Prethodni članak
Sljedeći članak

Prognostičar Božarov: Ispričavamo se na pogrešnoj objavi na koju je upućivala meteorološka situacija

Naime, jučer je prognostičar Božarov izjavio da je riječ o toploj advekciji – putovanju toplog zraka na hladnu podlogu što je uzrokovalo sumaglicu. No, radilo se o onečišćenju zraka sa lebdećim česticama prašine


Slijedom jučerašnje objave o sumaglici u Zagorju i sjeverozapadnoj Hrvatskoj potrebno je objašnjenje da se radi o česticama prašine i pijeska kako su jučer poslijepodne pokazale analize Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Čestice su zahvatile i Hrvatsku i susjedne zemlje, a danas se njihova koncentracija smanjila. S obzirom na atmosferska strujanja sutra bi se njihova koncentracija trebala dodatno smanjiti. Pratite upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ispričavamo se čitateljima na pogrešnoj objavi na što je u tom trenutku upućivala meteorološka situacija, javio se prognostičar Kristijan Božarov za zagorje.com. Naime, jučer je Božarov izjavio da je riječ o toploj advekciji – putovanju toplog zraka na hladnu podlogu što je uzrokovalo sumaglicu. No, to nije točno, radilo se o onečišćenju zraka.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite RH odakle dolazi onečišćenje zraka. - Radi se o onečišćenju zraka s lebdećim česticama, to su sitne čestice prašine promjera 10 i 2,5 mikrona. To su vrlo sitne čestice koje ulaze u pluća, i ulaze u alveole. Mogu kroz alveole ući u krvotok. One izazivaju akutne i kronične respiratorne probleme, rekao je Capak, dodavši da je 2011., nakon velike studije koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija, dokazano da uzrokuju i kardiovaskularne probleme. Stoga se preporučuju dodatne preventivne mjere opreza sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji i izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru.

Ovo onečišćenje zraka, dakle, nema nikakve veze s aktivnostima u Hrvatskoj nego se radi o prekograničnom onečišćenju. Riječ je o česticama pustinjskog pijeska koje su uslijed jakih istočnih strujanja pristigle iz daleke Karakumske pustinje u središnjoj Aziji.

Koncentracija lebdećih PM10 čestica u subotu je znatno niža nego u petak, no preporučuje se izbjegavanje aktivnosti na otvorenom, osobito za osjetljive skupine građana, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook