Prethodni članak
Sljedeći članak

Projekt osiguravanja pomoćnika u nastavi Baltazar predstavljen na konferenciji u Zagrebu

Projekt Baltazar za osiguravanje pomoćnika u nastavi predstavila je voditeljica projekta Barbara Dolenc iz Upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu, koja je ovom prilikom istaknula kako je Krapinsko-zagorska županija prije gotovo deset godina prepoznala potrebu za osiguravanjem pomoćnika u nastavi


Projekt Krapinsko-zagorske županije Baltazar predstavljen je na znanstveno-stručnoj konferenciji Pomoćnik u nastavi u inkluzivnom obrazovanju - istraživanja i praksa prošlog tjedna u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu.

Projekt Baltazar za osiguravanje pomoćnika u nastavi predstavila je voditeljica projekta Barbara Dolenc iz Upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu, koja je ovom prilikom istaknula kako je županija prije gotovo deset godina prepoznala potrebu za osiguravanjem pomoćnika u nastavi.

U posljednjih nekoliko godina uspješno je uspostavljen trostruki model osiguranja pomoćnika - Krapinsko-zagorska županija preko projekta Baltazar i Europskog socijalnog fonda, Županija zajedno sa jedinicama lokalne samouprave te dodatno udruge s područja županije. Ukupno se po školskoj godini na taj način osiguravaju pomoćnici za oko 100 učenika s teškoćama. Krapinsko-zagorska županija je za razdoblje od 2014. do 2020. godine za projekt Baltazar osigurala 16.315.503, 26 kuna sredstava iz Europskog socijalnog fonda te više od 2.210.167 kuna vlastitih sredstava. Županija je kao jedinica područne samouprave i osnivač većine škola sa svog područja korisnik projekta Baltazar te surađuje s partnerima - Gradom Krapinom i Općinom Stubičke Toplice, kao osnivačima škola s njihovog područja. Učenici s teškoćama se lakše integriraju u razredni odjel uz pomoćnika jer uz sebe imaju osobu koja ih potiče na aktivno praćenje i sudjelovanje u nastavnom procesu, potiče ih na socijalizaciju, usavršavanje vještina, ukazuje na neprihvatljivo ponašanje ponekad; učenici postižu bolje obrazovne rezultate, osamostaljuju se ovisno o sposobnostima te rado sudjeluju u izvanučioničkoj nastavi

Konferenciju Pomoćnik u nastavi u inkluzivnom obrazovanju – istraživanja i praksa je pod pokroroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirao Centar inkluzivne potpore “Idem”, u suradnji s Učilištem za obrazovanje odraslih “Idem”. Na stručnom skupu su, uz brojne edukacijske rehabilitatore, pomoćnike u nastavi, učitelje, predstavnike lokalnih zajednica osnivača odgojno-obrazovnih ustanova, koji se svi neposredno bave inkluzijom djece s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovnom procesu, sudjelovali i predstavnici udruga koje se bave ovom problematikom, roditelja djece uključene u inkluzivno obrazovanje, kao i pomoćnica ministrice obrazovanja i znanosti Lidija Kralj, voditeljica projekta “Uloga pomoćnika u nastavi iz perspektive učitelja i pomoćnika” Ljiljana Igrić te dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Snježana Sekušak Galešev.

Više o projektu Baltazar možete pronaći u privitku ove vijesti te na poveznici: http://www.kzz.hr/projekt-baltazar

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook