Prethodni članak
Sljedeći članak

Prognostičari najavljuju: Uskoro možemo očekivati pravo ljeto!


Severe Weather je objavio dugoročnu vremensku prognozu za lipanj koja predviđa toplije od uobičajenog vrijeme u većem dijelu Europe. Ova prognoza ukazuje na to da će jugoistočna, srednja i sjeverna Europa biti pod utjecajem toplijih vremenskih uvjeta, dok se na sjeverozapadu kontinenta očekuje nestabilnije vrijeme, piše Zagreb info.

Prema prognozi, drugi tjedan lipnja bit će sličan prvom, s glavnom razlikom u snažnijem grebenu visokog tlaka iznad srednje i istočne Europe. Područje niskog tlaka zadržat će se nad sjeverozapadnom Europom, što će održavati niže temperature u tom području. Istovremeno, središnji i jugoistočni dijelovi Europe iskusit će toplije vrijeme.

Blaža atlantska zračna masa zadržavat će temperature pod kontrolom iznad Islanda, Velike Britanije, Irske, te dijelova Skandinavije i zapadne Europe. S druge strane, toplija zračna masa širit će se prema srednjoj, južnoj i istočnoj Europi. Početkom drugog tjedna lipnja, temperature u istočnoj, srednjoj i jugoistočnoj Europi dosezat će 30 stupnjeva Celzija. U Velikoj Britaniji i Irskoj temperature će biti između 12 i 16°C, dok će u sjevernoj Francuskoj i Njemačkoj biti nešto više od 20°C. U Hrvatskoj se očekuju temperature oko 23°C.

Prognoza također predviđa više oborina u regijama s nižim temperaturama, uključujući Veliku Britaniju, Irsku i dijelove Skandinavije, zapadne i središnje Europe.
Povećana količina oborina u regijama s temperaturama iznad normale, poput Poljske, može ukazivati na pojačane grmljavinske oluje. S druge strane, južna polovica Europe će iskusiti manje oborina i sušnije uvjete zbog visokog tlaka.
Ulaskom u drugu polovicu lipnja, prognoza predviđa nastavak toplijih uvjeta.

Anomalija niskog tlaka pomiče se prema jugu, iznad Velike Britanije i Irske, dok se greben visokog tlaka širi prema sjeveru. Hladnija zračna masa bit će prisutna iznad Francuske i sjeverne Španjolske, dok će ostatak Europe doživjeti toplije temperature od normalnih. Temperature u Hrvatskoj trebale bi dosezati oko 30°C.

U posljednjem tjednu lipnja očekuju se niže temperature iznad sjeverozapadne i sjeverne Europe, dok će južna, istočna i dijelovi središnje Europe biti pod utjecajem toplijih uvjeta.

Zapadna i srednja Europa imat će veći potencijal za oluje, a očekuju se i pojačane oborine nad sjevernom Europom te sušniji uvjeti nad južnim i istočnim dijelovima kontinenta.

S ovom prognozom treba uzeti u obzir i važno upozorenje. Naime, iako su prethodne dugoročne prognoze bile relativno točne, ovu prognozu treba uzeti s rezervom, osobito kada je riječ o predviđanju oborina, koje su teže za precizno prognoziranje zbog ovisnosti o vlazi i oblacima.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook