavlja na edukciju i posebno na djecu, ekološku edukaciju djece, jer baš na vas, djeco, računamo da ćete vi biti ti koji ćete se odgovorno ponašati, uključivati aktivno u zaštitu prirode, biti naši suradnici i produžena ruka – rekla je Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove Zagorje zeleno. Dodala je da je edukaciju u ovih 14 godina prošlo 333 djece, a bile su uključene sve zagorske škole.

-Ptiček je dobio svoj jedinstveni znak koji simbolizira ljubav i brigu prema prirodi. Nagrada i podsjetnik na ovu edukaciju je ruksak i majica, za voditeljice majice, rokovnik te za školu poklanjamo priručnik za edukatore i vodiče u prirodi, autora Ivana Martinića - dodala je Hršak.

Svoje su dojmove s radionica iznijele dvije učenice OŠ Pregrada, Nika i Eva Grilec. - Meni se jako sviđalo, jučer mi je bilo najzanimljivije kada smo radili hotele za kukce, a danas kada smo išli u rbolov i lovili mikroorganizme – rekla je Nika. – I meni se sviđalo izrađivati hotele za kukce, gledali kristale i kamenje i bilo mi je zabavno – dodala je Eva.

Prof. Ivan Martinić sjetio se krilatice da priroda može bez ljudi, a ljudi ne mogu bez prirode. - U vrijeme ovih kriza, priroda itekako treba čovjeka, svjesnog, razboritog i puno obučenijeg za djelovanje nego do sada. Već 14. godinu za redom mi osnažujemo ove mlade ljude i razvijamo kod njih sposobnosti da smislenije i odlučnije nego mi rade u korist prirode. U ime trenerskog tima, mogu reći da je ova genaracija mladih čuvara prirode najmotiviranija, najpripremljenija i najznatiželjnija do sada – rekao je prof. Martinić.

Saša Banić iz Javne ustanove Park Maksimir čestitao je mladim čuvarima prirode i poželio im da postanu veliki čuvari prirode. - 10 godina sam radio kao čuvar prirode i nema ljepšeg posla na svijetu – rekao je Banić.

-Danas u EU su tri stvari bitne – mobilnost, digitalizacija i zeleno. Ne možete se javiti niti na jedan natječaj u sljedećoj financijskoj omotnici ako nemate zadovoljenu ovu zelenu komponentu. I zato hvala prof. Martiniću, ne samo zbog ovog sjajnog projekta, jedinstvenog u Hrvatskoj i šire, nego i na njegovom nesebičnom zalaganju i pomaganju nama kao Županiji, instituciji koja se javlja i priprema natječaje za povlačenje sredstava iz EU fondova, da nas, pomažući nam, približava kranjem cilju, da povučemo što više sredstava, jer njegovo znanje je u tom segmentu neprocjenjivo – rekao je župan Željko Kolar, uz čestitke Ustanovi, predavačima i djeci.

-Sljedeća je godina slavljenička, 15., a taj jubilej zaslužuje da to obilježimo na poseban način. Pokušat ćemo pozvati sve koji su prošli ovu školu, da napravimo veliku priču i poslati jednu snažnu poruku – zaključio je župan.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook