Prethodni članak
Sljedeći članak

Prodavajući rabljenu odjeću na Facebook Marketplaceu 'zaradila' kaznu od 2100 kuna, a mora vratiti i 70.000 kuna

Inspektori sve provjeravaju


Ženu iz Podravine koja je prodavala rabljenu odjeću na Facebookovu Marketplaceu sud je kaznio s 2100 kuna, a mora vratiti i 70.000 koje je u dvije godine dobila pri prodaji.

- Fizička osoba može prodavati vlastitu robu pod uvjetom da to ne radi stalno. Inspektor u istrazi utvrđuje postoji li kontinuitet takve prodaje, koju količinu i vrstu robe te gdje ju i kako oglašava i je li to kontinuirano, na primjer ako više mjeseci oglašava istovrsnu robu na društvenim mrežama. U inspekcijskom nadzoru se na temelju svih okolnosti može utvrditi da to netko trajno radi, što tada predstavlja neregistriranu djelatnost trgovine putem interneta - kažu u Državnom inspektoratu za portal 24sata.

Inspektori će zabraniti prodaju ako ocjenom svih činjenica utvrde obavljanje djelatnosti bez registracije, odnosno u suprotnosti s odredbama Zakona o trgovini. Za taj prekršaj je propisana novčana kazna u rasponu od 4000 do 70.000 kuna za fizičku osobu. - Od početka rada Državnog inspektorata, od 1. travnja prošle godine do 30. rujna ove, tržišni inspektori su obavili 189 nadzora neregistriranog obavljanja trgovine putem interneta i društvenih mreža, uključujući i inspekcijske nadzore prodaje rabljenih automobila, auto dijelova, namještaja i drugog, pri čemu su u 110 nadzora, kod 58,2 posto, utvrđene povrede propisa zbog čega je izdan 61 prekršajni nalog i podnijeto 49 optužnih prijedloga nadležnom sudu - kažu u Državnom inspektoratu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook