Prethodni članak
Sljedeći članak

Proizvodnja je u protekla dva mjeseca povećana za 40%, a zaposleno i 15-ak novih radnika

U ovo doba epidemije, kada su mnoge tvrtke i obrti u poslovnim problemima i jedva opstaju, Meditex ima i previše posla


Poznata zagorska tvrtka Meditex iz Zaboka bavi se proizvodnjom medicinske konfekcije za jednokratnu upotrebu koja se 80 posto koristi u medicini, ali i u industriji te ugostiteljstvu i jedan je od vodećih proizvođača zaštitne medicinske opreme u Hrvatskoj. Za medicinske svrhe proizvode najviše kirurške setove za operacije, a u zadnje vrijeme, 60 posto proizvodnje namijenjeno nam je za proizvode za zaštitu osoblja od pacijenata u vezi COVID – a, kaže vlasnik i direktor Meditexa Robert Črnjević.

 

- Tu spadaju jednokratne kape, ogrtači, hlače, navlake za cipele, kombinezoni, posteljina za krevete. To je proizvodni program, a u bolničkom programu tu su još proizvodi za njegu bolesnika – kaže Črnjević. U ovo doba epidemije koronavirusa, kada su mnoge tvrtke i obrti u poslovnim problemima i jedva opstaju, Meditex ima i previše posla.

Novi val narudžbi

Naravno, zaštitne maske su najopćenitiji proizvod, koji najviše sprečava brzinu širenja virusa kapljičnim putem, pa stoga i najtraženiji. - Od početka, mi smo ih kao i većina u Europi, uvozili iz Kine, a taj uvoz je stao s krizom u Kini u siječnju i od tada se trebalo snalaziti. Pokrenuli smo onda proizvodnju šivanih maski, kombinacija platno plus mikrofibra, ali je srećom, opet krenuo dolazak maski iz Kine kroz razne humanitarne kanale i kroz firme. Mi još nismo uspjeli doći do starog dobavljača, a u ponudi još imamo platnene maske. Nakon maski, najviše su se tražili kombinezoni. Stvarno smo opterećeni, rok isporuke za sve proizvode razvukao nam se na dva mjeseca. Traži se oko 50 tisuća ogrtača mjesečno, 10 tisuća kombinezona, uz sav ostali program koji i inače radimo. Sada je ponovno krenuo i hladni pogon u bolnicama, koji je neko vrijeme bio zaustavljen, pa i tu moramo imati spremne setove za operacije, uz proizvode koji služe za opću njegu pacijenata. Povećali smo proizvodnju u protekla dva mjeseca za dobrih 40 posto. Zaposlili smo i nove radnike, 15 – ak novih ljudi, pa je sada ukupno zaposlenih 120 radnika – kaže Robert Črnjević. Radi se čitavog tjedna, pa i subotama, u dvije smjene. A s Vladinim popuštanjem mjera, pokretanjem rada djelatnosti koje su privremeno bile obustavljene, otvorilo se i novo tržište za Meditex i stvorila nova potražnja.

 

– Već se proteklog tjedna to jako osjetilo. Imamo mnogo upita i narudžbi, posebno od frizerskih salona i dentalnih ordinacija. Oni moraju imati zaštitu koja je propisana od epidemiologa i tu je novi val nadružbi s kapama, maskama, ogrtačima, istom opremom kakvu ima osoblje u bolnicama, tako treba otprilike izgledati frizer ili zubar kada obrađuje svojeg pacijenta ili mušteriju. Sve to za jednokratnu uporabu – pojašnjava Črnjević. O tome koliko su Meditexovi proizvodi traženi govore brojke. – Materijal koji smo trošili za setove za ogrtače u jednoj godini količinski je potrošen za mjesec i 10 dana, dakle 10 puta se povećala potrošnja. Materijal uvozimo, s time nije bilo problema, jer ga nabavljam iz više europskih izvora, Saudijske Arabije, Bliskog istoka, Njemačke, Francuke, Belgije, Češke. Sreća da s materijalom nismo ovisni o Kini, jer su zaustavili izvoz materijala i gotovih proizvoda – kaže Črnjević.

 

Razvoj firme

Na pitanje kako gleda na budućnost, odgovara da je ovo najveća pandemija otkako njegova firma posluje, zadnjih 26 godina. – Imali smo SARS, ptičju gripu, ebolu, no ni približno u tim razmjerima. Ovaj se virus raširio brzo i široko, no kada se suzbije i pronađe cjepivo, sve će se to normalizirati i splasnuti. Tako da očekujem da će se samo jedan dio, oko 20 – ak posto proizvodnje i robe koja se uvozila iz Kine i Dalekog istoka, proizvoditi u Europi. I dalje će Kina biti toliko jeftina da se neće baš moći bez nje, no ova situacija je pokazala našu preveliku izloženost odnosno ovisnost o Kini. Ne smijete imati više od 90 posto proizvoda koji dolaze iz Kine, a da se ne rade i u Europi. Europa je dva, tri puta skuplja u potrošnim materijalima, pa će se još 70 posto vjerojatno raditi u Kini, sve dok tamo ne poraste cijena rada – smatra Črnjević. Zalihe robe bit će napravljene, no rok trajanja takve robe je 2 godine i nema smisla raditi prevelike zalihe, jer je ovakvu pandemiju nemoguće predvidjeti. A planovi Meditexa za budućnost su veliki.

– I prije nego je počela situacija s koronavirusom, nastavili smo razvoj naše firme i gradnju jednog objekta od 2000 kvadrata, koja je pri kraju, a nakon izgradnje proširujemo proizvodne kapacitete na postojećem objektu. Naravno, uz to ide i novo zapošljavanje radnika. Poslovno nam u prilog ide ova situacija, no bio je to prenagli skok koji iziskuje stres, zahtjevi su bili jako veliki, dali smo sve od sebe – ističe Črnjević te napominje da je jedan od prioriteta za opskrbu bila OB Zabok. – Zatim, infektivni referentni centar, pa KB Dubrava, Vinogradska bolnica, Sveti Duh, KBC Rebro, Split, a preko naših veledrogerija puno robe otišlo je i u zdravstvene ustanove u Osijeku, Puli, Čakovu, Varaždinu. Teško je to sve bilo pokriti – kaže Robert Črnjević.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook