Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Proizvodnju zagorskog purana bi mogli povećati 300 posto i sve bi se prodalo na kućnom pragu prije Božića’


U Krapini su danas dodijeljena bespovratna sredstva uzgajivačima zagorskog purana. Natječaj je bio raspisan od 15. veljače do 15. ožujka.

Kako je rekla županijska pročelnica Sanja Mihovilić, prijavilo se 32 korisnika i svi su ostvarili potporu, koja iznosi 7 eura po novoizvaljanom puriću za necertificirane uzgajivače, a 10 eura po novoizvaljanom puriću za certificirane uzgajivače, ukupno 57.498 eura za 7974 purića. - Svi korisnici koji se javljaju treba dokazati da imaju određenu površinu, a to je 25 kvadratnih m po puriću. Prošle godine je oko 8000 purića prošlo kroz potporu i svi su našli svoje kupce- rekla je Mihovilić.

Župan Željko Kolar zahvalio je svim uzgajivačima na uključivanju u ovaj županijski program. - 2017. godine kada smo krenuli, bili smo uvjereni da za to postoji kapacitet, da je Zagorje idealno za uzgoj zagorskog purana, da imamo tradiciju, jer prije nije bilo hiže koja nije hranila kokoši, pure, guske, i bez obzira što imamo manje stanovnika, mi imamo kapaciteta za ozbiljnu proizvodnju. Uvjeren sam da bi mogli proizvodnju povećati 200, 300 posto i da bi svi sve prodali na kućnom pragu prije Božića, jer smo radili na promociji zagorskog purana kao da imamo godišnju proizvodnju od 100 tisuća komada. Zajednički, s vašom proizvodnjom i našom promocijom, došli smo do toga da stvarno nitko nije imao problema da plasira svoju robu – istaknuo je župan te pozvao uzgajivače da povećaju proizvodnju koliko god mogu.

-Mi imamo kroz naše mjere ruralnog razvoja i mjeru za otkup zemljišta, prema tome, ako možete grupirajte svoje zemljište, kupite koju parcelu, širite svoj OPG, povećajte proizvodnju. Druga molba je, certificirajte se, jer to je pitanje brendinga i svi zajedno kao regija ćemo moći postići veću cijenu, a vi ćete dobiti veći novac po kljunu koji proizvodite i ovako i onako – pozvao je Kolar.

Dodao je da je ovu mjeru u osam godina koristilo 257 korisnika koji su uzgojili 60.000 komada purica. - To je odličan uspjeh, ali sigurno 120.000 komada možemo uzgojiti u sljedećih 5 godina bez ikakvih problema. Kada je Ministarstvo financija napravilo analizu potpora, potpora za zagorksog purana je najbolja potpora u RH. Dajte da to svi zajedno iskoristimo. U tih 8 godina to je 4 milijuna kuna ili 531.000 eura potpore – istaknuo je župan te dodao da je za one proizvođače koji su imali veću proizvodnju, Županija sufinancirala i klaonice i ograđivanje, a i sada postoji ta mjera, pa je čitav ciklus zatvoren.


Župan je poželio poljoprivrednim proizvođačima ‘normalnu’ poljoprivrednu godinu, bez velikih elementarnih nepogoda. - Poljoprivredna proozvodnja je daleko najteža, jer ako dođu elementarne nepogode, sve uništi, nadam se da se to neće događati ove godine. Pitanje i do kada će država elementarne nepogode moći subvencionirati u toj mjeri, a ključno je pitanje - kaj bumo jeli i koliko kvalitetno budemo jeli. Pozivam da se formira jedna posebna agencija koja će se baviti samo zaštitom od tuče, da to ne ide preko Državnog hidrometeorološkog zavoda, a postoje različiti načini za zaštitu, tehnologija je napredovala, može se pucati iz aviona i dronova, i mi smo spremni to platiti, svaku raketu koja će se ispaliti nad Zagorjem, da se zaštite poljopriivredni proizvođači, bez obzira koliko to koštalo. No hoću znati koliko je to raketa i koliko to košta. Čak sam predložio da mi nabavljamo sami za sebe, ali to nije prošlo – rekao je Kolar.


U ime uzgajivača zagorskog purana, na potpori je zahvalio Šćuric. – Županija je omogućila da to traje godinu i jedno vrijeme bila nam je jedini izvor zarade u tom poslu. Malo se prodavalo i cijene su bile loše na početku, a zahvaljujući ovom uspješnom projektu, prošla godina je bila fenomenalna, mjesec dana prije Božića smo ostali bez robe. Pozivam sve koji imaju mogućnost da se bave tim predivnom poslom, da počnu, od toga se može živjeti, a može se i dodatno zaraditi uz neki svoj posao – poručio je Šćuric.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook